Cornflakes – fakta, indhold, sundhed og opskrifter

Cornflakes blev udviklet som et helseprodukt, men indeholder sukker og kun få af de sunde og mættende kostfibre. Så hvor sundt er det?
Cornflakes er et af de klassiske morgenmadsprodukter, der har været en del af morgenmaden for mange børn og voksne gennem tiden.
Cornflakes er sprøde ovnristede majsflager, der typisk spises med mælk og måske også sukker på.
Men hvad er der egentligt i de sprøde majsflager? Og er de sunde at spise til morgenmad?
Historien bag Kellogg’s Corn Flakes
Kellogg’s Corn Flakes bliver af mange betragtet som de originale eller oprindelige af slagsen. Og det er ikke uden grund.
De første cornflakes fra Kellogg’s kom på hylderne i USA for over 100 år siden, nemlig i 1906. Men allerede i 1898 blev de første sprøde majsflager udviklet af brødrene Kellogg.
Brødrene Kellogg arbejde på det anerkendte helsesanatorium ’The San’, hvor berømte gæster som Henry Ford og Thomas Edison dyrkede motion, fik frisk luft og spiste en vegetarisk, fedtfattig og fiberrig kost. Og det var med den sunde kost brødrene Kellogg arbejdede, hvor de udviklede nye kornbaseret produkter til gæsterne.
Ved lidt af en fejltagelse fik brødrene udviklet de sprøde flager, først af hvede og siden af majs, der altså blev til de sprøde cornflakes, som vi kender i dag.
Gæsterne var så vilde med de sprøde majsflager, at de blev sat i produktion og med dygtig markedsføring blev de hurtigt populære.
Der skulle dog gå 23 år før de populære Corn Flakes fra Kellogg’s kunne købes i Danmark. I 1929 kunne man første gang købe dem i danske butikker og i 1951 begyndte man at producere de populære cornflakes i Svendborg og siden også på Nørrebro i København.
Produktionen i Danmark blev dog lukket i 1997 og Kellogg’s produkter til Danmark bliver i dag produceret i England, Tyskland og Spanien.
Hvad er der i?
Af ingredienslisten på Kellogg’s Corn Flakes fremgår det, at de kun består af fire ingredienser:
Majs, sukker, bygmalt og salt.
Der er altså hverken tilsætningsstoffer eller aromastoffer i. Det samme gør sig gældende for flere andre mærker af cornflakes, så længe du holder dig til de klassiske af slagsen.
Nogle varianter, for eksempel Nestlé Go Free Corn Flakes, der markedsføres som glutenfri, indeholder surhedsregulerende middel (trinatriumfosfat) og dextrose, så tjek altid ingredienslisten, hvis der er ingredienser, du vil undgå.
Der er sukker i cornflakes
Mange strør lidt sukker ud over deres cornflakes, inden de spiser dem med mælk på. Men der er altså allerede sukker i cornflakes.
Helt præcist er der 8 procent sukkerarter i Kellogg’s Corn Flakes.
Spiser du cornflakes uden ekstra sukker, er 8 procent ikke et bekymrende højt tal.
Men strør du 1 teskefuld sukker ud over dine cornflakes, så får du et sukkerindhold på omkring 20 procent, hvilket er betydeligt højere end de max. 13 procent sukker, der må være i Nøglehulsmærkede morgenmadsprodukter.
Ikke mange kostfibre
En anden ting, du skal være opmærksom på, hvis du spiser cornflakes til morgenmad er, at de indeholder relativt få kostfibre.
I Kellogg’s Corn Flakes er der 3 gram kostfibre per 100 gram.
Til sammenligning er der 12 gram kostfibre i havregryn og 15 gram i Havrefras.
Det er vigtigt at få kostfibre, da de giver en god mæthed. Spiser du cornflakes til morgenmad, risikerer du altså hurtigt at blive sulten igen.
Men der er også andre fordele ved kostfibre. Et af kostrådene lyder, at vi skal ”spise mad med flere fuldkorn”, da det er sundt for fordøjelsen og mindsker risikoen for livsstilssygdomme.
Ikke sunde nok til Nøglehulsmærket
Det lave kostfiber-indhold er da også én af årsagerne til, at cornflakes ikke kan få det grønne Nøglehulsmærke.
Nøglehulsmærket er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, der gør det nemmere at vælge de sundere produkter. For at en fødevare kan få Nøglehulsmærket, skal det leve op til et eller flere krav for indhold af fedt, sukker, salt eller kostfibre.
Cornflakes indeholder ikke de 6 gram kostfibre per 100 gram, der som minimum kræves for at morgenmadsprodukter kan få Nøglehulsmærket.
Samtidig er der for meget salt i cornflakes. Kellogg’s Corn Flakes indeholder 1,13 gram salt per 100 gram og overstiger altså lige netop grænsen på 1 gram i forhold til, hvor meget salt der må være i Nøglehulsmærkede produkter.
Næringsindhold i cornflakes
Her kan du se det samlede indhold af næringsstoffer i Kellogg’s Corn Flakes sammenholdt med kravene for Nøglehulsmærkede morgenmadsprodukter:
Indhold per 100 gram | Kellogg’s Corn Flakes |
Nøglehulsmærket krav |
Energi (kcal) | 378 | - |
Fedt (g) | 0,9 | Max. 8 |
Kulhydrater (g) | 84 | - |
- heraf sukkerarter (g) | 8 | Max. 13 |
Kostfibre (g) | 3 | Min. 6 |
Protein (g) | 7 | - |
Salt (g) | 1,13 | Max. 1 |
Cornflakes er glutenfri
Nogle producenter markedsfører særlige cornflakes som glutenfri, som for eksempel Nestlé.
De beskriver deres Go Free Corn Flakes med ordene: ”Opnå god følelse fra morgenstunden. Smagen er både sprød og lækker og så er den UDEN gluten!”
Men cornflakes er som hovedregel uden gluten. Der er ikke gluten i hverken majs, sukker eller salt, og den smule gluten der kan være i maltekstraktet er så lille, at Astma-Allergi Danmark kategoriserer cornflakes som værende glutenfri.
De glutenfri cornflakes fra Nestlé er dyrere end mange andre og koster 35 kroner og 375 gram. Til sammenligning koster Kellogg’s Corn Flakes 32 kroner for 500 gram, mens billigere varianter kan fås helt ned til 16 kroner for 750 gram.
Der er altså ingen grund til at betale ekstra for de dyre glutenfri cornflakes.
Er cornflakes sunde?
Om cornflakes kan udgøre et sundt morgenmåltid afhænger i høj grad af, hvordan du spiser dem.
En skål cornflakes med ekstra sukker og mælk giver ikke meget næring. Du får en del sukker og ikke mange af de mættende kostfibre. Du vil altså hurtigt blive sulten igen, selvom du ikke har fået en kalorielet morgenmad.
Men blander du cornflakes med eksempelvis havregryn og spiser det med lidt rosiner og nødder, så får du de sunde kostfibre fra havregrynene og samtidig den dejlige sprødhed fra cornflakes. Sukker kan erstattes med rosiner og nødder give sunde fedtsyrer, proteiner og en dejlig smag.
Cornflakes kan altså godt indgå i et sundt morgenmåltid, hvis du kombinerer det med andre ting og ikke kommer for meget sukker på.
Opskrifter med cornflakes
Du kan blandt andet bruge cornflakes i disse opskrifter på Madens Verden: