Der er mange gode grunde til at begynde at sylte. Syltning er sundt for bรฅde krop og sjรฆl, og kan bringe velsmag til alverdens retter.
Syltning er en af de gamle dyder, der er ved at vinde frem i de danske hjem igen. Og med god grund. Syltning er en god mรฅde at udnytte og forlรฆnge levetiden pรฅ mange af vores skรธnne danske rรฅvarer pรฅ.
Men det er ogsรฅ sjovt at sylte og kan virke beroligende i en ellers travl hverdag. Og sรฅ smager det fantastisk og kan pifte alverdens retter op.
Hvorfor sylte?
I gamle dage syltede vi for at have et forrรฅd til vinteren. Ved at sylte kunne man bevare sommerens frugter, bรฆr og grรธntsager til vinterens ellers sparsomme rรฅvareudbud.
I dag har vi stort set alle rรฅvarer til rรฅdighed รฅret rundt, og vi har ikke lรฆngere behov for at samle forrรฅd til vinteren. Enkelte sylter stadig for at bevare sommerens rรฅvarer, men syltning er i dag prรฆget mere af lyst end af nรธd.
I en tid, hvor flere bliver bevidste om forskellen pรฅ rene rรฅvarer og forarbejdede fรธdevarer med tilsรฆtningsstoffer osv., er syltning desuden blevet en enkel metode til at fรฅ kontrol over, hvad der er i din mad.
Madens Verden har talt med Helena Grayston, ogsรฅ kendt som Syltedronningen. Hun lever i dag af hendes passion, nemlig syltning. En af grundene til, at hun sylter, er netop for at fรฅ rene varer uden tilsรฆtningsstoffer med mindre sukker og mere smag.
Jeg sylter, for at bevare og forรฆdle rรฅvarerne, fordi jeg gerne vil have en frisk, ren vare uden tilsรฆtningsstoffer med mindre sukker og meget mere smag.
Helena Grayston, Syltedronningen
Og netop smagen er en rigtig god grund til at sylte. Syltede rรฅvarer kan nemlig skabe velsmag i dine retter.
Maksimal velsmag med syltning
For at opnรฅ maksimal velsmag bรธr en ret indeholde alle de fem grundsmage: Surt, sรธdt, salt, bitter og umami. Nรฅr du sylter, bruger du eddike, der er meget surt, og sukker, der er meget sรธdt. Syltede rรฅvarer tilfรธjer altsรฅ bรฅde syrlighed og sรธdme til din ret, udover alle de smagsnuancer og aromaer der kommer fra rรฅvarerne selv. Nogle rรฅvarer er desuden bitre, og kan dermed ogsรฅ bidrage med bitterhed til din ret.
Syltede rรฅvarer er ofte sprรธde, og bidrager altsรฅ ogsรฅ til konsistensen med lรฆkker sprรธdhed til din ret. Syltede rรฅvarer kan dermed lรธfte en ret betydeligt.
Lรฆs mere om hvordan du skaber velsmagende mรฅltider her: 7 gode rรฅd: Sรฅdan skaber du succesfulde mรฅltider
Sundt for sjรฆlen
Vi lever i en verden, hvor tingene ofte skal gรฅ hurtigt, og det kan for mange vรฆre svรฆrt at fรฅ hverdagen til at hรฆnge sammen. Vores madvaner prรฆges af convenience produkter og fรฆrdiglavede lรธsninger, og vi er kommet langt vรฆk fra de gamle madhรฅndvรฆrk som eksempelvis syltning.
Det at gรฅ i kรธkkenet og skabe noget fra bunden, som du gรธr ved syltning, kan virke som en modpol til en ellers stresset hverdag. Det krรฆver tid og ro at sylte, og giver rum til fordybelse, kreativitet og fรฆllesskab. Helena Grayston fortรฆller til Madens Verden, hvordan det giver hende ro at sylte.
Der er ikke en deadline her og nu - syltning er det modsatte af stres og travlhed.
Helena Grayston, Syltedronningen
At give sig selv tid og rum til at fordybe sig og vรฆre kreativ er uden tvivl sundt for sjรฆlen, og her kan syltning vรฆre en rigtig god ide. Der er rig mulighed for at vรฆre kreativ, nรฅr du sylter, da du kan sylte alverdens bรฆr, frugter og grรธntsager โ kun fantasien sรฆtter grรฆnsen.
Og hvis du sรธrger for at sรฆtte tid af til at sylte, og ikke ser det som endnu et punkt pรฅ to do-lisen, sรฅ kan syltning vรฆre med til at skabe ro.
Naturen ind i kรธkkenet
Nรฅr du sylter, kan du vรฆlge at bruge rรฅvarer fra supermarkedet, eller du kan selv gรฅ ud og finde dem i naturen. Om det er i din egen have, eller du gรฅr pรฅ jagt efter bรฆr og frugter i skoven, sรฅ er det at komme ud i naturen sundt for bรฅde krop og sjรฆl.
Tag familie eller venner med ud i naturen eller skab lidt alenetid, ved selv at gรฅ ud og samle. Tag naturen med hjem i kรธkkenet, og skab din egen syltning fra bunden. Der er en stor tilfredshed forbundet med, selv at have skabt noget fra jorden til bordet. Og nรฅr du har samlet rรฅvarerne selv, kan du virkelig smage dit lokalomrรฅde, sรฆsonen og de forskellige sorters mangfoldighed af smag.
Sundere at sylte selv
Nรฅr du sylter, kan du selv bestemme prรฆcist, hvad der skal i. Helena Grayston fortรฆller, at et af kendetegnende ved moderne syltning er, at du kan bruge mindre sukker. Nรฅr du sylter selv, kan du bedre styre mรฆngden af sukker og skrue ned for mรฆngden. I stedet for sukker kan du sรธde med eksempelvis รฆbler.
Der er desuden ofte tilsรฆtningsstoffer som konserveringsmiddel, geleringsmiddel og surhedsregulerende middel i eksempelvis marmelader, du kรธber. Nรฅr du sylter selv, kan du helt undgรฅ disse tilsรฆtningsstoffer.
Overordnet er der altsรฅ mange gode grunde til, at syltning er ved at vende tilbage som madhรฅndvรฆrk i de danske hjem.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode