Pull apart brød er en smuk måde at servere brød til suppen eller pastaretten på. Her med smør, hvidløg, revet ost og italienske krydderier.
Pull apart brød med friskrevet, italiensk Grana Padano er en skøn måde at servere madbrød på.
Når man bager det som her, rulles dejen til boller, der hæver sammen. Det betyder, at det er let at snuppe et stykke brød uden at skære først.
Af den grund blev den slags brød også kaldt brydebrød før i tiden. Her skar man ikke, men man brød brødet, om jeg så må sige (eller skrive).
Jeg har valgt at lave en smørsovs med hvidløg, oregano, basilikum, ost og salt, men du kan lave smørsovsen, præcis som du vil.
Nogen kommer hakket persille i, andre friske basilikumblade og ramsløg eller oliven i skiver.
Der er ingen regler, dog vil jeg advare om at komme for mange friske krydderurter i, da dejen kan blive for smattet.
Opskrift på pull apart brød med Grana Padano
Ingredienser
- 50 gram gær
- 2 dl mælk
- 1.5 dl kærnemælk
- 50 gram havregryn
- 400 gram hvedemel
- 1 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 2 spsk olivenolie
- 1 stk æg
Smørsovs
- 25 gram smør
- 1 tsk oregano
- 1 tsk basilikum
- 2 fed hvidløg presset
- 3 spsk Grana Padano fintrevet
Pensling
- 1 stk æg
- 3 spsk Grana Padano fintrevet
- 1 tsk flagesalt
Sådan gør du
- Varm mælken, så det bliver lidt varmere end 37 grade og hæld kærnemælken i.
- Rør gæren ud i mælkeblandingen.
- Tilsæt resten af ingredienserne. Gem ca. 50 gram hvedemel, så du kun hælder det i, hvis dejen har brug for mere mel.
- Ælt dejen med hænderne i ti minutter. Alternativt kan du bruge en røremaskine eller - som jeg - en elmikser med dejkroge i mindst fem minutter.
- Sæt brødet til hævning i en time.
- Når dejen er hævet, slår du den ned og ælter. Herefter former du 10 boller og lægger dem i en rund kageform ved siden af hinanden. Og så skal der tre i midten. de behøver ikke røre hinanden nu, for de vokser, når de efterhæver og bager.
- Fordel smørsovsen på bollerne og lad dem hæve i 30 minutter.
- Pensl med æg og drys med revet ost og flagesalt til sidst, og nu skal brødet have en halv time ved 200 grader over- og undervarme.
Smørsovsen
- Smelt smør i en lille gryde. Det skal ikke tage farve, så pas på med temperaturen. Mas nu to hvidløg i en morter - eller pres dem - og kom det ned til smørret sammen med krydderier. Rør rundt i et par minutter.
- Riv Grana Padano-osten fint, så du både har nok til smørsovsen og som drys, når brødet skal i ovnen. Tilsæt tre spiseskefulde ost til smørret. Rør rundt.
Tips og flere opskrifter
Spis dette pull apart brød til en god suppe som denne italienske tomatsuppe.
Du kan også servere det til et fad med forskellige oste, som supplement til en flot salat eller blot tage et par boller med i madpakken.
Se også opskrifter på nogle af vores andre madbrød her: