• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Gluten: Fakta om, hvad det er og hvem der ikke tåle det

Gluten: Fakta om, hvad det er og hvem der ikke tåle det

Hvedemel med gluten
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 19. februar 2021 - Udgivet: 18. februar 2021

Gluten findes i de fleste meltyper. Der er mange myter og misforståelser om proteinet. Se, hvad det er, og hvem der skal holde sig fra det.

Gluten er omgærdet af mange myter og påstande. Det er blevet en ting at købe glutenfri produkter, selvom det kun er mennesker med cøliaki, der ikke tåler det.

Her får du fakta om proteinet, som en procent af jordens befolkning ikke tåler, men som de fleste andre mennesker kan indtage uden problemer.

Faktisk frarådes vi ligefrem at udelukke fødevarer med glutenindhold - med mindre vi altså har cøliaki.

Årsagen: Der er gode næringsstoffer i fuldkornsprodukter, som kan være besværlige at få, hvis vi holder os fra for eksempel brød og andet mad med korn.

Hvad er gluten

Gluten er et samlet navn for de proteiner, der findes naturligt i rug, hvede, havre og byg.

Det er for eksempel de proteiner, som giver mel den egenskab, at vi får en sammenhængende og elastisk dej, når vi bager.

Du kan læse mere om fordelene her: Sådan bruger du ekstra gluten i din dej.

Da der er disse proteiner i for eksempel hvedemel, vil vi ofte få det gennem alle mulige fødevarer fra pizza til pålæg.

Fødevarer der indeholder gluten

I følge Fødevarestyrelsen og Dansk Cøliaki Forening er der gluten i følgende produkter:

Hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedekim, hvedekerner, mannagryn, semulje, bulgur, couscous og spelt.

Desuden i rugmel, rugkerner, ruggryn, byggryn, perlebyg, bygmalt, havregryn, havremel, havremix, mysli, havreklid og havrekager.

Dog findes der produkter, der er lavet af glutenfri havre.

Der vil som regel også være gluten i en lang række fødevarer som brød, kager, pasta, kiks, småkager, ristede løg, pølse, pålæg, sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade, chokolade og slik.

Hvad er cøliaki

De, der ikke tåler gluten, lider af cøliaki. Det er en tarmsygdom, hvor gluten skader tyndtarmens indvendige slimhinde. Og det medfører blandt andet, at man ikke fordøjer maden ordentligt.

På den måde får man ikke de vitaminer og mineraler i kroppen, som alle har behov for.

Cøliaki er en sygdom, man har hele livet, men hvis man lever glutenfrit, vil tyndtarmen og dens slimhinde komme sig.

Astma Allergi Danmark oplyser, at symptomerne på cøliaki kan være diarré, mavesmerter, luft i maven, oppustethed, træthed og forstoppelse.

Os, der godt kan tåle gluten, skal til gengæld ikke udelukke det fra kosten. Fødevarestyrelsen skriver på sin hjemmeside:

'For personer, der ikke har cøliaki, er det ikke sundere at spise mad uden gluten. Tværtimod er der risiko for, at du ikke får alle de næringsstoffer, du har brug for'.

Kilder: Astma-Allergi Danmark, Dansk Cøliaki Forening, Fødevarestyrelsen, Kost- og Ernæringsforbundet.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Iben Dyrvig

    august 26, 2024 at 8:52 am

    Hej Karen.
    Kan du mon forklare mig hvorfor der er mere protein/gluten i f.eks. amerikansk mel end i dansk? Er det korntypen, sol, gødning eller noget helt andet?
    Bedste hilsner
    Iben

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Forsiden lige nu

billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften
billede med kylling cacciatore italiensk jægergryde
Kylling cacciatore (nem og lækker italiensk jægergryde)→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
billede med fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)→ Se opskriften
billede med marmorkage
Marmorkage (nem og lækker skærekage i form)→ Se opskriften
fryse avocado
Kan man fryse avocado? Se den hurtige guide!→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her