Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Gluten: Fakta om, hvad det er og hvem der ikke tåle det

Gluten: Fakta om, hvad det er og hvem der ikke tåle det

Hvedemel med gluten
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Opdateret: 19. februar 2021 - Udgivet: 18. februar 2021

Gluten findes i de fleste meltyper. Der er mange myter og misforståelser om proteinet. Se, hvad det er, og hvem der skal holde sig fra det.

Gluten er omgærdet af mange myter og påstande. Det er blevet en ting at købe glutenfri produkter, selvom det kun er mennesker med cøliaki, der ikke tåler det.

Her får du fakta om proteinet, som en procent af jordens befolkning ikke tåler, men som de fleste andre mennesker kan indtage uden problemer.

Faktisk frarådes vi ligefrem at udelukke fødevarer med glutenindhold - med mindre vi altså har cøliaki.

Årsagen: Der er gode næringsstoffer i fuldkornsprodukter, som kan være besværlige at få, hvis vi holder os fra for eksempel brød og andet mad med korn.

Hvad er gluten

Gluten er et samlet navn for de proteiner, der findes naturligt i rug, hvede, havre og byg.

Det er for eksempel de proteiner, som giver mel den egenskab, at vi får en sammenhængende og elastisk dej, når vi bager.

Du kan læse mere om fordelene her: Sådan bruger du ekstra gluten i din dej.

Da der er disse proteiner i for eksempel hvedemel, vil vi ofte få det gennem alle mulige fødevarer fra pizza til pålæg.

Fødevarer der indeholder gluten

I følge Fødevarestyrelsen og Dansk Cøliaki Forening er der gluten i følgende produkter:

Hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedekim, hvedekerner, mannagryn, semulje, bulgur, couscous og spelt.

Desuden i rugmel, rugkerner, ruggryn, byggryn, perlebyg, bygmalt, havregryn, havremel, havremix, mysli, havreklid og havrekager.

Dog findes der produkter, der er lavet af glutenfri havre.

Der vil som regel også være gluten i en lang række fødevarer som brød, kager, pasta, kiks, småkager, ristede løg, pølse, pålæg, sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade, chokolade og slik.

Hvad er cøliaki

De, der ikke tåler gluten, lider af cøliaki. Det er en tarmsygdom, hvor gluten skader tyndtarmens indvendige slimhinde. Og det medfører blandt andet, at man ikke fordøjer maden ordentligt.

På den måde får man ikke de vitaminer og mineraler i kroppen, som alle har behov for.

Cøliaki er en sygdom, man har hele livet, men hvis man lever glutenfrit, vil tyndtarmen og dens slimhinde komme sig.

Astma Allergi Danmark oplyser, at symptomerne på cøliaki kan være diarré, mavesmerter, luft i maven, oppustethed, træthed og forstoppelse.

Os, der godt kan tåle gluten, skal til gengæld ikke udelukke det fra kosten. Fødevarestyrelsen skriver på sin hjemmeside:

'For personer, der ikke har cøliaki, er det ikke sundere at spise mad uden gluten. Tværtimod er der risiko for, at du ikke får alle de næringsstoffer, du har brug for'.

Kilder: Astma-Allergi Danmark, Dansk Cøliaki Forening, Fødevarestyrelsen, Kost- og Ernæringsforbundet.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Iben Dyrvig skriver

    august 26, 2024 at 8:52 am

    Hej Karen.
    Kan du mon forklare mig hvorfor der er mere protein/gluten i f.eks. amerikansk mel end i dansk? Er det korntypen, sol, gødning eller noget helt andet?
    Bedste hilsner
    Iben

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.