Brænd krydderierne af, når du laver mad. Så får du fuld udbytte af aroma og smag. Se, hvordan du rister forskellige krydderier af og hvorfor.
Rist krydderierne, så vil du hurtigt kunne dufte dem i hele køkkenet. Det giver nemlig et ordentligt spark til aromaen, når de brændes af på panden i stedet for blot at komme i maden til sidst.
Det, der sker, når vi rister krydderier, er, at deres aromamolekyler bliver udløst, så der kommer mere duft og smag.
Krydderier er tørrede plantedele, blomster, frø og bark, og man kan sige, at de vågner op af deres dvale af at blive ristet.
Det tager ikke mange minutter at brænde krydderierne af, før vi begynder at lave selve retten, så det er ærgerligt at lade være - uanset om det er boller i karry eller en indisk ret, vi skal lave.
Stødt krydderi
Når du bruger stødte krydderier, skal du blot brænde dem af et kort øjeblik på panden, for de må ikke blive forbrændte.
Om det er karry, stødt chili eller spidskommen, er princippet det samme: Varm en pande op til medium varme, hæld krydderiet - eller krydderierne på panden og bred dem ud med en grydeske.
Lad dem blive på panden, imens du hele tiden ryster den eller rører i den, til duften bliver intens. Det tager ikke mere end to til fire minutter. Hæld dem over i en lille skål, og nu er de klar til at blive brugt i madlavningen.
Hele krydderier
Det optimale er at bruge hele frø som spidskommen, nelliker, korianderfrø og fennikelfrø.
Rist krydderierne på panden, ca. fem minutter, til de begynder at poppe og dufte, hvorefter du støder dem i en morter.
Du kan også gøre det den anden vej: Støde de hele frø og blomsterkapsler i morteren og så give dem en hurtig tur over medium til høj varme.
Disse krydderier skal ikke ristes
Et krydderi du ikke skal riste, er paprika, som bliver bittert af ristningen. Derudover er det heller ikke nødvendigt at riste tørrede krydderurter som oregano og basilikum.
Til gengæld er det en god idé lige at knuse dem lidt mellem hænderne, før du bruger dem, for det frigiver også aroma fra urternes olie.
Her er opskrifter på gode krydderiblandinger:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden