Kaffebrygning kan foregå på mange måder, men der er visse tommelfingerregler, som giver den bedste kop kaffe. Se her.
Kaffebrygning er ikke bare kaffebrygning. Vi har alle præferencer og sande kaffefans vil altid mene, at lige netop de laver den helt rigtige kaffe.
Nogen vil kun drikke stempelkaffe med hjemmemalede kaffebønner, andre sværger til kaffe lavet på kaffemaskinen eller i en espressokande.
Uanset om kaffen skal laves i en espressokande, en stempelkande eller på en kaffemaskine, er der visse tommelfingerregler, der er gode at følge.
Læs også disse:
Rengøring af kaffemaskinen indeni og udenpå
Kaffepletter i koppen - sådan fjerner du dem
Kaffefilter: Skal jeg vælge brunt eller hvidt filter?
Kaffens 10 bud til kaffebrygning
- Friskmalet kaffe giver den bedste smag. En nyåbnet pose kaffe skal helst bruges indenfor et par uger, ellers mister den aroma og smag.
- Kaffe skal opbevares i en lufttæt dåse eller et lufttæt glas, så alle nuancerne bevares.
- Det er vigtigt at dosere korrekt under en kaffebrygning. Normalt er det 7 gram kaffe per kop eller ca. 45 gram til en liter vand. Foretrækkes kaffen stærk, skal der lidt mere i og vice versa.
- Det er bedst kun at fylde filteret i kaffemaskinen op med en tre-fjerdedel. Hvis du har gæster, er det altså bedre at lave to omgange kaffe end at fylde helt op, for ellers bliver kontakttiden mellem kaffe og vand for kort.
- Sørg for, at kaffen ikke ligger skråt i filteret på kaffemaskinen. Det betyder, at vandet ikke bliver fordelt ordentligt, og kaffen risikerer at blive en tynd kop te.
- Hvis du laver stempelkande-kaffe eller tragtkaffe, skal du lade vandet køle af i lidt under et minut, før du hælder vandet over kaffen. Hælder du kogende vand over, risikerer du en besk kaffe. Den bedste temperatur er 96 grader.
- Kaffen bør trække i fire minutter, før du trykker stemplet ned.
- Kaffe skal drikkes senest en halv time efter kaffebrygning, hvis du vil sikre dig, at den ikke bliver bitter.
- Vandet må hverken løbe for hurtigt eller for langsomt igennem kaffen på kaffemaskinen. Fem minutter er den optimale tid for en kande kaffe.
- Uanset hvordan du foretrækker at lave din kaffebrygning, skal du altid bruge rene kander, tragte og maskiner. Kaffe afsætter olier, som giver en bismag under brygningen, hvis det ikke er vasket væk.
Se vores opskrifter med kaffe
På Madens Verden har vi en række opskrifter med kaffe, både varme og kolde drikke samt kager.
Her får du en håndfuld:
Iskaffe - nem opskrift på den lækreste iskaffe
Dalgona - drik med det lækreste kaffeskum
Sådan laver du den bedste Irish Coffee
Kaffebrød - opskrift på sprød og sød dansk klassiker
Kilde: Kaffeinfo.dk - kaffebranchens fælles informationskontor.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Hans Auffarth
Hej, har hørt om 75 DEG C skulle være den ideale TEMP til vandet ved brygning.
Hvad mener du med 96 DEG C, er det undersøgt ?
Hvis ja, hvad er kilden for det ? Hvad siger Videnskab ?
Mvh
Hans
Henning Olsen
husk også at der forskel på vandsmagen , så den bønne der er god i Kbh. giver måske en hel anderledes smag hvis man er på Bornholm eller på Falster