Organiser køleskabet og slip for mælk, der ikke er koldt nok og grøntsager med frostbid. Her er en guide til, hvor mad og drikke skal placeres.
Organiser køleskabet og du får bedre mad- og drikkevarer ud af det. Vi kender det nok alle sammen: Man kommer hjem med flere poser fuld af madvarer.
Da det er ulvetime, bliver det hele kylet ind på hylderne i køleskabet, hvor der nu er plads, så kan vi altid rydde op i morgen. Eller dagen efter.
Men det er faktisk en god fidus at placere varerne korrekt i første omgang. Hvis man har en indre plan over, hvor de skal placeres, er det ikke mere tidskrævende at smide grøntsagerne i grøntsagsskuffen eller cremefraichen op på øverste hylde.
Så her er en hjælp til projekt 'Organiser Køleskabet'. Og husk, at køleskabet altid skal have en temperatur på fem grader eller under.
Det skal på nederste hylder
Grøntsager og frugter skal opbevares i nederste skuffe, grøntsagsskuffen. En tommelfingerregel siger, at frugt og grønt fra kolde egne som Danmark kan opbevares i køleskabet.
Frugt og grønt fra tropiske egne skal helst opbevares udenfor køleskabet.
Kød og fisk skal opbevares så koldt som overhovedet muligt. Derfor skal de placeres på en af de laveste hylder, men hold dem fra grøntsagsskuffen, så du ikke får blandet frugter og grønt med kødsaft.
Pålæg og leverpostej skal også nederst i køleskabet, hvor der er koldere. Varme stiger nemlig opad, også i et køleskab.
Det skal på øverste hylder
I mange lande opbevares æg slet ikke i køleskabet men ved stuetemperatur. Æggene behøver nemlig ikke at stå meget koldt, så placer dem på de øverste hylder.
Glas med syltede grøntsager og frugter som syltede agurker og asier eller syltetøj kan sagtens tåle at stå på de øverste hylder.
Kartofler og andre rodfrugter skal ikke i grøntsagsskuffen sammen med de andre grøntsager. Kartofler er ikke vilde med kulde, derfor skal de op på en af de øverste hylder - pakket godt ind i en pose.
Optimalt er det ikke med kartofler på køl, så hvis du kan opbevare dem udenfor køleskabet et mørkt og tørt sted, er det bedre.
Det skal i køleskabsdøren
Køleskabsdøren er perfekt til hvidvin, saftevand, sodavand, soja, ketchup og andre væsker, der har lang holdbarhedsdato og sagtens kan tåle lidt udsving i temperaturen.
Til gengæld bør mælk ikke opbevares i køleskabsdøren, som de fleste af os nok gør - eller har gjort. Det er her, der er varmest i et køleskab, så derfor er det bedst at placere mælkekartonen på en hylde.
Ost skal opbevares ved en temperatur på fem til syv grader, derfor kan du sagtens have din ost stående i hylderne på køleskabsdøren.
Hvis ikke, så placer dem på øverste hylde i køleskabet - men ikke for tæt på kølelegemet.
Dette skal bagerst
Kød og fisk skal som nævnt ned på en af de nederste hylder. Det er også en god ide at placere dem tæt på bagenden af køleskabet, hvor køleelementet sidder.
Her kan temperaturen nemlig være et par grader lavere end forrest og øverst i køleskabet.
Måske er du også interesseret i denne artikel:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ole
Dog ingen grund til at stille Soya (Eller nogen som helst former for Hot Sauce) eller Mayonnaise / Remoulade som er købt på køl, eftersom det indeholder alt det som sørger for at det ikke fordærver, og derfor at det heller ikke er på køl i butikkerne...
Jolanda
Hej Ole
Det gælder for mayo. og de andre ting du nævner, at de skal i køleskabet, så snart de er åbnet.
Venlig hilsen
Jolanda