• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Hjemmelavet pasta - nem opskrift med eller uden pastamaskine

Hjemmelavet pasta - nem opskrift med eller uden pastamaskine

hjemmelavet pasta
Lækker og hjemmelavet pasta, og på billedet kan du se den friske pasta hænge til tørre inden den koges. Og intet slår den hjemmelavede pasta, der samtidig er nem at lave. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  28. februar 2025 - Udgivet:  14. januar 2022

Del gerne:
75
SHARES
FacebookMessenger75PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Hjemmelavet pasta - nem opskrift med eller uden pastamaskine
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Pasta uden pastamaskine
  7. Pastadej til ravioli
  8. Hvedemel til frisk pasta
  9. Æg til hjemmelavet pasta
Gå til opskrift

Hjemmelavet pasta er super nemt at lave, og det tager faktisk ikke så lang tid. Med eller uden pastamaskine.

Her får du min opskrift og guide til, hvordan du laver en frisk pasta og lækker pastadej, og du skal såmænd blot bruge tre ingredienser, nemlig durum mel, hvedemel og æg. Så nemt er det.

Bum, så er du allerede i gang med din egen produktion af pasta, og den bliver du ret hurtig afhængig af.

Den friske og hjemmelavede pasta kan du bruge til alt fra spaghetti og fettucine (eller andre pastatyper), eller til hjemmelavede lasagneplader til verdens bedste lasagne. Serveres selvfølgelig til en pasta med kødsovs.

Opskriften giver godt og vel 500 gram, hvilket passer til fire personer.

Se også disse opskrifter:

  • Hjemmelavet pastasovs
  • Lasagne Bolognese
  • Pasta med kødsovs

Opskrift

hjemmelavet pasta

Hjemmelavet pasta - nem opskrift med eller uden pastamaskine

Nem og lækker opskrift på hjemmelavet pasta, hvor du kan se og lære at lave frisk pasta fra bunden. Og intet slår en hjemmelavet pastadej.
Bedømmelse
4.8 fra 49 stemmer
RetPasta
Arbejdstid: 30 minutter minutter
Samlet tid: 30 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 200 g durum mel - italiensk hvedemel
  • 200 g hvedemel - tipo 00, italiensk hvedemel
  • 4 hele æg - størrelse M/L
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Find en stor skål frem, og vej 200 gram durum mel og 200 gram hvedemel tipo 00 af i skålen.
  • Lav en fordybning i melet (som du kan se på billedet), og tilsæt 4 hele æg.
    billede med hvedemel og æg til frisk pastadej
  • Med en gaffel vendes æggene nu gradvist ind i melet, og du fortsætter, indtil dejen er samlet så godt som muligt.
  • Tag derefter pastadejen ud på et melet køkkenbord og ælt din pastadej grundigt igennem. Jeg plejer at bruge hænderne, og det tager ikke så lang tid. Du skal ælte en hjemmelavet pasta, indtil dejen bliver glat og lidt smidig. Om nødvendigt tilsættes enten en smule mere mel eller vand.
    billede med æltning af hjemmelavet pasta
  • Så er det tid til at lave pasta. Og det her er fremgangsmåden til pastamaskine, men længere nede kan du se, hvordan du laver frisk pasta uden pastamaskine.
  • Del pastaklumpen i 4-5 mindre stykker, som trykkes/trækkes lidt flade. Køres derefter igennem pastamaskinen på største tykkelse.
  • Fold dette stykke sammen på tværs, så stykket nu passer med bredden på din pastamaskine. Kør pastaen igennem maskinen igen - stadig ved største tykkelse (hvilket er 6 på en klassisk pastamaskine fra Imperia, der er den berømte producent af pastamaskiner til hjemmet.
    billederesultat for pasta på pastamaskine
  • Herfra er det så blot at køre pastaen igennem pastamaskinen på gradvist mindre tykkelse, altså 5, 4 og nedad. Du kan sagtens nøjes med at køre den hjemmelavede pasta igennem én gang på hver tykkelse, men du kan også gøre det flere gange. Det er op til dig. Jeg foretrækker kogt pasta på tykkelse 2, men du kan lave din friske pasta i ønsket tykkelse. Du undgår at pastaen klæber sammen ved at tilføre lidt durummel med mellemrum (når det er nødvendigt).
  • Du kan køre alle pastaklumper/pastaplader igennem først - og derefter valse pastaen ud, eller du kan lave en plade ad gangen, som derefter valses ud. Jeg plejer at gøre det sidste, da det er nemt at tage valsen af og på.
  • Som standard til en Imperia pastamaskine følger en pastavalse, der kan lave henholdsvis tagliatelle eller fettuccine. Og du laver selvfølgelig den tykkelse, som du ønsker.
    billederesultat for frisk pasta valses ud på Imperia pastamaskine
  • Den færdiglavede pasta opbevares, så den ikke klumper sammen. Det undgår du dels ved at have mel nok på pastaen, men også gerne ved at hænge pastaen op. Jeg har investeret i det særlige pasta-stativ, der nemt klarer den opgave. Har du ikke sådan et stativ, kan du drysse lidt durummel på bordet, og lægge din pasta ud der. Men sørg for at den ikke ligger for tæt!
    billederesultat for tørring af frisk pasta
  • Kogning af hjemmelavet pasta: Endelig skal den friske pasta selvfølgelig koges. Her koger du en stor gryde vand op, og tilsætter et par teskefulde salt.
  • Når vandet bulderkoger (og det skal det), kommes den hjemmelavede pasta i gryden.
    billederesultat for kogning af hjemmelavet pasta
  • Kogetiden for hjemmelavet pasta er cirka tre minutter. Ikke længere.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
414
% Daglig værdi*
Fedt
 
6
g
9
%
Mættet fedt
 
2
g
13
%
Transfedt
 
0.02
g
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
164
mg
55
%
Natrium
 
64
mg
3
%
Kalium
 
330
mg
9
%
Kulhydrater
 
74
g
25
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
0.3
g
0
%
Protein
 
18
g
36
%
Vitamin A
 
238
IU
5
%
Calcium
 
49
mg
5
%
Jern
 
5
mg
28
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Pasta uden pastamaskine

Det nemmeste og bedste er helt afgjort at lave din friske pasta på en pastamaskine.

Pastamaskinen koster ikke en bondegård, og den er pengene værd.

Men du kan altså også sagtens klare en hjemmelavet pasta uden pastamaskine. Her laves dejen som anvist ovenfor, og æltes igennem som forklaret.

Derefter deles pastaen i 4-5 mindre stykker, som du ruller ud på et meldrysset bord med en kagerulle.

Den friske pasta rulles ud i ønsket tykkelse, men jo tyndere, jo bedre pasta får du. Derefter skæres pastaen ud med en skarp kniv i ønsket størrelse.

Pastadej til ravioli

Denne opskrift på pastadej er beregnet til hjemmelavet pasta, der skæres ud og koges eller anvendes som lasagneplader.

Skal du bruge den hjemmelavede pastadej til ravioli, skal dejen være lidt mere blød og fugtig.

Det skyldes at pastadejen skal kunne lukkes helt tæt om fyldet, og derfor må pastadejen ikke være så tør.

Det løser du ved at tilsætte et æg mere til opskriften, og så opnår du den perfekte dej til den hjemmelavede ravioli.

Hvedemel til frisk pasta

Man kan godt lave en god og frisk pasta alene med en af de to typer italiensk hvedemel, altså henholdsvis typo 00 og durum mel.

Men jeg synes, man får den bedste pasta, når man bruger begge typer af mel - og i lige store mængder.

Derfor anvender jeg til denne portion 200 gram af hver type hvedemel, og det vil jeg også anbefale dig at gøre.

Æg til hjemmelavet pasta

Skal æg til hjemmelavet pastadej være pasteuriserede - eller kan man bruge de almindelige hele æg?

Umiddelbart kan du bruge, hvad du synes. Fødevarestyrelsen oplyser, at der ikke længere er nogen nævneværdig risiko ved at bruge rå æg til blandt andet pasta, og her taler vi naturligvis om risikoen for salmonella i æggenene.

Så det burde ikke være noget problem - heller ikke selvom du smager/spiser rå pastadej.

Er du alligevel i tvivl, eller skal servere pastaen for svækkede personer, kan du anvende pasteuriserede æg.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Janne

    januar 17, 2025 at 11:42 am

    Jeg mangler opskrift på pasta med kylling, hvidvin og mandler.

    Når jeg slår den op, står kun opskrift på hjemmelavet pasta….

    Svar
  2. Vibeke Rasmussen

    juni 17, 2024 at 3:44 pm

    Hejsa
    Er helt helt nybegynder udi hj. lavet pasta; kan pastaen koges med det samme umiddelbart efter den er rullet ud og strimlet?, .. eller skal den hvile/hænge/tørre inden man koger.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juni 17, 2024 at 3:50 pm

      Hej Vibeke
      Du kan roligt glæde dig 🙂
      Du kan sagtens koge den med det samme i bulderkogende og saltet vand. Det har jeg gjort mange gange - og det fungerer fint.
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Anette Christensen

    november 25, 2022 at 12:19 pm

    Hej Holger,
    Tak for lækker opskrift. Kan man gemme pastaen?
    Vh. Anette

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 06, 2024 at 4:45 pm

      Hej Anette
      Mange tak. Ja, den bør kunne holde sig nogle dage på køl. Frisk pasta kan også fryses ned.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required