Singlemad kan være svær at finde på. Så her får du en ugeplan over lækker aftensmad, som er let at lave, og hvor du undgår madspild.
Singlemad er blevet et begreb, hvilket ikke er så sært, da der er knap en million mennesker, der bor alene i Danmark.
Selvom man bor alene, behøver det jo ikke at betyde, at man spiser alene aften efter aften.
Men når vi gør det, er det vigtigt at spise godt. Ikke kun for smagen og sundhedens skyld, men også for livsglædens.
Da de fleste varer i supermarkederne sælges i større portioner, er der mange, som har bedt os om inspiration til god singlemad uden madspild. Så her får du fem forskellige opskrifter på aftensmad - en til hver hverdag i ugen. Velbekomme.
Mandag
Tomatsuppe med hjemmelavede croutoner og eventuelle krydderurter som det grønne drys. Her kan du bruge alt fra persille til frisk basilikum.
Halvdelen af suppen gemmes til onsdag, så du kan bruge den som base til spaghetti og kødboller.
Det skal du bruge
- olivenolie
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- chili efter smag
- 1 tsk oregano
- 2 dåser flåede tomater
- 0,5 dl piskefløde eller 1 dl. mælk
- 1 tsk sukker
- salt og friskkværnet peber
- brød
Sådan gør du
- Hak løg og hvidløg. Svits dem i olivenolie sammen med lidt chili og oregano.
- Hæld tomaterne i gryden og lad dem simre 10 minutter. NB: Har du en rest hvidvin kan du også hælde en sjat vin i gryden.
- Blend suppen lidt. Den skal ikke være helt tynd.
- Kom fløde eller mælk i samt sukker, salt og peber.
- Skær et par brødskiver i tern og rist dem på en pande sammen med salt og olivenolie - eventuelt krydderier, hvis du ønsker det. Spis suppen med et drys grønt og de ristede croutoner. Gem resten i køleskabet.
Tirsdag
Frikadeller med smørstegt spidskål og kartofler er endnu en ret, hvor du gemmer noget til onsdagens middag. Frikadellerne kan nemlig bruges som kødboller, hvis du lige giver farsen lidt ekstra smag.
Og så kan du jo altid bruge et par stykker til en god frikadellesandwich til frokost. Spidskålen kan du bruge til salat torsdag og fredag.
Det skal du bruge
- 400 gram hakket svin og kalv
- 1 fed hvidløg
- 1 løg
- 1 æg
- 3 spsk rasp
- 3 spsk revet parmesan
- 0,5 dl mælk
- 1 tsk oregano
- salt og friskkværnet peber
- 700 gram kartofler
- spidskål
- smør
- citron
- persille
Sådan gør du
- Bring kartoflerne i kog og giv dem 15 minutter, hvis de er små.
- Bland en fars af finthakket løg og hvidløg, revet ost, rasp, kød, mælk, æg, salt, peber og krydderier. Form små frikadeller - ca. en spsk. - og steg dem i olie eller smør.
- Del spidskålen i fire kvarte, men behold den nederste del, så de hænger sammen. Gem to kvarte kål i køleskabet og steg de to andre i smør på en pande, imens du steger frikadeller.
- Vend dem ofte og giv dem ca. et kvarter. Pres citronsaft udover og drys med persille. Nu kan du anrette en tallerken med spidskål, frikadeller og kartofler. Resten af kartoflerne bruger du torsdag.
Onsdag
Spaghetti med kødboller i tomatsovs a la Lady og Vagabonden er lækker singlemad, selvom man ikke kan spille scenen fra den kendte Disney-film.
Det skal du bruge
- tomatsuppen fra mandag
- frikadellerne fra tirsdag
- 1 dåse flåede cherrytomater
- eddike
- krydderier
- salt og peber
- spaghetti
Sådan gør du
- Varm resten af din tomatsuppe op og tilsæt en dåse hele cherrytomater. Smag til med salt, peber og lidt eddike.
- Lad saucen simre i 10 minutter. Blend ikke, men lad de små cherrytomater forblive hele.
- Kom de små frikadeller i et ovnfast fad, hæld tomatsaucen henover. Sæt i en 180 graders varm ovn i 15 minutter. Kog spaghettien imens.
- Spis retten med et drys revet parmesan eller Grana Padano.
Torsdag
Knuste kartofler med kyllingebryst og salat er en let ret, som mætter og smager dejligt.
Brug de kogte kartofler og en kvart spidskål fra tirsdagens måltid. Hvis du vil, kan du drysse revet parmesan over kartoflerne, men det er ikke afgørende.
Det skal du bruge
- kogte kartofler
- smør
- 2 kyllingebryster
- ¼ spidskål
- 2 gulerødder
- 1 æble eller 1 pære
- mandler
- olivenolie
- hvidvinseddike
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Giv kartoflerne et tryk med fingrene eller en grydeske, så de bliver 'knuste'. Læg dem i et fad, smelt smør og hæld det henover kartoflere. Drys med salt.
- Steg kyllingebrysterne hurtigt på begge sider, så de får farve. Krydr dem med paprika eller de krydderier, du bedst kan lide.
- Kom kartoflerne i ovnen ved 225 grader varmluft. Når de har bagt i et kvarter, kommer du kyllingebrysterne i ovnen og bager dem med det næste kvarter. Gem det ene kyllingebryst til næste dag.
- Riv gulerødder, skær æblet i tern og snit spidskål. Bland det sammen og drys med hakkede mandler. Lav en olie-eddikedressing, som du kan hælde henover til sidst.
Fredag
Nudelsalat med kylling og mango er rigtig god singlemad, fordi man kan bruge eventuelle rester næste dag til frokost.
Det skal du bruge
- 1 stegt kyllingebryst
- 100 gram fuldkornsnudler
- 1 kvart spidskål
- 1 gulerod
- 3 forårsløg
- 1 mango
- ⅓ rød chili
- 1 fed hvidløg
- frisk ingefær
- sojasauce
- sesamolie
- citronsaft
- honning
- frisk koriander
- peanuts
Det skal du gøre
- Skær kyllingen i tynde strimler.
- Kog nudlerne efter anvisningen på pakken. Skyl dem i koldt vand, når de er kogt.
- Snit grøntsager og mango i strimler eller skær dem i skiver.
- Bland en dressing af friskrevet ingefær, fintrevet hvidløg, sojasauce, sesamolie, citronsaft og finthakket chili. Smag til med lidt honning.
- Bland grøntsager, mango og kylling. Hæld dressingen henover og bland det hele godt sammen.
- Drys med friske korianderblade, hvis du ønsker det, samt hakkede peanuts.
Jane
Hvor er det en god idé med opskrifter på singlemad. Jeg synes tit at jeg ikke får brugt madvarerne uden at det bliver genopvarmet mad.