Hvad er ras el hanout og hvordan laver man den selv? Her får du både fakta og en opskrift på den velsmagende krydderiblanding.
Ras el hanout er måske ikke et af de mest anvendte krydderier i Danmark, men det er faktisk en skam.
For her får du virkelig en krydderiblanding med masser af smag, og den egner sig til en bred vifte af retter. Her kan du se hvordan du selv laver blandingen.
Hvad er ras el hanout?
Ras el hanout er en krydderiblanding, der kommer fra Mellemøsten og den nordlige del af Afrika, hvor den indgår i et væld af forskellige retter.
Det er netop en krydderiblanding, som du blandt andet kender det fra karry. Altså en sammensætning af en række forskellige krydderier.
Hvilke krydderier er der i el ras hanout?
Der findes ikke en bestemt blanding af krydderier til at lave el ras hanout, men mange forskellige udgaver, der kan variere fra region til region og fra land til land.
Men grundlæggende består blandingen ofte af gurkemeje, muskatnød, kanel, sort peber, ingefær, nelliker, fennikelfrø, cayennepeber (eller chili), og allehånde. Men det kan som sagt variere.
Hvad betyder el ras hanout?
Frit oversat til dansk betyder el ras hanout "krydderihandlerens chef" eller "butikkens leder".
Det hentyder til det bedste fra butikken, og her får du da også en af de allerfineste krydderiblandinger.
Hvad bruger man det til?
Ras el hanout er fremragende til kylling, lam, i gryderetter og sammen med eksempelvis couscous. Men den kan faktisk bruges bredt.
Afhængig af blandingen kan den være mere eller mindre stærk, så forsøg og smag dig lidt frem. Det er selvfølgelig især mængden af cayennepeber eller chili, der afgør styrken.
På grund af indholdet af indholdet af blandt andet kanel og nelliker vil nogle måske mene, at krydderiblandingen får tankerne hen på jul, men sådan opleves smagen altså ikke i de færdige retter.
Du kan blandt andet bruge ras el hanout til:
- Couscous med ras el hanout
- Krydrede kødboller
- Marokkansk gryderet
- Mørbrad med couscous, tomater og aubergine
Hvor kan man købe el ras hanout?
I dag kan man heldigvis købe el ras hanout krydderiblandingen i de fleste supermarkeder, men selvfølgelig også i specialbutikker.
Og ellers er det nemt at lave blandingen derhjemme, selvom du skal bruge en række forskellige krydderier til den.
Her er min version af blandingen, og den bliver du glad for. Du kan sagtens lave en større portion ved at bruge knapperne ved antal i opskriftsboksen, og den færdige krydderiblanding har jo lang holdbarhed.
Bemærk: Alle krydderierne i blandingen skal selvfølgelig være stødte.
Opskrift på ras el hanout
Ras el hanout - fakta og opskrift på den lækre krydderiblanding
Ingredienser
- 2 spsk gurkemeje
- 1 tsk muskatnød
- 1 tsk kanel
- 1 tsk friskkværnet peber - friskkværnet
- 1 tsk fennikelfrø
- 1 tsk nelliker
- 0,5 tsk cayennepeber
- 1 spsk spidskommen
- 1 tsk ingefær
- 0,5 tsk allehånde
Fremgangsmåde
- Til hjemmelavet ras el hanout kommes 2 spsk gurkemeje i en skål sammen med 1 tsk muskatnød, 1 tsk kanel, 1 tsk friskkværnet peber, 1 tsk fennikelfrø og 1 tsk nelliker.
- Tilsæt også 0,5 tsk cayennepeber, 1 spsk spidskommen, 1 tsk ingefær og 0,5 tsk allehånde.
- Vend det godt sammen og kom det i et krydderiglas med låg.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Den færdige krydderiblanding opbevares tørt og beskyttet mod sollys, og så er holdbarheden lang.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du bruger opskriften på el ras hanout. Du er meget velkommen med din kommentar til opskriften her.