Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Kebab

Kebab (inspiration og fakta om det grillede kød)

Billede af kebab.
Del gerne:
37
SHARES
FacebookMessenger37PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hvad er en kebab?
  • Shish kebab
  • Döner kebab
  • Shawarma
  • Gyros
  • Kebab i overblik
  • Hvad er forskellen på kebab, shawarma og gyros?
  • Opskrifter
  • FAQ
  • Kommentarer

Kebab betyder grillet eller stegt på persisk. Og det er temmelig præcist. For kebab er grillet kød, uanset om det er på et spyd, der ligger på en gril eller et lodret spyd, der snurrer rundt med et kebabtårn.

Det kan være lidt forvirrende at kende forskel på begreberne, for er kebab det samme som en shawarma? Og hvad med de græske gyros?

Har de noget til fælles med det andet? Når vi køber en durum, er det så også i virkeligheden det samme? Her får du svarene.

Se også min opskrift på hjemmelavet kebab krydderi.

Hvad er en kebab?

Som nævnt er det grillet kød, ofte lam og okse, men det kan også være fisk eller kylling. Kebab er altså blot et udtryk for krydret og marineret kød, der oftest er skåret ud og grillet på et spyd.

Typisk serveres det på en tallerken med for eksempel yoghurt, grøntsager og brød. I den klassiske, tyrkiske iskender-kebab er brødet skåret i små stykker, hvor kød og yoghurt ligger ovenpå.

Shish kebab

Dette er den enkle version, hvor kød skæres i tern, marineres og krydres for så at blive grillet på spyd.

Ordet shish er engelsk for det tyrkiske ord şiş, som betyder spyd. Så enkelt er det. I Grækenland kaldes disse spyd souvlaki.

Döner kebab

Her kommer det berømte lodrette spyd ind i billedet. Et spyd, der er bygget kød og fedt omkring som et lille tårn.

Kødet roterer langsomt rundt i en grill, så vi får det lækre, grillstegte kød, som er skåret i tynde, strimlede stykker. Der kan være en blanding af hakket og hele kødstykker på en döner.

Shawarma

Shawarma er libanesiske svar på en döner kebab. Det er hele kødskiver, som placeres på et roterende spyd.

Godt shawarma-kød stammer fra reelle stykker kød sat sammen med fedt-stykker. Kødet kan være lam, men her i Danmark vil det ofte bestå enten af oksekød og kyllingekød.

Gyros

Gyros eller souvlaki er den græske udgave, hvor kødet både kan være bygget om et spyd, der ligger vandret og snurrer rundt over grillen eller lodret.

Typisk er der et lag fedt på toppen, som drypper ned over kødet og giver det smag og saftighed. Den mest almindelige type gyros indeholder svinekød, men man kan også få lamme-gyros.

Kebab i overblik

TypeBeskrivelse
Döner kebabTynde skiver kød (ofte okse/lammekød) stegt på lodret grillspyd, serveret i brød eller rulle.
Shish kebabKød på spyd, typisk grillet, fx lam, kylling eller oksekød.
Adana/kofta kebabFars (ofte lam/okse) med krydderier, formet på spyd og grillet.
Gyros og shawarmaLigner döner, findes især i Grækenland (gyros) og Mellemøsten (shawarma).
Kebab i fladbrød eller pitaServeres med salat, dressing og chili, street food-klassiker.

Hvad er forskellen på kebab, shawarma og gyros?

Man kan godt blive forvirret over de forskellige begreber, og derfor får du denne nemme oversigt.

NavnOprindelseKødtypeServering
KebabTyrkisk/MellemøstenLam/okse/kyllingBrød eller tallerken
ShawarmaArabiskOfte lam/kyllingMere krydret, fladbrød
GyrosGræskSvinekød ofteMed tzatziki og pita

Opskrifter

Vil du prøve en kebab med hakket kød, kan du lave disse lækre grillspyd. Du kan også stege dem på panden, hvis du ikke gider at fyre op i grillen.

Hjemmelavet kebab
Nem opskrift på hjemmelavet kebab, der laves af hakket oksekød. Den krydrede fars sættes på spyd, og grilles eller steges på en pande.
Se opskriften her
billederesultat for kebab

En god kylling-shawarma i durumbrød med alle de krydderier, som du vil genkende fra din lokale shawarmabutik. Det kan være svært at ramme smagen, men her kommer du virkelig tæt på.

Kylling shawarma med autentisk smag
Kylling shawarma er en rigtig favorit-ret. Her får du en opskrift med autentiske krydderier og smag. Kan både laves på grill og i ovnen.
Se opskriften her
Kylling shawarma

Og her får du opskriften på shawarma-kød, der både kan serveres på en tallerken med grøntsager og hummus - og som passer fint i et pitabrød eller en durumrulle.

Hjemmelavet shawarma a la Newyorker By Heart
Sådan laver du hjemmelavet shawarma. En lækker opskrift fra Newyorker By Heart, hvor det marinerede kød tilberedes i ovnen.
Se opskriften her
billederesultat for hjemmelavet shawarma

Köfte eller kofta er en slags frikadeller på spyd, der er lavet af okse- eller lammekød. De findes især i Mellemøsten, Tyrkiet og Balkanlandene, og grilles lige som kebab. Her er vores udgave:

Kofta på spyd (nem opskrift på grillet köfte kebab)
Kofta på spyd er lækre og krydrede kødboller, der er meget nemme at lave. Her er min opskrift på köfte, som kan både laves på pande og grill.
Se opskriften her
kofta på spyd

Skal du bruge arabiske fladbrød til dit grillet kød, kan du følge denne opskrift.

Fladbrød - nem opskrift på de flade arabiske brød
Opskrift på verdens bedste fladbrød, der er nemme at lave. Fladebrødene bages på panden, og de kan spises som madbrød, til shawarma osv.
Se opskriften her
billederesultat for fladbrød

Du kan også bage fladbrød med za'atar, det traditionelle krydderi fra Mellemøsten. Brødene er sprøde og har en dejlig, krydret smag.

Fladbrød med za'atar fra Mellemøsten
Fladbrød med za'atar fra Mellemøsten hedder manakeesh og er traditionelt spist som morgenmad. Det er det perfekte sprøde og krydret brød.
Se opskriften her
Fladbrød med za'atar

Til sidst opskriften på super gode pitabrød, som kan fyldes med alt fra falafler og hummus til kebab-kød.

Pitabrød - hjemmebagte
Min opskrift på pitabrød, der er nemme, luftige og altid popper op som de skal. Verdens bedste pita brød, og du kommer aldrig til at bage andre.
Se opskriften her
hjemmebagte pitabrød

FAQ

Hvad er kebab?

Kebab betyder grillet/stegt kød og stammer fra Mellemøsten og Tyrkiet. Der findes mange varianter, men fællesnævneren er krydret kød, som enten grilles på spyd, i skiver eller steges.

Hvilke krydderier bruges i kebab?

Krydderblandinger kan variere, men typisk anvendes spidskommen, koriander, paprika, chili, hvidløg og løgpulver. Nogle bruger kanel, allehånde eller kardemomme for dybde i smagen. Friske krydderurter som persille eller mynte anvendes også ofte.

Kan man fryse kebab?

Ja, både rå og tilberedt kebab kan fryses. Fars eller marineret råkød i op til 3 måneder. Stegt kebabkød i op til 2 måneder. Genopvarmes bedst på pande eller i ovn.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.