Madens Verden har lavet en smagstest af marcipan. Se her hvad forskellen er og hvilken, der er smagsdommerens testvinder.
I denne smagstest af marcipan undersøges otte forskellige slags marcipan for at finde ud af, om der er forskel på smagen.
Marcipan kan spises året rundt blandt andet i kager og bagværk, og den er særlig populær til jul og nytår i konfekt og kransekage.
Den fås i forskellige prisniveauer, men hænger pris, smag og kvalitet sammen?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har lavet en smagstest af marcipan og testet otte forskellige slags, for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilke, der smager bedst.
Forskellige typer
Traditionelt består marcipan af smuttede og ristede mandler, der blendes helt fint med sirup eller sukkerlage. Dog har fødevareindustrien fundet ud af at bruge abrikoskerner, som et billigt alternativ til mandler.
Desuden kan der være tilsætningsstoffer som eksempelvis konserveringsmiddel i fabriksfremstillet marcipan.
Marcipan fås i dag i mange forskellige varianter under navne som kransekagemasse, bagemarcipan, figurmarcipan og dessertmasse. De fås både med og uden sukker, tilsat smagsgivere som for eksempel lakrids eller kokos samt i økologiske varianter.
I denne smagstest af marcipan indgår kun traditionel marcipan, der altså ikke er tilsat smagsgivere eller er produceret med særligt formål til bagning osv.
Smagen af mandler
En god marcipan skal have en afbalanceret sødme, så sødmen ikke overdøver smagen af mandler.
Smagen skal være domineret af den rene mandelsmag, der næsten kan have frugtige noter.
Konsistensen skal være blød og saftig og ikke være tør eller krystalliseret fra sukkeret. Der må godt være lidt bid fra mandlerne, der ikke behøver at være blendet til en helt fin masse.
Smagstest af marcipan
I denne smagstest af marcipan indgår otte forskellige varianter. De er smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, duft og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er marcipanen blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er marcipanens bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * * *
Irmas Økologisk rå marcipan
Irmas Økologisk rå marcipan har en dejlig frisk og god smag af rene mandler. Den har en middel sødme, der er godt afbalanceret i forhold til mandelsmagen. Konsistensen er saftig med let bid fra mandlerne.
Pris per 100 gram: 21,75 kr (43,50 kr for 200 gram i Irma).
Mandelindhold: 55 %
* * * *
Rema 1000
Ren rå marcipan
Rema 1000 Ren rå marcipan har en god og frisk mandelsmag. Den har en mild sødme, der er godt afbalanceret i forhold til mandelsmagen. Konsistensen er fin med let bid fra mandlerne.
Pris per 100 gram: 12,50 kr (50 kr for 400 gram i Rema 1000).
Mandelindhold: 60 %
* * *
Original Odense Økologisk marcipan
Odense økologisk marcipan har en mild sødme med en smule bitterhed fra mandlerne. Den har en god mandelsmag og en fin grynet konsistens fra mandlerne.
Pris per 100 gram: 21,25 kr (42,50 kr for 200 gram i Meny).
Mandelindhold: 60 %
* * *
Original Odense Marcipan
Odense marcipan har en meget fin og lind konsistens med kun en smule bid. Den har en mild sødme og en smule bitterhed fra mandlerne. En mild og neutral smag.
Pris per 100 gram: Ca. 17 kr (64 kr for 375 gram i Bilka).
Mandelindhold: 63 %
* * *
Anthon Berg
Ren rå marcipan
Anthon Berg Ren rå marcipan har en grovere konsistens med større mandelstykker. Den har en anderledes smagsprofil med en skarpere mandelsmag, der næsten minder om mandelessens. Den har en lav til middel sødme.
Pris per 100 gram: 17,50 kr (70 kr for 400 gram i Bilka).
Mandelindhold: 62 %
* *
Pepe
Ren rå marcipan
Pepe Ren rå marcipan har en lettere klæg konsistens og giver en svagt udtørrende mundfornemmelse. Den har en middelhøj sødme, der dominerer mandelsmagen, der ikke er frisk i smagen.
Pris per 100 gram: 12,50 kr (50 kr for 400 gram i Føtex).
Mandelindhold: 60 %
* *
Curré
Ren rå marcipan
Curré Ren rå marcipan er domineret af en høj sødme. Den har en mere ensporet smag, der er mindre fyldig og er meget mild i mandelsmagen. Den har en fin konsistens med lettere bid.
Pris per 100 gram: Ca. 15 kr (57 kr for 375 gram i Føtex).
Mandelindhold: 60 %
* *
Anglamark
Økologisk marcipan
Anglemark Økologisk marcipan har en meget høj sødme, der dominerer mandelsmagen. Smagen er sød og ensporet. Konsistensen er meget lind og virker næsten krystalliseret fra sukkeret.
Pris per 100 gram: 18,25 kr (36,50 kr for 200 gram i SuperBrugsen).
Mandelindhold: 55 %
Testvinder fra Økoladen
Selvom det ikke umiddelbart er til at se forskel på selve marcipanen, når man kommer ind bag indpakningen i de forskellige varianter i denne smagstest af marcipan, så er der altså forskel på smagen.
Smagsforskellene er ikke kæmpe store, men der er dog forskel, og særlig på hvor søde de er, hvor god og frisk mandelsmag de har, og hvordan konsistensen er.
Vinderen af denne smagstest af marcipan er Irmas Økologisk rå marcipan.
Den har en frisk og dejlig smag af rene mandler, en velafbalanceret sødme og en god og saftig konsistens.
Irmas Økologisk rå marcipan produceres af den lille danske chokoladefabrik Økoladen, der producerer økologisk chokolade, marcipan, nougat mm. i Vordingborg.
Billig marcipan på flot 2. plads
Prisen på marcipan svinger fra 12,50 kroner for 100 gram af testens billigste marcipan (Rema 1000 og Pepe) til 21,75 kroner for 100 gram af testens dyreste marcipan fra Irma.
Den dyreste marcipan vinder altså her, men så er den også produceret af økologiske råvarer, der er dyrere end konventionelt producerede.
Vinderen fra Irma er dog skarpt forfulgt af testens billigste marcipan fra Rema 1000.
Vil du have en god smag uden at betale så meget for den, så er marcipanen fra Rema 1000 et rigtig godt valg.
Ingen abrikoskerner
Selvom nogle fødevareproducenter udskifter mandler med de billigere abrikoskerner, indeholder ingen af varianterne i denne smagstest af marcipan abrikoskerner.
Alle er altså lavet rent på mandler.
Dog skal du stadig være opmærksom på, at nogle af de andre typer af marcipan-produkter som bagemarcipan, kransekagemasse osv. ofte vil indeholde abrikoskerner. Flere består faktisk primært af abrikoskerner.
Typisk vil disse produkter også ligge i den billige ende og indeholde flere tilsætningsstoffer end den rene marcipan.
Se efter betegnelserne "Ren rå marcipan" eller "Ægte marcipan", hvis du vil undgå abrikoskerner. Disse betegnelser må producenter nemlig kun bruge, hvis marcipanen er lavet rent på mandler.
For at få betegnelsen ”Ren rå marcipan” skal mandelindholdet desuden være minimum 60 procent.
Anthon Berg – eneste med tilsætningsstof
Generelt består produkterne i denne smagstest af marcipan af rene råvarer.
Ingen indeholder altså abrikoskerner, og kun en enkelt marcipan indeholder tilsætningsstoffer – nemlig Anthon Berg marcipan, der indeholder konserveringsmiddel.
Den klassiske marcipan fra Anthon Berg er Kgl. Hofleverandør og sælges ellers under navnet ”Ren rå marcipan”. Men det er altså det mindst rene produkt i denne smagstest, hvis man tænker i form af rene råvarer.
Det kan undre, hvorfor det er nødvendigt at tilsætte konserveringsmiddel, når alle andre marcipan i denne test er uden tilsætningsstoffer overhovedet.
Generelt rene råvarer
Bortset fra konserveringsmidlet i Anthon Bergs marcipan ser ingredienslisten stort set ens ud for alle marcipaner.
De består af følgende ingredienser:
Mandler, sukker, vand og glukosesirup.
I de økologiske varianter er ingredienserne selvfølgelig økologiske, og der kan være forskel på mængden af de forskellige ingredienser. Mandelindholdet svinger for eksempel fra 55 til 63 procent med det højeste indhold i Original Odense Marcipan.
Om det skyldes de rene råvarer er uvist, men ingen af varianterne i denne smagstest af marcipan er så dårlige, at de ikke er værd at spise.
Det er mest et spørgsmål om, hvor høj sødme der er, og dermed hvor meget du kan smage mandlerne og hvordan den overordnede balance er.
Sådan har vi gjort
Vi har testet marcipan, der kan købes i almindelige supermarkeder. Vi har valgt dem med ren marcipan, altså uden smagstilsætninger osv.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Marcipanen er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Se også denne smagstest af marcipanæg:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden