Hvor mange rosiner må man spise, og hvad er det man skal være opmærksom på? Her kan du se hvad du skal om indtaget af rosiner.
Er det farligt at spise for mange rosiner, og hvor store mængder må maksimalt indtage?
Spørgsmålet dukker jævnligt op, og i denne artikel kan du se svaret.
Hvilke giftstoffer indeholde rosiner?
Rosiner kan indeholde det sundhedsskadelige stof ochratoksin A, der kan give nyreskader og være kræftfremkaldende. Og det gælder både økologiske og konventionelle varianter.
Ochratoksin A dannes af en skimmelsvamp (P. verrucosum) ved lave temperaturer og høj fugtighed og findes også i korn, kaffebønner, kakao, øl, rødvin og visse krydderier.
For såkaldte mykotoksiner som Ochratoksin A gælder det generelt, at de ikke har nogen akut skadelig virkning, men at eventuelle skadelige effekter, som kræft, først opstår efter længere tid.
Det er altså ikke indtaget på en enkelt dag, der kan give skadelige effekter, men det samlede indtag over længere tid.
Hvor mange rosiner må man spise?
På grund af det mulige indhold af Ochratoksin A, bør særligt børn ikke spise for mange rosiner.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn kun spiser dem i mindre portioner og ikke hver dag.
Små børn under 3 år bør ikke spise mere end cirka 50 gram om ugen, mens større børn kan spise flere.
Der er typisk 14 gram i de små pakker med rosiner, der passer perfekt i madpakken eller som en lille snack. Små børn under 3 år bør altså max. spise 3-4 af disse små pakker på en uge.
Læs mere om rosiner:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden