Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Sådan organiserer du dit køleskab og holder maden frisk

Sådan organiserer du dit køleskab og holder maden frisk

Køleskab
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMS

Det kan gå ud over madens holdbarhed, hvis du placerer fødevarerne forkert i køleskabet. Læs her, hvordan du bedst organiserer køleskabet.

Har køleskabet ikke den rette temperatur, og står madvarer forkert placeret, kan det gå ud over holdbarheden.

Det kan være konsekvenserne, hvis du ikke tænker over, hvor du placerer dine madvarer i køleskabet.

Derfor er der flere ting, du bør huske, før madvarerne per automatik bliver stillet tilfældigt ind i køleskabet, hvor der lige er plads.

Det er nemlig essentielt for holdbarheden på fødevarerne, at de står tilpas koldt i køleskabet, siger Jens Kirk Andersen, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.

Se også disse artikler:

  • Opbevaring af æg
  • Opbevaring af gær
  • Holdbarhed for juice - hvor længe kan den drikkes?
  • Ofte stillede spørgsmål om flowpack til hakket kød
  • Disse madvarer skal du ikke komme i køleskabet: se listen
Indhold
  • Det kan gå ud over madens holdbarhed, hvis du placerer fødevarerne forkert i køleskabet. Læs her, hvordan du bedst organiserer køleskabet.
  • Store temperaturforskelle i køleskabet
  • Vask ikke frugt og grønt før det kommer i køleskabet
  • Stil gerne mælk i køleskabslågen
  • Husk at holde køleskabet rent
  • Kommentarer

Store temperaturforskelle i køleskabet

Udfordringen ved almindelige husholdningskøleskabe er, at der ofte er store temperaturforskelle i køleskabet.

Optimalt skal køleskabet have en temperatur på fem grader eller lavere.

- Nogle køleskabe kan være op til 8-10 grader i lågen og så fem grader længere inde i køleskabet. Og det vil sige, at det, der står i lågen, ikke vil holde sig friskt så længe som det, der står ved fem grader, siger han.

Derfor råder Jens Kirk Andersen til, at man jævnligt holder øje med temperaturen forskellige steder i sit køleskab.

Overordnet handler organiseringen af køleskabet om, at man adskiller rå og tilberedte fødevarer.

På rå fødevarer som råt kød, fersk fisk og grøntsager vil der være alle mulige bakterier. Men det bliver sjældent farligt. For man skyller eller tilbereder jo madvaren, før man bruger den.

Derfor skal man undgå, at bakterierne fra de rå fødevarer kan komme over på spiseklare fødevarer. Sker det, vil nogle kunne udvikle sig - også i køleskabet - og hvis fødevaren ikke varmes grundigt igennem før den spises, vil det betyde risiko for sygdom.

Vask ikke frugt og grønt før det kommer i køleskabet

Begynder man fra bunden, bør der i skuffen nederst ligge rå grøntsager.

De bør ikke vaskes, før de kommer i køleskabet, da det kan give risiko for vækst af skimmel og mug, hvis overfladen er fugtig, påpeger Jens Kirk Andersen.

Hylden over grøntsagsskuffen vil typisk være et af de koldeste steder i køleskabet. Her kan man med fordel opbevare eksempelvis råt kød og fisk.

Det er også vigtigt for at minimere risikoen for sygdom, siger Niels Ladefoged Nielsen, der er mikrobiolog ved kontoret for Foder og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

- Tør man kød op i køleskabet, skal det altid stå i en bakke, gerne nederst i køleskabet, så man undgår, det drypper ned på spiseklare madvarer, siger han.

Stil gerne mælk i køleskabslågen

På de øverste hylder i køleskabet kan man stille de spiseklare madvarer som pålæg, æg, smør og lignende fødevarer.

Niels Ladefoged Nielsen foreslår, at man har en skuffe til pålæg relativt højt oppe i køleskabet.

Desuden understreger han, at man ikke bør have de store kvaler ved at stille mælk i lågen, selv om lågen typisk har en højere temperatur.

- Mælk er designet til at kunne klare en højere temperatur end det, vi normalt foreskriver. Så hvis man har styr på, at der ikke er over 7-8 grader i døren, burde den kunne holde sig fint, siger han.

Husk at holde køleskabet rent

Ud over placeringen af madvarer i køleskabet er det også helt centralt, at køleskabet er rent.

Ideelt set skal det rengøres en gang om måneden med vand og sæbe.

Dog skal man tørre af med det samme, hvis der eksempelvis er dryppet noget kødsaft ud på en hylde, siger Niels Ladefoged Nielsen.

/ritzau fokus/

Om Katrine
Katrine
Katrine Rørby Madsen

Katrine laver hver uge ugens aktuelle madplan på Madens Verden, og hun sørger blandt andet også for, at du får inspiration til din madlavning på de sociale medier.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.