• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Råvareguide › Hornfisk - fakta og viden om den gode spisefisk

Hornfisk - fakta og viden om den gode spisefisk

billede med hornfisk
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 26. april 2024 - Udgivet: 19. maj 2021

Hornfisk har et fascinerende ydre. Den ligner nærmest en tyk ål, og dens kæber slutter i en spids som to skarpe knive.

Af den grund er der også nogen, som kalder dem for mini-sværdfisk.

Vi kan især fiske efter denne fisk fra midten af april til begyndelsen af juni måned, hvor der er højsæson - samt i september. Og mange nyder friskfanget hornfisk stegt på panden med persille.

Men hvad er det for en fisk? Det kan du læse mere om her.

En fisk med grønne ben

Hornfisken lever i saltvand i Middelhavet, Atlanterhavet og Østersøen. De svømmer lige under overfladen i stimer, og lever af blæksprutter, rejer og småfisk.

I det sene forår trækker de ind mod fjorde og kyster for at gyde, og det er her, mange lystfiskere kan hive de glinsende fisk op ad vandet.

Hornfisken har en smuk sølvskinende farve, og adskiller sig fra andre fisk i danske farvande ved at have et grønt skelet. Det vil du også se når du spiser den - at der er grønne ben i stedet for hvide.

Farven kommer af jernsulfat, som er helt ufarligt for os, så du skal ikke lade dig afskrække af benenes farve.

Fisken vejer mellem et og to kilo, og kan kan blive op til en meter lang. Ofte vil de dog være 60-80 centimeter lange, når vi fanger dem ved danske kyster.

Anvendelse og opskrifter

Den traditionelle måde at spise hornfisk på, er at skære dem ud i fileter, stege dem og servere dem med nye kartofler og persillesovs.

Når du steger hornfisk, skal de renses først, herefter vendes de i mel, salt og peber, og steges.

Benene er ret svære at fjerne inden tilberedning, men da kødet er fast og lyst, er det nemt at se de grønne ben og fjerne dem, når man spiser.

Du kan også dampe, grille og røge hornfisken. Når du griller den, skal du kun gøre det på skindsiden.

Næringsindhold for hornfisk

Vi anbefales at spise 350 gram fisk om ugen, og den halvfede hornfisk er en god måde at få de vigtige Omega 3-fedtsyrer på.

Herudover indeholder hornfisken også A, B12 og D-vitamin samt mineraler som jod, kalk, kalium og selen.

Her ser du energi- og næringsindhold for 100 gram rå hornfisk:

Kalorier: 107.

Fedt: 3,2 gram.

Proteiner: 19,5 gram.

Kulhydrater: 0 gram.

Opbevaring og holdbarhed

Hornfisk skal opbevares koldt - i køleskabet eller fryseren. Har du købt frisk fisk, skal du enten fryse den ned med det samme eller spise den samme dag, som du har købt den.

Generelt kan fisk holde op til tre måneder i fryseren uden at tabe smag.

Opskrifter med hornfisk

Se hvordan du kan tilberede hornfisken.

Steg hornfisk i ovn eller på pande

5 fra 1 stemme
Få min opskrift på stegt hornfisk, der smager af sol og sommer. Hornfisk kan nemt steges i ovnen, men den kan også paneres og pandesteges.
Gå til opskrift
Billede med stegt hornfisk.

Kilder: Kattegatcentret, 2gangeomugen.dk, Frida Fooddata.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller

Billede af blommemuffins

Blommemuffins (lækre muffins med blommer)

Billede med havregrynsbrød.

Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)

Billede med auberginefad.

Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)

Ugens vine, uge 35, 2025

Ugens vine, uge 35, 2025: Frankrig dominerer med 9 topkøb

Billede af millionsalsiccia.

Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)

Forsiden lige nu

Billede med auberginefad.
Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad (nemme og lækre retter)→ Se opskriften
billede til kylling Gong Bao
Kylling Gong Bao - lækker kinesisk mad→ Se opskriften
laks med porrer i fad
Laks med porrer og spidskål - en populære fiskeret→ Se opskriften
syltede citroner saltcitroner
Syltede citroner - nem opskrift på saltcitroner→ Se opskriften
Billede af millionsalsiccia.
Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)→ Se opskriften
indisk karryret med kylling
Indisk karryret med kylling, kikærter og spinat→ Se opskriften
billede med chokoladekage
Alletiders mumse chokoladekage (nem opskrift)→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
billede med blomkålspure
Blomkålspure: Cremet og lækker pure med blomkål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her