Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Tilbehør › Derfor er syltning sundt

Derfor er syltning sundt

Syltning er et gammelt madhåndværk, hvor bær, frugter eller grøntsager konserveres i en lage. Syltning er i dag på vej tilbage i de danske køkkener, hvor det bringer glæde og velsmag.
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Opdateret: 14. april 2020 - Udgivet: 14. april 2020

Der er mange gode grunde til at begynde at sylte. Syltning er sundt for både krop og sjæl, og kan bringe velsmag til alverdens retter.

Syltning er en af de gamle dyder, der er ved at vinde frem i de danske hjem igen. Og med god grund. Syltning er en god måde at udnytte og forlænge levetiden på mange af vores skønne danske råvarer på.

Men det er også sjovt at sylte og kan virke beroligende i en ellers travl hverdag. Og så smager det fantastisk og kan pifte alverdens retter op.

Hvorfor sylte?

I gamle dage syltede vi for at have et forråd til vinteren. Ved at sylte kunne man bevare sommerens frugter, bær og grøntsager til vinterens ellers sparsomme råvareudbud.

I dag har vi stort set alle råvarer til rådighed året rundt, og vi har ikke længere behov for at samle forråd til vinteren. Enkelte sylter stadig for at bevare sommerens råvarer, men syltning er i dag præget mere af lyst end af nød.

I en tid, hvor flere bliver bevidste om forskellen på rene råvarer og forarbejdede fødevarer med tilsætningsstoffer osv., er syltning desuden blevet en enkel metode til at få kontrol over, hvad der er i din mad.

Madens Verden har talt med Helena Grayston, også kendt som Syltedronningen. Hun lever i dag af hendes passion, nemlig syltning. En af grundene til, at hun sylter, er netop for at få rene varer uden tilsætningsstoffer med mindre sukker og mere smag.

Jeg sylter, for at bevare og forædle råvarerne, fordi jeg gerne vil have en frisk, ren vare uden tilsætningsstoffer med mindre sukker og meget mere smag.

Helena Grayston, Syltedronningen

Og netop smagen er en rigtig god grund til at sylte. Syltede råvarer kan nemlig skabe velsmag i dine retter.

Maksimal velsmag med syltning

For at opnå maksimal velsmag bør en ret indeholde alle de fem grundsmage: Surt, sødt, salt, bitter og umami. Når du sylter, bruger du eddike, der er meget surt, og sukker, der er meget sødt. Syltede råvarer tilføjer altså både syrlighed og sødme til din ret, udover alle de smagsnuancer og aromaer der kommer fra råvarerne selv. Nogle råvarer er desuden bitre, og kan dermed også bidrage med bitterhed til din ret.

Syltede råvarer er ofte sprøde, og bidrager altså også til konsistensen med lækker sprødhed til din ret. Syltede råvarer kan dermed løfte en ret betydeligt.

Læs mere om hvordan du skaber velsmagende måltider her: 7 gode råd: Sådan skaber du succesfulde måltider

Sundt for sjælen

Vi lever i en verden, hvor tingene ofte skal gå hurtigt, og det kan for mange være svært at få hverdagen til at hænge sammen. Vores madvaner præges af convenience produkter og færdiglavede løsninger, og vi er kommet langt væk fra de gamle madhåndværk som eksempelvis syltning.

Det at gå i køkkenet og skabe noget fra bunden, som du gør ved syltning, kan virke som en modpol til en ellers stresset hverdag. Det kræver tid og ro at sylte, og giver rum til fordybelse, kreativitet og fællesskab. Helena Grayston fortæller til Madens Verden, hvordan det giver hende ro at sylte.

Der er ikke en deadline her og nu - syltning er det modsatte af stres og travlhed.

Helena Grayston, Syltedronningen

At give sig selv tid og rum til at fordybe sig og være kreativ er uden tvivl sundt for sjælen, og her kan syltning være en rigtig god ide. Der er rig mulighed for at være kreativ, når du sylter, da du kan sylte alverdens bær, frugter og grøntsager - kun fantasien sætter grænsen.

Og hvis du sørger for at sætte tid af til at sylte, og ikke ser det som endnu et punkt på to do-lisen, så kan syltning være med til at skabe ro.

Naturen ind i køkkenet

Når du sylter, kan du vælge at bruge råvarer fra supermarkedet, eller du kan selv gå ud og finde dem i naturen. Om det er i din egen have, eller du går på jagt efter bær og frugter i skoven, så er det at komme ud i naturen sundt for både krop og sjæl.

Tag familie eller venner med ud i naturen eller skab lidt alenetid, ved selv at gå ud og samle. Tag naturen med hjem i køkkenet, og skab din egen syltning fra bunden. Der er en stor tilfredshed forbundet med, selv at have skabt noget fra jorden til bordet. Og når du har samlet råvarerne selv, kan du virkelig smage dit lokalområde, sæsonen og de forskellige sorters mangfoldighed af smag.

Sundere at sylte selv

Når du sylter, kan du selv bestemme præcist, hvad der skal i. Helena Grayston fortæller, at et af kendetegnende ved moderne syltning er, at du kan bruge mindre sukker. Når du sylter selv, kan du bedre styre mængden af sukker og skrue ned for mængden. I stedet for sukker kan du søde med eksempelvis æbler.

Der er desuden ofte tilsætningsstoffer som konserveringsmiddel, geleringsmiddel og surhedsregulerende middel i eksempelvis marmelader, du køber. Når du sylter selv, kan du helt undgå disse tilsætningsstoffer.

Overordnet er der altså mange gode grunde til, at syltning er ved at vende tilbage som madhåndværk i de danske hjem.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.