Non stick er udtryk for belægninger i pander, for eksempel teflon og keramik, som gør det nemt at stege. Se, hvad du skal være opmærksom på.
Non stick gryder og stegepander er nemme at bruge, for maden hænger sjældent fast, når vi steger den i dem.
Derfor udtrykket non stick, som kan oversættes til 'ikke klistret'.
Koge- og stegegrej med belægninger som keramik og teflon er også nemme at rengøre, og de er ikke så tunge som støbejernspander.
Så er der overhovedet grund til at bruge andet? Og hvad indeholder det egentlig? Det kan du vurdere efter at have læst denne artikel.
Fakta om teflon belægning
Mange vil straks tænke på teflon, når de skal have en pande eller stegegryde, som er nem at anvende og økonomisk.
Er en pande stemplet med PTFE, betyder det, at den er belagt med Polytetrafluorethylen, teflon. Det er en fluorholdigt termoplast, som første gang blev brugt til stegepander i 1950'erne.
Så længe du steger ved normal varme, kan flourstofferne ikke komme i forbindelse med maden. Steger du med en temperatur over 250 grader, er der risiko for, at flouren frigøres i luften, så det skal du undlade.
Hvis din non stick belægning er blevet ridset af en metalske eller lignende, kan du ifølge Fødevarestyrelsen stadig anvende gryden eller panden.
Fordele og ulemper ved teflon
- Maden hænger sjældent fast i bunden.
- Nemme at rengøre.
- Man behøver ikke bruge ret meget smør eller fedt.
- Det er muligt at købe billige og gode pander.
Ulemperne ved at bruge teflon non stick gryder og pander er først og fremmest dens varme-sensitivitet.
Skal du stege en bøf, som skal have en god, brændt stegeskorpe for høj temperatur, er en pande i rustfrit stål eller støbejern langt bedre.
Desuden indeholder teflon flourstoffer, som er virkelig længe om at blive nedbrudt i naturen, derfor er det ikke en klimavenlig løsning.
Keramisk belægning
Keramiske belægninger består groft sagt af en slags ler, som i samspil med pandens metal bliver til en glimrende non-stick belægning.
Belægningen her er helt uden flourstoffer, selvom stege-egenskaberne er nogenlunde de samme. Dog kan gryder og stegepander med keramisk belægning tåle helt op til 400 grader.
Det er vigtigt at gøre stegeudstyr med keramisk belægning ordentligt rent efter brug, da bittesmå madrester kan sætte sig fast, og hvis de ikke fjernes, brænder de sig mere og mere fast for hver gang, du steger.
Fordelene ved keramisk non stick:
- Maden hænger sjældent fast.
- Nemme at rengøre.
- Kan tåle temperaturer op til 400 grader.
- Indeholder ingen flourstoffer.
Rengøring af non stick-pander
Såvel stegepander med keramiske som teflon-belægninger skal vaskes op med opvaskemiddel og en opvaskebørstebørste eller en køkkensvamp.
Husk også, at du ikke skal komme en varm pande under koldt vand, når du skyller den af, for nogle pander kan slå sig under temperaturskiftet. Det betyder, at de får en skæv bund og dermed en ujævn varmefordeling.
Kilder: Fødevarestyrelsen, plast.dk, taenk.dk m.fl.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: