Løvstikke

Løvstikke siges at hjælpe sexlysten på vej. Udover det, er den også en dejlig urt, som giver maden ekstra smag og kraft. Og så er den god som suppevisk.
Løvstikke har så meget smag og duft, at den alene er nok som suppevisk uden andre urter og grøntsager. Men hvad har suppe og sexlyst til fælles? Ikke meget.
Alligevel mente folk i middelalderen, at løvstikke kunne hjælpe på mænds virilitet: hvis kvinden fik listet lidt blade i mandens badevand, ville han blive fyr og flamme.
Englænderne kalder urten lovage, tyskerne liebstöckel med en kærlig reference til dens erotiske egenskaber.
Urter i badevandet er et gammelt trick, som vi ikke kender effekten af, men hvad vi ved, er, at urten har en kraftig smag, som ikke falmer af at blive opvarmet.
Det betyder, at den er en god smagsgiver til kartofler - et par duske i kogevandet giver kartoflerne en dejlig smag. Det samme kan løvstikke gøre for kød og middagsretter, der gerne må have lidt ekstra kraft.
Løvstikken smager som en blanding af persille og knoldselleri tilsat en porre og måske en pastinak, ja, den har en bred palet af smage fra danske grøntsager.
Nogen mener ligefrem, at den smager af bouillon - deraf kælenavnet bouillonurt. Den kan overdøve retter, hvis man bruger de friske blade og stængler, derfor er det bedst at bruge den i varme retter.
Næringsindhold
Der er næsten ingen grænser for, hvad løvstikke kan bruges til i medicinsk øjemed.
Op gennem historien er den blevet brugt som vanddrivende og beroligende middel, som smertestillende ved menstruationssmerter og som før nævnt som et middel til at fremme mænds sexlyst.
Et faktum er, at den indeholder mange C-vitaminer og har et højt indhold af jern, som er vigtigt for at få ilten transporteret rundt i blodet.
Sæson
Sidst på foråret i slutningen af maj måned kan vi begynde at høste bladene i Danmark.
Sæsonen er lang - helt frem til oktober.
Opbevaring og holdbarhed
Du kan opbevare en buket løvstikke i et glas vand på køkkenbordet eller i køleskabets dør.
Her vil de typisk holde tre-fire dage - og en dag ekstra, hvis du har dem i en lukket plastikpose i køleskabet.
Du kan også fryse de rensede blade.
Tips til anvendelse
Du kan bruge løvstikken til mange opskrifter, og her er lidt inspiration:
- Lav hjemmelavet løvstikkesalt.
- Bland en pesto med forskellige friske krydderurter.
- Tre-fire blade på stegepanden med smør, når du steger frikadeller eller koteletter.
- Som smagsfremmer i kogevandet til nye kartofler.
- I kogevandet, når du koger en høne eller diverse skaldyr.
- Hak blade og bland dem i en kartoffelsalat, men pas på med mængden, da bladenes smag er stærk.
- Som grønt drys på kartoffelmaden.