• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Skærebræt: Sådan skal det vaskes og vedligeholdes

Skærebræt: Sådan skal det vaskes og vedligeholdes

Skærebræt/spækbræt med kniv
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  20. august 2022 - Udgivet:  20. august 2022

Skærebræt og spæktræ er bedst i træ, fordi træet dræber bakterier. Men hvilket træ? Læs alle fakta om køkkenets mest anvendte redskab.

Skærebræt og spækbræt bliver brugt mange gange dagligt. Der er ingen tvivl om, at det er de mest brugte køkkenredskaber overhovedet. Derfor er det også vigtigt at vaske og pleje dem ordentligt.

Vi skærer råt kød på et spækbræt, hakker grøntsager og skærer brød på det - eller dem. Udover det er det også flot at servere mad på et spækbræt, hvis det er lavet af et smukt stykke træ. Her får du råd til at holde liv i spækbrættet uden at holde liv i bakterierne.

Vælg det rigtige materiale

Vi kan få spækbræt i mange materialer, fra marmor og plastik til diverse træsorter. Men drop marmorbrættet og brug det kun til servering, for knive tager skade af at skære ned i sten.

Plastikbrættet er heller ikke optimalt, da bakterier trives på materialet. Så pilen peger på et spækbræt i træ. I følge Teknologisk Instituts viser undersøgelser af diverse skærebrætter, at træ er det eneste materiale, hvor bakterier trives dårligt.

Eg er klart den mest hygiejniske træsort, herefter kommer ask og skovfyr. Stål er derimod det materiale, hvor bakterierne trives bedst, derefter kommer plastik.

Sådan vasker du det ordentligt

Et skærebræt skal vaskes og tørres, så snart det er brugt. Gør man det med varmt vand og opvaskemiddel, overlever bakterierne ikke.

Men en bræt, der ligger i timevis med rester af mad på, er guf for bakterier. Det er også en dårlig ide at sætte spækbrættet til tørre på et opvaskestativ.

Hæld kogende vand over det spækbræt, du lige har brugt til råt kød. Derefter vasker du det på almindelig vis med vand og sulfo.

Hvis dit skærebræt har en lugt, du ikke kan vaske væk, for eksempel af rå løg, bruger du en citron som beskrevet her: 5 ting du også kan bruge citroner til.

Vedligeholdelse med en neutral olie

Træs evne til at suge vand og fugt til sig er en væsentlig grund til, at bakterierne dør på dets overflade. Derfor skal man ikke bruge lakeret træ eller smøre det ind i en tyk olie.

Til gengæld kan du godt vedligeholde dit spækbræt med en neutral madolie som solsikkekerneolie eller vindruekerneolie, hvis det er blevet mat.

Du skal blot smøre madolien ud over hele spækbrættet, lade det trække ind i brættet 10-15 minutter og derefter tørre det overskydende olie af med køkkenrulle.

Ting du ikke skal gøre med dit skærebræt

Kom aldrig træspækbræt i opvaskemaskinen, da det flosser, revner og slår sig. Spækbræt af plastik skal til gengæld i opvaskemaskinen.

Lad ikke spækbrættet ligge i blød for at løsne snavs. Dels samler det bakterier, dels bliver det grimt.

Brug ikke det samme spækbræt til kød og grøntsager. Og slet ikke på samme tid, så kød og grønt eller brød ligger på samme bræt. Hav helst et bræt til kød og et andet til grøntsager og frugter.

Hvis du lige har formet bøffer på et spækbræt, skal du ikke lægge dem tilbage på samme, efter de er grillet eller stegt.

Lad være med at beholde og bruge et gammelt træskærebræt, der har masser af revner og splinter. Det står blot og samler bakterier.

Kilder: Træ.dk, Teknologisk Institut, OBBO.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ole

    februar 20, 2023 at 2:37 am

    Inden man lige vælger at smide sit fine skærebræt i træ ud, bare fordi det har nogle skære mærker, så kan man altså sagtens køre noget sandpapir over og på den måde give brættet nyt liv 🙂

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her