Ricotta

Ricotta er en blød ost, som både kan bruges til desserter og aftensmåltider. Altså en super-anvendelig ost, der er god at have ved hånden.
Ricotta er en såkaldt blød ost. Eller rettere: Ostevalle. For selvom vi kalder det en ost, er den i virkeligheden et restprodukt fra osteproduktionen.
Ordet ricotta betyder da også kogt igen. Når man laver visse oste, koges mælken op. Her kommer et restprodukt, valle, som man adskiller fra osten og giver endnu en kogning.
Herefter blandes dette produkt med syre som eddike, der giver ricottaen sin grynet konsistens. Lidt som hytteost.
Den ricottaost vi køber herhjemme, vil oftest være baseret på komælk, hvor man sagtens kan finde lokalt produceret ricotta lavet af gede- og fåremælk i Italien.
Opskrifter med ricotta
Her får du nogle af de bedste opskrifter med ricotta på Madens Verden:
Hjemmelavet ravioli med ricotta
Til dessert, kage og til aftensmad
Da denne ost har en lettere sød smag og en blød konsistens, er den super i kager og desserter.
Folk, der har rejst på Sicilien, vil kende til de sprøde cannoli med cremefyld. Det er ricotta, som bruges her. Ofte vil den være blandet op med den mere cremede mascarpone samt fintrevet citronskal.
Spinat og ricotta klæder også hinanden. Du kan for eksempel lave pastaruller, cannelloni, med denne blanding eller prøve denne opskrift på spinatpandekager.
Næringsværdi, opbevaring og holdbarhed
Hvor mange oste er fede og kalorierige, er denne ost tung. 100 gram indeholder fra 7-13 gram fedt og løber op på 169 kalorier.
Til sammenligning er der ca. 28 gram fedt i 100 gram almindelig mellemlagret Danbo 45+.
Indholdet i en typisk ricotta består helt enkelt af valle, lidt fløde, eddike eller andre former for surhedsregulerende midler og eventuelt salt.
Osten skal opbevares på køl, hvor den kan holde sig op til 14 dage og tre-fire dage, når du har åbnet bøtten.