Hornfisk har et fascinerende ydre. Den ligner nรฆrmest en tyk รฅl, og dens kรฆber slutter i en spids som to skarpe knive.
Af den grund er der ogsรฅ nogen, som kalder dem for mini-svรฆrdfisk.
Vi kan isรฆr fiske efter denne fisk fra midten af april til begyndelsen af juni mรฅned, hvor der er hรธjsรฆson - samt i september. Og mange nyder friskfanget hornfisk stegt pรฅ panden med persille.
Men hvad er det for en fisk? Det kan du lรฆse mere om her.
En fisk med grรธnne ben
Hornfisken lever i saltvand i Middelhavet, Atlanterhavet og รstersรธen. De svรธmmer lige under overfladen i stimer, og lever af blรฆksprutter, rejer og smรฅfisk.
I det sene forรฅr trรฆkker de ind mod fjorde og kyster for at gyde, og det er her, mange lystfiskere kan hive de glinsende fisk op ad vandet.
Hornfisken har en smuk sรธlvskinende farve, og adskiller sig fra andre fisk i danske farvande ved at have et grรธnt skelet. Det vil du ogsรฅ se nรฅr du spiser den - at der er grรธnne ben i stedet for hvide.
Farven kommer af jernsulfat, som er helt ufarligt for os, sรฅ du skal ikke lade dig afskrรฆkke af benenes farve.
Fisken vejer mellem et og to kilo, og kan kan blive op til en meter lang. Ofte vil de dog vรฆre 60-80 centimeter lange, nรฅr vi fanger dem ved danske kyster.
Anvendelse og opskrifter
Den traditionelle mรฅde at spise hornfisk pรฅ, er at skรฆre dem ud i fileter, stege dem og servere dem med nye kartofler og persillesovs.
Nรฅr du steger hornfisk, skal de renses fรธrst, herefter vendes de i mel, salt og peber, og steges.
Benene er ret svรฆre at fjerne inden tilberedning, men da kรธdet er fast og lyst, er det nemt at se de grรธnne ben og fjerne dem, nรฅr man spiser.
Du kan ogsรฅ dampe, grille og rรธge hornfisken. Nรฅr du griller den, skal du kun gรธre det pรฅ skindsiden.
Nรฆringsindhold for hornfisk
Vi anbefales at spise 350 gram fisk om ugen, og den halvfede hornfisk er en god mรฅde at fรฅ de vigtige Omega 3-fedtsyrer pรฅ.
Herudover indeholder hornfisken ogsรฅ A, B12 og D-vitamin samt mineraler som jod, kalk, kalium og selen.
Her ser du energi- og nรฆringsindhold for 100 gram rรฅ hornfisk:
Kalorier: 107.
Fedt: 3,2 gram.
Proteiner: 19,5 gram.
Kulhydrater: 0 gram.
Opbevaring og holdbarhed
Hornfisk skal opbevares koldt - i kรธleskabet eller fryseren. Har du kรธbt frisk fisk, skal du enten fryse den ned med det samme eller spise den samme dag, som du har kรธbt den.
Generelt kan fisk holde op til tre mรฅneder i fryseren uden at tabe smag.
Opskrifter med hornfisk
Se hvordan du kan tilberede hornfisken.
Steg hornfisk i ovn eller pรฅ pande
Kilder: Kattegatcentret, 2gangeomugen.dk, Frida Fooddata.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode