• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Non stick belægning - alt det, du skal vide

Non stick belægning - alt det, du skal vide

Stegepande non stick
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe

Non stick er udtryk for belægninger i pander, for eksempel teflon og keramik, som gør det nemt at stege. Se, hvad du skal være opmærksom på.

Non stick gryder og stegepander er nemme at bruge, for maden hænger sjældent fast, når vi steger den i dem.

Derfor udtrykket non stick, som kan oversættes til 'ikke klistret'.

Koge- og stegegrej med belægninger som keramik og teflon er også nemme at rengøre, og de er ikke så tunge som støbejernspander.

Så er der overhovedet grund til at bruge andet? Og hvad indeholder det egentlig? Det kan du vurdere efter at have læst denne artikel.

Fakta om teflon belægning

Mange vil straks tænke på teflon, når de skal have en pande eller stegegryde, som er nem at anvende og økonomisk.

Er en pande stemplet med PTFE, betyder det, at den er belagt med Polytetrafluorethylen, teflon. Det er en fluorholdigt termoplast, som første gang blev brugt til stegepander i 1950'erne.

Så længe du steger ved normal varme, kan flourstofferne ikke komme i forbindelse med maden. Steger du med en temperatur over 250 grader, er der risiko for, at flouren frigøres i luften, så det skal du undlade.

Hvis din non stick belægning er blevet ridset af en metalske eller lignende, kan du ifølge Fødevarestyrelsen stadig anvende gryden eller panden.

Fordele og ulemper ved teflon

  • Maden hænger sjældent fast i bunden.
  • Nemme at rengøre.
  • Man behøver ikke bruge ret meget smør eller fedt.
  • Det er muligt at købe billige og gode pander.

Ulemperne ved at bruge teflon non stick gryder og pander er først og fremmest dens varme-sensitivitet.

Skal du stege en bøf, som skal have en god, brændt stegeskorpe for høj temperatur, er en pande i rustfrit stål eller støbejern langt bedre.

Desuden indeholder teflon flourstoffer, som er virkelig længe om at blive nedbrudt i naturen, derfor er det ikke en klimavenlig løsning.

Keramisk belægning

Keramiske belægninger består groft sagt af en slags ler, som i samspil med pandens metal bliver til en glimrende non-stick belægning.

Belægningen her er helt uden flourstoffer, selvom stege-egenskaberne er nogenlunde de samme. Dog kan gryder og stegepander med keramisk belægning tåle helt op til 400 grader.

Det er vigtigt at gøre stegeudstyr med keramisk belægning ordentligt rent efter brug, da bittesmå madrester kan sætte sig fast, og hvis de ikke fjernes, brænder de sig mere og mere fast for hver gang, du steger.

Fordelene ved keramisk non stick:

  • Maden hænger sjældent fast.
  • Nemme at rengøre.
  • Kan tåle temperaturer op til 400 grader.
  • Indeholder ingen flourstoffer.

Rengøring af non stick-pander

Såvel stegepander med keramiske som teflon-belægninger skal vaskes op med opvaskemiddel og en opvaskebørstebørste eller en køkkensvamp.

Husk også, at du ikke skal komme en varm pande under koldt vand, når du skyller den af, for nogle pander kan slå sig under temperaturskiftet. Det betyder, at de får en skæv bund og dermed en ujævn varmefordeling.

Kilder: Fødevarestyrelsen, plast.dk, taenk.dk m.fl.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift på bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Forsiden lige nu

hasselback svinemørbrad med hvidløgssmør
Hasselback svinemørbrad med hvidløgssmør→ Se opskriften
Billede resultat for bagte nye kartofler
Bagte nye kartofler med rosmarin i ovn eller grill→ Se opskriften
salat med nye ærter og agurk
Salat med nye ærter, agurk og ærteskud→ Se opskriften
hyldeblomst panna cotta
Hyldeblomst panna cotta - opskrift på en skøn dessert→ Se opskriften
Billede med parmaskinke.
Parmaskinke - alt om den lækre italienske skinke→ Se opskriften
nem aftensmad
Nem aftensmad - nemme og lækre retter på kort tid→ Se opskriften
Svinemørbrad med champignonsovs opskrift
Svinemørbrad med champignonsovs→ Se opskriften
billederesultat for burritos
Burritos→ Se opskriften
nem pastaret
Nem pastaret med fløde og bacon på bare 20 minutter→ Se opskriften
billede med italiensk focaccia brød
Italiensk focaccia brød med rosmarin og olivenolie→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her