Radiser
Radiser er sunde og indeholder masser af næringsstoffer, som bla. fremmer stofskiftet. Her kan du se alt om radiserne, opbevaring, holdbarhed og opskrifter.
Radiser deler nok vandene, for jeg kender en del, der ikke er så glade for dem. Og det er faktisk synd, for radiserne har mange gode ting i sig.
Sandheden er dog også, at nogle elsker den – andre kan slet ikke klare tanken om den skarpe smag.
Det er radisen - forårets lille farvebombe, der her er tale om. For ikke meget er mere lig med dansk forår end denne lille stærke sag klædt i rødt og hvidt med sin struttende grønne top.
Er du som flertallet af danskere, har du med garanti også selv prøvet at dyrke radiser i haven eller altankassen.
Den er nemlig nem at dyrke, kan gro stort set overalt og den vokser så hurtigt, at den kan sås og høstes flere gange over en sæson.
Sæson for radiser
Sidst i marts/start april kan du så radiser i haven.
Så dem i en rille i jorden med ca. 15 cm mellem rækkerne. Med lidt held, har du friske radiser efter 3-4 uger.
Radiserne skal høstes, mens de er små, så de stadig er sprøde, saftige og milde.
Får du ikke høstet dem alle sammen, så lad dem vokse videre, til de går i blomst og danner frøstande.
Frøstandene kaldes for skulper og er meget lækre, hvis de høstes, inden de bliver for store.
De smager som radiserne, men er mildere.
Opskrifter med radiser
De rødhvide radiser tilhører det kolde køkken. Radiser og rygeost hører sammen - og så dansk, som det kan blive.
Tag et godt kernerugbrød og smør med rygeost og med skiver af radise på toppen.
En anden sommerklassiker er røget makrel med radise.
Du kan også pynte dine grønne salater med de små farvebomber, pift ostemaden op eller nyd ganske enkelt de sprøde radiser med lidt koldt smør og et drys havsalt eller i en lækker hjemmelavet dip med rygeost.
Smagen i radiserne er nærmest hen mod peber og sennep, som nogle altså elsker, mens andre ikke er så vilde med den.
Find mere inspiration til opskrifter med radiser her:
Aspargessalat med bagte radiser og lækker dressing
Speltsalat med æble og radiser med honningdressing
Melonsalat med asparges, radiser og saltede mandler
Vitaminer i radiser
Radiserne er lave på kulhydrater, men til gengæld fyldt med kostfibre, proteiner, C-vitamin, kalium, calcium og magnesium.
De er vanddrivende og skånsomme mod leveren, fremmer stofskiftet og kredsløb og styrker immunforsvaret.
Opbevaring
Radisen holder sig bedst uden top.
Nip toppen af, skyl radiserne og opbevar dem i en lufttæt beholder i køleskabet, så holder de sig friske i en uges tid.
Fakta
Det latinske navn for den lille lækkerbisken er Raphanus sativus var. Radicula.
Den menes den at være kommet til Danmark fra Kina i 1600-tallet, men den blev først rigtig populær i 1800-tallet.
Radisers styrke afhænger bl.a. af sorten, hvornår de høstes, og af hvor meget vand de har fået.
Bruges i hudplejeindustrien til behandling af betændelsestilstande og uren hud.