Hornfisk har sæson i det danske forår. Her kan du læse om den delikate fisk, som smager fantastisk, blandt andet når den steges med persille.
Hornfisk har et fascinerende ydre. Den ligner nærmest en tyk ål, og dens kæber slutter i en spids som to skarpe knive.
Af den grund er der også nogen, som kalder dem for mini-sværdfisk.
Vi kan især fiske efter denne fisk fra midten af april til begyndelsen af juni måned, hvor der er højsæson - samt i september. Og mange nyder friskfanget hornfisk stegt på panden med persille.
Men hvad er det for en fisk? Det kan du læse mere om her.
En fisk med grønne ben
Hornfisken lever i saltvand i Middelhavet, Atlanterhavet og Østersøen. De svømmer lige under overfladen i stimer, og lever af blæksprutter, rejer og småfisk.
I det sene forår trækker de ind mod fjorde og kyster for at gyde, og det er her, mange lystfiskere kan hive de glinsende fisk op ad vandet.
Hornfisken har en smuk sølvskinende farve, og adskiller sig fra andre fisk i danske farvande ved at have et grønt skelet. Det vil du også se når du spiser den - at der er grønne ben i stedet for hvide.
Farven kommer af jernsulfat, som er helt ufarligt for os, så du skal ikke lade dig afskrække af benenes farve.
Fisken vejer mellem et og to kilo, og kan kan blive op til en meter lang. Ofte vil de dog være 60-80 centimeter lange, når vi fanger dem ved danske kyster.
Anvendelse og opskrifter
Den traditionelle måde at spise hornfisk på, er at skære dem ud i fileter, stege dem og servere dem med nye kartofler og persillesovs.
Når du steger hornfisk, skal de renses først, herefter vendes de i mel, salt og peber, og steges.
Benene er ret svære at fjerne inden tilberedning, men da kødet er fast og lyst, er det nemt at se de grønne ben og fjerne dem, når man spiser.
Du kan også dampe, grille og røge hornfisken. Når du griller den, skal du kun gøre det på skindsiden.
Næringsindhold for hornfisk
Vi anbefales at spise 350 gram fisk om ugen, og den halvfede hornfisk er en god måde at få de vigtige Omega 3-fedtsyrer på.
Herudover indeholder hornfisken også A, B12 og D-vitamin samt mineraler som jod, kalk, kalium og selen.
Her ser du energi- og næringsindhold for 100 gram rå hornfisk:
Kalorier: 107.
Fedt: 3,2 gram.
Proteiner: 19,5 gram.
Kulhydrater: 0 gram.
Opbevaring og holdbarhed
Hornfisk skal opbevares koldt - i køleskabet eller fryseren. Har du købt frisk fisk, skal du enten fryse den ned med det samme eller spise den samme dag, som du har købt den.
Generelt kan fisk holde op til tre måneder i fryseren uden at tabe smag.
Opskrifter med hornfisk
Se hvordan du kan tilberede hornfisken.
Stegt hornfisk med blommer og broccoli
Kilder: Kattegatcentret, 2gangeomugen.dk, Frida Fooddata.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden