• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Landekoder - sådan ser du hvor din mad kommer fra

Landekoder - sådan ser du hvor din mad kommer fra

Oksekød med flag i stedet for landekoder
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  10. august 2020 - Udgivet:  10. august 2020

Landekoder er et krav på de fleste fødevarer, der sælges i Danmark. Her er en oversigt, der hjælper dig til at gennemskue, hvor din mad er fra.

Landekoder eller ISO-landekoder, som det officielt hedder, er en mærkning på vores mad, der viser, hvor fødevaren kommer fra.

Da der er forskellige krav til mærkning af forskellige fødevarer, kan det være svært at gennemskue, hvor den enkelte reelt stammer fra.

Og hvis man ikke er stærk i landekoder, kan det være helt umuligt med mindre, det er varer, hvor hele landets navn står trykt på pakken.

Vi kender det for eksempel fra kød, her står der både, hvor kødet er produceret - og hvor det er pakket.

Kød er nogle af de fødevarer, hvor kravene til oprindelsesland, produktionsland og pakkeland er temmelig høje.

Men for mange varer kan man kun forstå varenes oprindelseslande ved at kende lidt til landekoder.

Svært at gennemskue koden

Den danske landekode er naturligvis DK, den amerikanske US. Så langt, så godt. Hvor mange af os ved for eksempel, at Serbiens landekode er XS og Kroatiens HR?

For de fleste betyder oprindelses- og produktionslandet nok ikke det store, men det kan være en fordel at kende til landekoder.

Det kan for eksempel være af sundhedsmæssige, dyrevelfærd eller politisk overbevisning.

Et eksempel på det er æg. Vi ved, at Danmark har nogle af de strengeste krav i verden til ægproduktion. Derfor er det også uhyre sjældent, at der er salmonellabakterier i vores æg.

Et land som Tyrkiet har ikke tilsvarende høje krav, så her er det smart at kunne læse, hvor æggene stammer fra.

Oversigt over landekoder

KodeLand
FRFrankrig og Monaco
NLNederlandene (Holland)
DETyskland
ITItalien
GBStorbritannien
IEIrland
DKDanmark
GRGrækenland
PTPortugal
ESSpanien
BEBelgien
LULuxembourg
ISIsland
NONorge
SESverige
FIFinland
ATØstrig
CHSchweiz
MTMalta
TRTyrkiet
EEEstland
LVLetland
LTLitauen
PLPolen
CZTjekkiet
SKSlovakiet
HUUngarn
RORumænien
BGBulgarien
USUSA
RURusland
SISlovenien
HRKroatien
BABosnien-Hercegovina
XKKosovo
MKMakedonien
MEMontenegro
XSSerbien
MAMarokko

Fakta om oprindelseskrav

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man læse om kravene til det, der skal stå på hver eneste fødevare og drikke, der sælges herhjemme.

Om lovgivningen i forhold til landekoder står der blandt andet:

'Krav om oprindelse, hvis andet vil være vildledende, men obligatorisk for kød fra svin, får og geder samt fjerkræ – fersk kølet eller frosset. Desuden krav om angivelse af oprindelse, hvis fødevarens oprindelsesland ikke er det samme som den primære ingrediens'.

Et eksempel på sidstnævnte kan være en pate, der er fremstillet af spansk kød i Tyskland.

Er du interesseret i flere forbrugerartikler, kan du eventuelt læse: Det koster poserne i de forskellige supermarkeder og Sådan køber du bæredygtige fisk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her