• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Få viden om vin: Vinkenderens guide til vinguides

Få viden om vin: Vinkenderens guide til vinguides

Vinguide
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  30. august 2024 - Udgivet:  1. marts 2024

Madens Verdens vinkender Jan Sørensen giver dig her et overblik over og en introduktion til de vinguider, han selv bruger.

Når jeg skal købe en god vin, har jeg som andre brug for en, der ved noget - for eksempel en af de mange guider, der har smagt mere end mig.

Herunder er mit bud på, hvem du kan stole mest på af udenlandske kritikere.

PROBLEMET er, at en sælger i et supermarked eller vinhandel ikke altid vil give os det bedste tilbud. Ofte vil de helst sælge den vin, de tjener mest på.

Der er ingen mangel på ros, når du læser skiltet eller bagetiketten på vinen: Vinene roses til skyerne og kan nydes til stort set alle retter.

MÅLET er at finde det bedst mulige tilbud. Køber du altid samme vin, er du dømt til at betale for meget. Dels er vinen ikke altid på tilbud, dels kan du blive træt af vinen.

LØSNINGEN er at have en ekspert ved din side, som kan hjælpe dig til de bedste tilbud - helst på en vin, du kan lide.

For snart 100 år siden udkom det første Revue du Vin de France, som stadig leverer en af de mest respekterede vinguider. Men der er kommet mange flere til.

Du skal tage enhver vinguide med forbehold. Vin udvikler sig på flaske - så kort tid efter, at en begavet smager har smagt en vin kan vinen smage anderledes. Til det gode eller det værre - men anderledes. Det gælder alle vine, rød, hvid, i plastik eller glas.

Jeg har prøvet at give en vurdering af de udenlandske kritikere, så godt som jeg nu formår.

100p skala: de fleste bruger denne amerikanske skala, om andet ikke er nævnt.
70-80p/100: ikke anbefalet,
80-90p/100: god til meget god vin
90+p/100: stor eller exceptionel vin

VERSAL: kender jeg og har p.t. mest tillid til - *: disse guider kræver abonnement.

vinkender Jan Sørensen Madens Verden
Vinkender Jan Sørensen guider dig igennem junglen af vine, og finder de bedste tilbud til dig. Grafik. Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

5StarWines

Måske bedre end jeg troede!

Italiensk guide, der laves af Vinitaly, den gigantiske årlige vinudstilling i Verona.

Kun vine med 90p/100 eller mere kommer med i den årlige bog.

Dommerne hentes formentlig blandt gæster ved Vinitaly og omfatter en række kendte Masters of Wine.

BETTANE & Desseauve

Ekstremt respekteret fransk guide (100p skala, indtil 2018 20p-skalaen).

Begge ledede Revue du Vin i årrække og startede den årlige guide, le Classement, her. Siden 2005 har de haft deres egen guide og web: mybettanedesseauve.fr/

Burghound*

Amerikansk guide specialiseret i Bourgogne og lignende. Meget kræsen og pålidelig.

CellarTracker

Lidt à la Vivino, dvs. karakter (100p/100) gives af besøgende med vidt forskellig smag - i sidste ende får de fleste vine omtrent samme rating.

Grundlagt 2003 af Eric Levine, ex-ingeniør hos Microsoft, der egentlig ville lave et program for en vinkælder. Web: cellartracker.com

Decanter*

Dette engelske vinmagasin (1975) har nok gjort mere for europæisk vin end noget andet magasin. Bladet er stadig højt troværdigt, men et par skår er der kommet.

Decanter Award drives separat og synes ekstremt gavmild med sine medaljer. Web: decanter.com

Descorchados

Mest kendte guide til vine fra især Chile, Argentina og Uruguay, som Patricio Tapia har smagt gennem 25 år. Også smagere for bl.a. Wine&Spirits og Decanter. Meget pålidelig.

DoctorWine*

Italiensk guide fra dr Cernelli, en højt respekteret smager, medstifter og ansvarlig af guide Gambero Rosso, indtil han i 2011 gik solo.

Den årlige guide vurderer vin (100p max), mens de enkelte vinhuse kan få op til 3* -som dog gives mere for husets anseelse end vinens kvalitet.

Falstaff*

Vigtig og pålidelig guide til hhv. Tyskland og Østrig (og forresten også gastronomi mv). Vingårde kan få op til 5* og deres vine op til 100p. Den årlige guide er en guldmine. Web: falstaff.com

GamberoRosso

"Den røde Reje" var i 1987 med til at starte den italienske vinrevolution og var oprindelig med i Slow Food bevægelsen.

Mere end 20.000 vine vurderes hvert år. De gode får 1 glas, bedre 2, mens topvine får 3 glas. Har et hus 10 år i træk fået 3 glas, får selve huset en stjerne (man kan få op til 3 stjerner).

Gault-Millau*

Franske Gault & Millau stod bag "Nouvelle Cuisine" og lavede også en guide for fransk vin. I dag er det dog den årlige Weinguide Deutschland, der skiller sig ud. 100p skala, mens vingården kan få op til 5 klaser (ca. 10 vingårde). Ekstremt pålidelig.

HACHETTE guide*

Nestor for smagning af vin, som siden 1970 var forløber for stort set alle guider i verden.

Stadig ekstremt pålidelig, da vinene bedømmes blindt af lokale professionelle (som er uden navn og svære at bestikke).

Til den årlige guide smages 35.000 vine, hvoraf 8000 vine bedømmes og kan få op til 3*. Web: hachette-vins.com

Hugh Johnson's Vin*

Den årlige lommebog om vin (1.udgave 1977) fra nestoren, der har betydet mere for vinen end næsten alle andre.

Den lille bog er på 320 koncentrerede sider omfatter vine fra hele verden, inkl. Danmark (afsnit skrevet af Thomas Ilkjær). Generelt ekstremt pålidelig og et must for enhver vinelsker.

InsideBurgundy*

Jasper Morris' engelske online blog er kun Bourgogne. Pålidelig, desværre sjældent læst.

JamesSuckling*

Var i 30 år en af redaktørerne af WineSpectator, før han sidst i 2010 lancerede sin egen portal.

Hvert år smages ca. 25.000 vine af 9 smagere, hvoraf jeg bedst kender engelske Stuart Pigott. Synes, ofte vinene får lidt for høje ratings. web: jamessuckling.com

PEÑIN Guía*

Den vigtigste guide til spansk vin, der siden 1990 har haft stor betydning for den gode vine, som Spanien leverer i dag.

Den årlige guide er på 1200+ sider og vurderer 10.000 vine fra 2000 vinhuse.

Der er kommet meget business ind i firmaet, hvor grundlægger José Peñin har overladt ledelsen til Javier Luengo. Men stadig ekstrem pålidelig guide, der ikke ødsler med points (i 2023 var der 0 vine med 100p). Web: guiapenin.wine

REVUE DU VIN de France

Er verdens ældste vinmagasin (1927) og er stadig meget aktuelt og læseværdigt med fyldige, spændende artikler.

Den årlige guide, oprindelig le Classement (og med passende grøn farve), startede 1997 og dækker vigtige franske vinhuse.

Vine kan få op til 20p/20, vinhuse op til 3*. Web: larvf.com

ROBERTPARKER*

Vinadvokaten fra Maryland startede det hele i 1978 med sin 100 p skala (nærmest som 13-skalaen i danske skoler).

Han fik hurtigt succes i en verden, hvor gode ord ofte kan købes for en kasse vin eller to.

Han gav vin 50 point fra start, og så går det hurtigt op - alt under 80p/100 er uden interesse, 80-84p er middel, 85-89p er god, og med 90+p er du hvor det hele sker!

Siden 2019 er Parker selv på pension, men han har fået 9 begavede afløsere, der dækker hver deres område med stor kompetence.

Guiden er i dag 100% ejet af Michelin. Mest vin, der fås i USA og sjældent dagligvine. Stadig generelt ekstrem pålidelig. Web: RobertParker.com

TimAtkin

Engelsk MW (Master of Wine), der er uafhængig og generelt nyder stor respekt.

Vinous*

Amerikansk guide med Antonio Galloni (ex-skribent for Parker). Meget pålidelig og generelt fin til vine fra Europa. Kender ham bedst fra Rhone vine. Web: Vinous.com

Vinos Gourmets*

Guía - spansk guide fra Grupo Gourmets, dvs. især smagt af sommeliers. En grundig og pålidelig guide.

Vinum*

Schweizisk gastronomisk magasin med fint ry, især i Tyskland og Schweiz. Generelt pålidelig, men kender det ikke så godt.

Wine&Spirits*

Stort amerikansk vinmagasin (8 gange/år siden 1986) med vigtig web del med abonnement. Kender det ikke så godt, men synes, de er lidt for gavmilde af og til. web: Wineandspiritsmagazine.com

WineAnorak

Biologen Jamie Goode er selverklæret "Vinanorak" (dvs. vinfanatiker). Ikke stor, men uafhængig og pålidelig.

WINECELLARINSIDER

Californiske Jeff Leve er en vinnørd, som de seneste 20 år har specialiseret sig i Bordeaux, som er hans speciale. Ekstremt pålidelig og troværdig (og endnu gratis). Web: WineCellarInsider.com

WineEnthusiast

Vigtigt amerikansk magasin (1988), som dog står i skyggen af Parker og Spectator. Respekterede Roger Voss er en af smagerne (især Bordeaux). Meget troværdig.

WinesCritic

Nyere italiensk web (2019) fra Raffaele Vecchione, som i år leverede noter til James Suckling. Kender den ikke så godt endnu. Web: WinesCritic.com

WineSpectator*

Også 100p skalen. Verdens største vinblad og har kompetente smagere, der generelt er pålidelige. Lidt flere vine end Parker, men stadig næsten kun vine, der sælges i USA. Web: winespectator.com

Læs vinkender Jan Sørensens Ugens vine

Om Jan
Jan Sørensen, vinkender på Madens Verden
Jan Sørensen

Jan Sørensen er en af de allerbedste vinkendere, og her deler han sin viden med dig her Madens Verden. Blandt andet får du ugens vintest, hvor Jan gennemgår de bedste vine på tilbud lige nu.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her