• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Vintest › Tour de France - fransk vin på 5 minutter

Tour de France - fransk vin på 5 minutter

fransk vin
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  28. juni 2022 - Udgivet:  28. juni 2022

Vinkender Jan Sørensen guider dig her gennem de franske vindistrikter. Bliv klogere på fransk vin fra Bordeaux til Alsace her.

På cyklens “Tour de France” skal man trampe i pedalerne og fatte om styret. På den vinøse Tour fatter du om glasset.

På cyklen kan du få ødelagt knæ og (med doping) hjerte, i den vinøse får du sandsynligvis et bedre liv og fordøjelse, selvom gnavne puritanere snakker om leveren.

vinkender Jan Sørensen Madens Verden
Vinkender Jan Sørensen guider dig igennem junglen af vine, og finder de bedste tilbud til dig. Grafik. Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Frankrig leverer årligt 8 milliarder flasker fra 1 million hektar vin. Områder som Sydfrankrig og Bordeaux leverer hver især mere vin end de fleste lande i “Den ny Verden”.

Forresten leverer de "franske" druer også næsten al vin i "Den ny Verden", hvis vinmagere stadig søger inspiration i Frankrig!

Frankrig er i mængde nr. 2 efter Italien. Men Frankrig har langt flere typer vin end Italien, da der er stor forskel på klimaet, mens Italien er præget af det lune Middelhav.

I Frankrig er der ganske køligt i nord og ud mod det kolde, blæsende Atlanterhav. Her er der mere hvidvin, som laves af grønne druer, der modner en uge eller mere før de sorte druer (til rødvin).

I syd ud mod Middelhavet har et stabilt, tørt, varmt klima. Og her laves 95 procent rødvin eller rosé!

Vinavlere udfordrer vinstokken med klimatisk stress - vinplanten skal anstrenge sig for at give modne druer. Det giver vin med friskhed og længere smag - men også skuffelser.

Kører du fra Danmark en tidlig morgen, er du i Paris om aftenen…

1. Loire

Loire, Frankrigs længste flod, har vin overalt. Rosé er jævn kvalitet, men også stadig mere god rød, men mest anset er hvid i tre typer: Mod øst Sancerre, Pouilly-Fumé og Touraine på den hvide sauvignon drue. Frisk, frugtig tør vin.

Tæt på Atlanten længst mod vest tør, neutral Muscadet -og i centrum Anjou af chenin druen, hvid af alle typer - helt tør til helt sød.

2. Champagne

Champagne laves øst for Paris af Bourgognes pinot og chardonnay. Den får sit brus ved 2. gæring på flaske og sælges under utal af etiketter.

Den tørre brut anses for bedst og kan bære årgang, "Vintage", da vinen lagrer godt. Anses som verdens fineste mousserende vin.

Crémant ligner mere, end man skulle tro, og laves i en række områder, hvor naboerne Alsace og Bourgogne er mest kendt. Her bruges ofte samme druetyper som i Champagne.

3. Alsace

Alsace ligger ved Vogeserne syd for EU’s Strasbourg og nås let ved at køre sydpå ad den tyske autobahn.

Route du Vin - Verdens første vinvej - fører én gennem et af Frankrigs smukkeste områder med gamle byer.

Sælges under navn på druen, de “syv søstre”, riesling, pinot blanc, sylvaner, gewurztraminer, pinot noir, pinot gris og muscat.

Alsace er tør, men nogle få (dyre) sent høstede vine kan være sød. Godt ¼ sælges som crémant. De bedste vinmarker bærer titlen Grand Cru.

4. Bourgogne

Bourgogne - mellem silkebyen Lyon (Beaujolais) og hertugernes Dijon.

Vin sælges i reglen under navn på området, ikke druen - til hvid især chardonnay, til rød gamay mod syd i Beaujolais og rød pinot i andre områder.

Rød er drueduftende Beaujolais (10 Crus sælges med bynavn, for eksempel Brouilly og Fleurie) og i nord pinot noir.

Côte d’Or, “Den gyldne Skråning”, er et smalt bælte omkring de smukke små byer, Beaune og Nuits-St.Georges, ca. tre timers kørsel mod syd fra Alsace. Her laves de dyreste og ofte bedste vine.

Den hvide bærer navne som Chablis og Meursault, den røde Beaune, Nuits og Gevrey-Chambertin. Vine, der er meget anderledes og opnår høje priser. Vine solgt som Bourgogne - inklusiv den stadig mere populære crémant - kan være rigtig gode køb.

5. Rhône

Omkring Pavebyen Avignon ved floden Rhône. Masser af god dagligvin mest på druen grenache (ofte blandet med syrah, mourvèdre og carignan), men også stor vin, hvis udbyttet holdes nede:

Châteauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras og andre - alle baseret på druen grenache med lavt udbytte.

Men langt det meste sælges som Cotes du Rhone - måske med Villages føjet til.

Her skal vinen komme fra ca. 50 små vinbyer, hvoraf godt 12 er gode nok til, at deres navn må optræde på etiketten. Udbyttet er lavere her, og vinen ofte rigtig god. Bl.a. Plan de Dieu og Chusclan.

I udkanten af området ligger pænt store områder, hvis vine hører til Rhône, men ikke må bruge betegnelsen, bl.a. Costières du Nîmes, Côteaux du Tricastin og Côtes de Ventoux.

I nord laves ikke så meget vin, den røde helt af druen syrah. Hermitage Côte Rôtie er mest kendt.

6. Provence

Provence er mere kendt for sol og natur end vin. Frankrigs største område for rosé, men også god rød, slet ikke ulig:

7. Midi

Midi leverer Frankrigs dagligvin. Her er potentiale til at skabe vin i verdensklasse, men endnu er Languedoc og Roussillon ofte nogle af verdens bedste vinkøb. Her laves ⅓ af al fransk vin, 95% rød eller rosé.

Druer og stil i alle vinene er dog meget lig Rhône. Vine som Roussillon, Corbières og Côteaux de Languedoc ses overalt.

Mondæne druer som rød merlot, pinot noir og hvid viognier ses ofte, men anses for "fremmede" og må derfor kun sælges som Vin de Pays, “landvin” (IGP).

8. Bordeaux

Bordeaux - ses og efterlignes over hele verden. Bordeaux er verdens største område for kvalitetsvin - 700 millioner fl/år, 80 procent rød modnes til bouquetrige, aristokratiske vin med lang smag.

Druen merlot giver blødere vin og er den mest plantede. Mest kendt fra fyldige, runde vine i St.Émilion, Pomerol og Fronsac.

Cabernet leverer fastere, mere bouquetrig vin i Médoc og Graves. De bedste bærer navn på mindre byer, for eksempel Margaux og St.Julien i Médoc samt Pessac-Léognan i Graves.

Cru Classé: De bedste godser i Médoc er klassificeret i fem klasser. Også Graves og St.Émilion samt Sauternes har officielle klassifikationer. “Cru Bourgeois” er der mange af - god standardvin.

De hvide er mest tørre og kan have navne som Graves og Pessac-Léognan - men små mængder ædelsød hvid laves, f.eks. i Sauternes.

Druerne er semillon og den hvide sauvignon. Engang var der mest hvid i Bordeaux, men i dag ses de hvide mest hos naboen mod nord - Cognac- og syd, Sydvestfrankrig.

9. Sydvest-Frankrig

Sydvest-Frankrig - Bordeaux’ smukke gamle bagland leverer vin tæt på Bordeaux i kvalitet og ofte i pris. Bl.a. Cahors, Bergerac, St.Mont og Madiran nær Pyrenæerne.

Vinene laves af et væld af druer, som ofte ikke ses uden for regionen, selvom malbec er "nationaldruen" Argentina, og tannat er det samme i naboen Uruguay.

I regionen laves også Armagnac, sammen med Cognac den store druebrændevin, der laves ved destillation af hvidvin.

Etiketten - hvor kommer vinen fra?

Ved man lidt, kan man ud fra etiketten læse, hvordan vinen er:

A. Årgang - året vinen er høstet. Hvid nydes i reglen ung, rød kan ofte gemmes nogle år.

B. Navn - typisk område, kan også være vinslot (som her) eller druen, hvis kun én bruges.

C. Appellation: Hvor vinen kommer fra. Den oprindelige kontrol af oprindelse, efterlignet overalt. Æske-system: Jo mindre område, jo skrappere krav, dvs. bedre vin. Denne er fra Margaux, som er del af Haut-Médoc, del af Médoc, som ligger i Bordeaux, del af Frankrig.

Et trin længere nede er “Vin de Pays” -”landvin” fra særligt område og “Vin de Table” - almindelig bordvin.

D. Aftapning: Generelt er vin tappet af dyrkeren selv bedst med hensyn til kvalitet og oprindelse.

Hver uge giver vinkender Jan Sørensen stjerner til de vine, de danske supermarkeder har på tilbud. Du kan finde hans vintest her.

Du kan også finde hans guide til spansk vin her:

Vueltaen: Spansk vin på 5 minutter

Om Jan
Jan Sørensen, vinkender på Madens Verden
Jan Sørensen

Jan Sørensen er en af de allerbedste vinkendere, og her deler han sin viden med dig her Madens Verden. Blandt andet får du ugens vintest, hvor Jan gennemgår de bedste vine på tilbud lige nu.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her