Bulgur

Her får du fakta om bulgur. Hvad er det? Hvor sundt er det? Og hvad kan jeg bruge den til? Det får du svar på her. Plus lækre opskrifter med bulgur.
Fakta om bulgur: Bulgur er knækkede, dampede hvedekorn, som kan bruges i stedet for kartofler, ris og pasta.
De små korn har en mild, nøddeagtig smag og er især gode i salater, fordi de giver fylde til alt det grønne. Og så har de den fordel, at de blot skal koge i ti minutter, så er de klar til brug.
Ja, du kan endda lade være med at koge dem, men blot lægge dem i blød i kogende vand i ca. 20 minutter, før de skal bruges.
Bulgur har været brugt i Balkanlandene og Mellemøsten i flere tusinde år. Det Gamle Testamente beskriver endda, hvordan kvinderne forvandlede de rå hvedekorn til bulgur ved at koge dem og lade dem dampe af i solen.
Fakta om bulgur og næringsindholdet
Bulgur hører til i den midterste del af Madpyramiden sammen med ris og andre korntyper.
De har et højt indhold af gode kostfibre, er rige på vitaminer og en række mineraler, der blandt andet styrker knoglerne og blodomløbet.
Det bedste er at købe fuldkornsbulgur, da de indeholder flere kostfibre end de polerede korn.
Energi pr. 100 gram for poleret bulgur:
1444 kJ/342 kcal.
Proteiner: 10,8 gram.
Kulhydrater: 65,4 gram.
Fedt: 1,9 gram.
Anvendelse
Du kan bruge bulguren til varme retter og i kolde retter. Såvel smag som konsistens passer til langt de fleste retter i lighed med for eksempel ris.
En af de mest berømte salater i verden er en bulgursalat fra Mellemøsten: Taboulleh.
Her blandes bulgur med hakkede tomater, agurker, løg, hvidløg, persille og mynte, hvorefter citronsaft og olie tilsat salt og peber vendes i salaten.
En enkel og lækker salat, som altid vækker lykke, uanset om man bor i øst eller vest.
Pilaf er også en velkendt middagsret med bulgur som hovedingrediens.
Her blandes grøntsager, kød og bulgur i en gryde med bouillon eller en fond og simrer sammen til en fast ret.
Opbevaring
Opbevar dine bulgur i et tørt og mørkt køkkenskab. Her kan de holde ca. seks måneder.
Når bulguren er kogt, kan den holde max. fire dage i køleskabet.
Opskrifter med bulgur:
Bulgursalat med eller uden feta ost
Chicken masala med bulgursalat
Bulgursalat med spidskål og peberfrugt