Det kan gå ud over madens holdbarhed, hvis du placerer fødevarerne forkert i køleskabet. Læs her, hvordan du bedst organiserer køleskabet.
Har køleskabet ikke den rette temperatur, og står madvarer forkert placeret, kan det gå ud over holdbarheden.
Det kan være konsekvenserne, hvis du ikke tænker over, hvor du placerer dine madvarer i køleskabet.
Derfor er der flere ting, du bør huske, før madvarerne per automatik bliver stillet tilfældigt ind i køleskabet, hvor der lige er plads.
Det er nemlig essentielt for holdbarheden på fødevarerne, at de står tilpas koldt i køleskabet, siger Jens Kirk Andersen, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.
Se også disse artikler:
- Opbevaring af æg
- Opbevaring af gær
- Holdbarhed for juice - hvor længe kan den drikkes?
- Ofte stillede spørgsmål om flowpack til hakket kød
Store temperaturforskelle i køleskabet
Udfordringen ved almindelige husholdningskøleskabe er, at der ofte er store temperaturforskelle i køleskabet.
Optimalt skal køleskabet have en temperatur på fem grader eller lavere.
- Nogle køleskabe kan være op til 8-10 grader i lågen og så fem grader længere inde i køleskabet. Og det vil sige, at det, der står i lågen, ikke vil holde sig friskt så længe som det, der står ved fem grader, siger han.
Derfor råder Jens Kirk Andersen til, at man jævnligt holder øje med temperaturen forskellige steder i sit køleskab.
Overordnet handler organiseringen af køleskabet om, at man adskiller rå og tilberedte fødevarer.
På rå fødevarer som råt kød, fersk fisk og grøntsager vil der være alle mulige bakterier. Men det bliver sjældent farligt. For man skyller eller tilbereder jo madvaren, før man bruger den.
Derfor skal man undgå, at bakterierne fra de rå fødevarer kan komme over på spiseklare fødevarer. Sker det, vil nogle kunne udvikle sig - også i køleskabet - og hvis fødevaren ikke varmes grundigt igennem før den spises, vil det betyde risiko for sygdom.
Vask ikke frugt og grønt før det kommer i køleskabet
Begynder man fra bunden, bør der i skuffen nederst ligge rå grøntsager.
De bør ikke vaskes, før de kommer i køleskabet, da det kan give risiko for vækst af skimmel og mug, hvis overfladen er fugtig, påpeger Jens Kirk Andersen.
Hylden over grøntsagsskuffen vil typisk være et af de koldeste steder i køleskabet. Her kan man med fordel opbevare eksempelvis råt kød og fisk.
Det er også vigtigt for at minimere risikoen for sygdom, siger Niels Ladefoged Nielsen, der er mikrobiolog ved kontoret for Foder og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.
- Tør man kød op i køleskabet, skal det altid stå i en bakke, gerne nederst i køleskabet, så man undgår, det drypper ned på spiseklare madvarer, siger han.
Stil gerne mælk i køleskabslågen
På de øverste hylder i køleskabet kan man stille de spiseklare madvarer som pålæg, æg, smør og lignende fødevarer.
Niels Ladefoged Nielsen foreslår, at man har en skuffe til pålæg relativt højt oppe i køleskabet.
Desuden understreger han, at man ikke bør have de store kvaler ved at stille mælk i lågen, selv om lågen typisk har en højere temperatur.
- Mælk er designet til at kunne klare en højere temperatur end det, vi normalt foreskriver. Så hvis man har styr på, at der ikke er over 7-8 grader i døren, burde den kunne holde sig fint, siger han.
Husk at holde køleskabet rent
Ud over placeringen af madvarer i køleskabet er det også helt centralt, at køleskabet er rent.
Ideelt set skal det rengøres en gang om måneden med vand og sæbe.
Dog skal man tørre af med det samme, hvis der eksempelvis er dryppet noget kødsaft ud på en hylde, siger Niels Ladefoged Nielsen.
/ritzau fokus/
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: