Panzanella er en italiensk tomatsalat med brød, der stammer fra Toscana. Her får du opskriften på en lækker salat, der har det ekstra.
Panzanella er et smukt navn til en smuk salat. Navnet er en sammentrækning af brød, pane, og skål, zanella. En enkel og fin salat til alle lejligheder.
Salaten har været kendt i flere århundreder, og er den dag i dag en populær spise særligt i Toscana.
Oprindeligt skal gammelt brød ligge i vand og eddike en halv times tid, før det blandes med resten af ingredienserne.
Jeg kan nu bedst lide at vende ristet brød i salaten et kvarters tid før servering, og dermed lade brødternene suge væde til sig uden, at de bliver helt bløde.
Opskrift på italiensk panzanella
Ingredienser
- 3 store tomater - i både
- 20 cherrytomater - i halve
- salt
- 1 rødløg - i ringe
- 0,5 agurk - i skiver
- 0,5 rød peberfrugt - i staver
- 1 spsk kapers
- 4 skiver brød - daggammelt revet til croutoner
- olie - til brødcroutoner
- basilikum - friske blade
Dressing
- 3 spsk jomfruolivenolie
- 1 spsk hvidvinseddike - el. æblecidereddike
- 1 fed hvdiløg
- 1 tsk citronsaft
- 1 tsk sennep
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skær de store tomater i både og de små i halve. Læg dem i en si og drys lidt salt ned over dem. Lad dem stå, imens du laver resten.
- Bland alle ingredienserne til dreesingen i en lille skål.
- Skær rødlg i tynde ringe, og læg dem ned i dressingen.
- Hiv små lunser af brødet, rist dem på panden i lidt olivenolie og drys med salt. Tag dem af, når de er sprøde.
- Skræl agurken, del den på langs og skær i skiver. Skær den røde peberfrugt i staver. Du kan grille den i ovnen, før du skærer, så du kan få skindet af - og peberfrugten får en mere udtalt smag.
- Blandt grøntsagerne - også tomaterne. Hæld dressing og løg i salaten og rør rundt.
- Fordel i en skål eller et fad sammen med friske basilikumsblade, og bland brødstykkerne i salaten.
- Lad brødet trække i mindst et kvarter, før du serverer panzanella.
Næringsindhold
Tip
Jeg serverer ofte en god bøffel-mozzarella eller burrata til panzanella. Det giver en dejlig, cremet smag og tekstur til salaten.
Du kan tilføje andre grøntsager, hvis du vil, men salaten er altså rigtig fin med de klassiske ingredienser.
Flere skønne italienske retter:

Comments
No Comments