• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Cornflakes – fakta, indhold, sundhed og opskrifter

Cornflakes – fakta, indhold, sundhed og opskrifter

Billede med cornflakes.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 3. maj 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Cornflakes er et af de klassiske morgenmadsprodukter, der har været en del af morgenmaden for mange børn og voksne gennem tiden.

Cornflakes er sprøde ovnristede majsflager, der typisk spises med mælk og måske også sukker på.

Men hvad er der egentligt i de sprøde majsflager? Og er de sunde at spise til morgenmad?

Historien bag Kellogg’s Corn Flakes

Kellogg’s Corn Flakes bliver af mange betragtet som de originale eller oprindelige af slagsen. Og det er ikke uden grund.

De første cornflakes fra Kellogg’s kom på hylderne i USA for over 100 år siden, nemlig i 1906. Men allerede i 1898 blev de første sprøde majsflager udviklet af brødrene Kellogg.

Brødrene Kellogg arbejde på det anerkendte helsesanatorium ’The San’, hvor berømte gæster som Henry Ford og Thomas Edison dyrkede motion, fik frisk luft og spiste en vegetarisk, fedtfattig og fiberrig kost. Og det var med den sunde kost brødrene Kellogg arbejdede, hvor de udviklede nye kornbaseret produkter til gæsterne.

Ved lidt af en fejltagelse fik brødrene udviklet de sprøde flager, først af hvede og siden af majs, der altså blev til de sprøde cornflakes, som vi kender i dag.

Gæsterne var så vilde med de sprøde majsflager, at de blev sat i produktion og med dygtig markedsføring blev de hurtigt populære.

Der skulle dog gå 23 år før de populære Corn Flakes fra Kellogg’s kunne købes i Danmark. I 1929 kunne man første gang købe dem i danske butikker og i 1951 begyndte man at producere de populære cornflakes i Svendborg og siden også på Nørrebro i København.

Produktionen i Danmark blev dog lukket i 1997 og Kellogg’s produkter til Danmark bliver i dag produceret i England, Tyskland og Spanien.

Hvad er der i?

Af ingredienslisten på Kellogg’s Corn Flakes fremgår det, at de kun består af fire ingredienser:

Majs, sukker, bygmalt og salt.

Der er altså hverken tilsætningsstoffer eller aromastoffer i. Det samme gør sig gældende for flere andre mærker af cornflakes, så længe du holder dig til de klassiske af slagsen.

Nogle varianter, for eksempel Nestlé Go Free Corn Flakes, der markedsføres som glutenfri, indeholder surhedsregulerende middel (trinatriumfosfat) og dextrose, så tjek altid ingredienslisten, hvis der er ingredienser, du vil undgå.

Der er sukker i cornflakes

Mange strør lidt sukker ud over deres cornflakes, inden de spiser dem med mælk på. Men der er altså allerede sukker i cornflakes.

Helt præcist er der 8 procent sukkerarter i Kellogg’s Corn Flakes.

Spiser du cornflakes uden ekstra sukker, er 8 procent ikke et bekymrende højt tal.

Men strør du 1 teskefuld sukker ud over dine cornflakes, så får du et sukkerindhold på omkring 20 procent, hvilket er betydeligt højere end de max. 13 procent sukker, der må være i Nøglehulsmærkede morgenmadsprodukter.

Ikke mange kostfibre

En anden ting, du skal være opmærksom på, hvis du spiser cornflakes til morgenmad er, at de indeholder relativt få kostfibre.

I Kellogg’s Corn Flakes er der 3 gram kostfibre per 100 gram.

Til sammenligning er der 12 gram kostfibre i havregryn og 15 gram i Havrefras.

Det er vigtigt at få kostfibre, da de giver en god mæthed. Spiser du cornflakes til morgenmad, risikerer du altså hurtigt at blive sulten igen.

Men der er også andre fordele ved kostfibre. Et af kostrådene lyder, at vi skal ”spise mad med flere fuldkorn”, da det er sundt for fordøjelsen og mindsker risikoen for livsstilssygdomme.

Ikke sunde nok til Nøglehulsmærket

Det lave kostfiber-indhold er da også én af årsagerne til, at cornflakes ikke kan få det grønne Nøglehulsmærke.

Nøglehulsmærket er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, der gør det nemmere at vælge de sundere produkter. For at en fødevare kan få Nøglehulsmærket, skal det leve op til et eller flere krav for indhold af fedt, sukker, salt eller kostfibre.

Cornflakes indeholder ikke de 6 gram kostfibre per 100 gram, der som minimum kræves for at morgenmadsprodukter kan få Nøglehulsmærket.

Samtidig er der for meget salt i cornflakes. Kellogg’s Corn Flakes indeholder 1,13 gram salt per 100 gram og overstiger altså lige netop grænsen på 1 gram i forhold til, hvor meget salt der må være i Nøglehulsmærkede produkter.

Næringsindhold

Her kan du se det samlede indhold af næringsstoffer i Kellogg’s Corn Flakes sammenholdt med kravene for Nøglehulsmærkede morgenmadsprodukter:

Indhold per 100 gramKellogg’s
Corn Flakes
Nøglehulsmærket
krav
Energi (kcal)378-
Fedt (g)0,9Max. 8
Kulhydrater (g)84-
- heraf sukkerarter (g)8Max. 13
Kostfibre (g)3Min. 6
Protein (g)7-
Salt (g)1,13Max. 1

Glutenfri

Nogle producenter markedsfører særlige cornflakes som glutenfri, som for eksempel Nestlé.

De beskriver deres Go Free Corn Flakes med ordene: ”Opnå god følelse fra morgenstunden. Smagen er både sprød og lækker og så er den UDEN gluten!”

Men cornflakes er som hovedregel uden gluten. Der er ikke gluten i hverken majs, sukker eller salt, og den smule gluten der kan være i maltekstraktet er så lille, at Astma-Allergi Danmark kategoriserer cornflakes som værende glutenfri.

De glutenfri cornflakes fra Nestlé er dyrere end mange andre og koster 35 kroner og 375 gram. Til sammenligning koster Kellogg’s Corn Flakes 32 kroner for 500 gram, mens billigere varianter kan fås helt ned til 16 kroner for 750 gram.

Der er altså ingen grund til at betale ekstra for de dyre glutenfri cornflakes.

Er cornflakes sunde?

Om cornflakes kan udgøre et sundt morgenmåltid afhænger i høj grad af, hvordan du spiser dem.

En skål cornflakes med ekstra sukker og mælk giver ikke meget næring. Du får en del sukker og ikke mange af de mættende kostfibre. Du vil altså hurtigt blive sulten igen, selvom du ikke har fået en kalorielet morgenmad.

Men blander du cornflakes med eksempelvis havregryn og spiser det med lidt rosiner og nødder, så får du de sunde kostfibre fra havregrynene og samtidig den dejlige sprødhed fra cornflakes. Sukker kan erstattes med rosiner og nødder give sunde fedtsyrer, proteiner og en dejlig smag.

Cornflakes kan altså godt indgå i et sundt morgenmåltid, hvis du kombinerer det med andre ting og ikke kommer for meget sukker på.

Opskrifter

Du kan blandt andet bruge cornflakes i disse opskrifter på Madens Verden:

Sprøde blomkålsnuggets

Cornflakes kylling

Cornflakestoppe - verdens hurtigste konfekt

Hvide Rocky Roads med marshmallow og cornflakes

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge25-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift på bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Forsiden lige nu

sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
Madplan uge 25
Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter→ Se opskriften
vandkringle med creme
Vandkringle - nem kringle med creme og remonce→ Se opskriften
Uge25-bedstevinkøbMV
Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150→ Se opskriften
Billede af grillede kyllingespyd.
Grillede kyllingespyd med grøntsager og BBQ-marinade→ Se opskriften
Kartoffelsalat med majs, grillede peberfrugter og spidskål
Kartoffelsalat med majs, grillede peberfrugter og spidskål→ Se opskriften
jordbærkage med kransekage
Jordbærkage med kransekage og flødecreme→ Se opskriften
Billede med rabarberbrud.
Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan→ Se opskriften
Hyldeblomstsirup
Hyldeblomstsirup til drinks og desserter→ Se opskriften
Kartoffelavlerens kyllingefad med hele kyllingelår
Kartoffelavlerens kyllingefad med hele kyllingelår→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her