Disse lynboller skal kun hæve samlet 1 time og så have 15 minutter i ovnen. Skal du bage hurtige og lækre boller, så prøv denne opskrift.
Vil du på kort tid bage nogle lækre boller med sprød skorpe og god smag, så prøv disse fuldkorns lynboller.
Mange opskrifter på boller og brød kræver i dag, at du starter dagen før med at slå dejen op. Der er ingen tvivl om, at den langsomme proces, hvor dejen får god tid til hævninger, giver pote i forhold til lækker smag og konsistens.
Men det er bare ikke altid, man lige er forberedt dagen før. Nogle gange vil man bare gerne bage nogle boller her og nu, og så kan du bruge denne opskrift.
Surdej eller ej
Har du en surdej stående, kan du tilsætte en smule af den til disse lynboller.
Surdejen fungerer som hævemiddel og giver en dejlig syrlig smag. Kommer du surdej i dejen, kan du anvende lidt mindre gær (10 gram).
Du kan dog sagtens bage disse lynboller uden surdej. Kom en smule mere gær i dejen (15 gram), så de stadig får en fin hævning.
Hævning et lunt sted
Når du bager lynboller, hvor dejen ikke har så meget tid til hævning, er det vigtigt, at dejen står et lunt sted når den hæver. Dette fremskynder hæveprocessen.
Har du en ovn, der kan indstilles på lav temperatur eller har en hæve-funktion, kan du med fordel lade dejen hæve her. Indstil ovnen på 35-40 grader og lad din dej hæve her.
Meltype har betydning
I denne opskrift har jeg valgt at bruge tre forskellige typer mel. Du kan sagtens anvende andre typer mel. Sørg bare for at lidt af melet - cirka ⅓ - er fuldkornsmel, hvis du vil have fuldkornsboller.
Her har jeg anvendt Ølands-fuldkornshvedemel, da det giver en dejlig smag.
Desuden har jeg valgt at tilsætte lidt Tipo 00 mel, da jeg godt kan lide en sprød skorpe. Det fine hvedemel sørger for, at bollerne bliver saftige og får en lidt sej krumme, mens skorpen bliver lækker sprød.
Vil du hellere have bløde boller, kan du bare udskifte Tipo 00 melet med almindeligt hvedemel.
Opskrift på lynboller
Lynboller med fuldkorn
Ingredienser
- 4 dl vand - lunkent
- 10 g gær - brug 15 gram hvis du bager uden surdej
- ¼ dl surdej - hvis du har
- 150 g fuldkorns hvedemel - gerne Ølands
- 200 g hvedemel
- 150 g tipo 00 mel
- 12 g salt
Fremgangsmåde
- Udrør gæren i lunkent vand. Tilsæt lidt surdej, hvis du har.
- Tilsæt mel og salt og rør det sammen. Ælt dejen godt sammen - har du røremaskine, så lad den køre 12-15 minutter. Dejen skal være glat og smidig.
- Stil dejen til hævning et lunt sted i 30 minutter.
- Skær dejen ud i 12 stykker og form dem til boller. Lad være med at slå dejen for meget sammen.
- Lad bollerne hæve et lunt sted i 30 minutter.
- Bag bollerne ved 250 grader i cirka 15 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Se flere opskrifter på lækre hjemmebagte boller her:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Marianne
Hvis jeg har surdejspulver, kan jeg så bruge det til bollerne,og hvis ja, hvor meget skal jeg så bruge.🤔