• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Merlot – verdenskendt og populær rødvin

Merlot – verdenskendt og populær rødvin

Foto af Merlot rødvin, The velvet Devil
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  16. juni 2023 - Udgivet:  29. maj 2021

Indhold

  1. Merlot er en af de mest kendte druesorter i verden, og danskerne elsker den bløde og runde smag i den populære rødvin.
  2. Fra Bordeaux til resten af verden
  3. Smag og aroma
  4. Enkeltdruevin eller i blend
  5. Merlot og mad

Merlot er en af de mest kendte druesorter i verden, og danskerne elsker den bløde og runde smag i den populære rødvin.

Merlot er en af de mest kendte druetyper i verden og hører til blandt danskernes favoritter.

Vine lavet på Merlot er generelt bløde og runde i smagen, og det er derfor en druesort, som rigtig mange kan lide.

Fra Bordeaux til resten af verden

Den populære blå drue stammer oprindeligt fra Bordeaux i Frankrig, hvor den stadig er en af hoveddruerne, der dyrkes.

Den har siden spredt sig til resten af verden, og er i dag en af de mest plantede druesorter i verden.

USA, Italien, Spanien, Chile og Australien er også kendt for deres Merlot-vine, men den dyrkes også i lande som Bulgarien, Rumænien og Sydafrika.

Smag og aroma

Overordnet kendestegnes vine på Merlot som bløde, dybe, runde og behagelige. Smag og aroma afhænger dog af modningsgrad og for Merlot er der to typer, afhængig af hvor tidligt druerne høstes.

Vin på en tidligt høstet drue har en let til medium krop, er mere syrlig med flere tanniner og med noter af røde frugter som jordbær og blomme samt evt. lidt grønne urter.

Vin på en senere høstet drue har en mere rund og fyldig krop med blødere tanniner og noter af modne frugter som blommer, kirsebær og brombær samt grønne urter.

Fadlagring er ofte anvendt og giver noter af vanilje, røg, chokolade og kokos.

Enkeltdruevin eller i blend

Den bløde og runde smag med medium tanniner og syre har gjort Merlot til en druesort, der ofte bliver blendet med mere tanninrige druesorter som Cabernet Sauvignon, for at afrunde smagen og sænke tannin-niveauet.

Men den kan også sagtens stå alene. Mange vinproducenter laver vin udelukkende på Merlot-druen, og vinen kan have stor variation i kompleksitet og profil afhængig af høsttidspunkt, region, terroir, lagring osv.

Merlot og mad

Merlot kan variere meget og kan derfor anvendes til meget forskellig mad.

En fyldig Merlot smager skønt sammen med grillet svine- eller oksekød, mens en lettere variant er god til fisk som laks eller grøntsagsretter og svampe.

Da druesorten giver meget runde og bløde vine, så vær opmærksom på, at maden ikke bliver for kraftig og overdøver smagen fra vinen.

Kilder: WSET, Wine Folly.

Bliv klogere på vin i disse artikler:

Orange vin - hvad er det? Læs om den nye vintype her

Vinsmagning - nem guide til smagning af vin

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her