Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Brød › Farmors franskbrød

Farmors franskbrød

farmors franskbrød
5 fra 3 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
25
SHARES
FacebookMessenger25PinterestEmailSMS
Opdateret: 16. august 2024 - Udgivet: 13. august 2024

Få den fantastiske opskrift på farmors franskbrød, der er et virkelig lækkert brød med god holdbarhed. Et godt og traditionelt hvedebrød.

Oversigt over indhold
  • Få den fantastiske opskrift på farmors franskbrød, der er et virkelig lækkert brød med god holdbarhed. Et godt og traditionelt hvedebrød.
  • Opskrift på farmors franskbrød
  • Farmors franskbrød
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Tips
  • Holdbarhed
  • Kommentarer

Opskriften på farmors franskbrød er en overlevering fra min oldemor, som var gift med bygmesteren og mølleejeren i Olling ved Sdr. Hygum i Sønderjylland.

Her fik lokalbønderne malet deres korn, og min oldemor var ferm til at bage med alle de melsorter, møllen fremstillede.

Fremgangsmåden, på det vi kalder farmors franskbrød, er overleveret til min mormor og mor og nu til mig, og som mange andre husmødre lavede de meget sjældent mad efter opskrifter.

De slumpede sig frem, og det meste bagværk og mad var gengangere fra fest til fest og fra årgang til årgang. De havde det i hænderne, som man sagde. Og disse gentagne processer slog sjældent fejl.

Jeg har det lidt på samme måde med mange af de retter, jeg fremstiller, og sådan er det vel med de fleste, der jævnligt laver mad. Jeg har derfor måtte veje alle ingredienserne til dette brød, fordi jeg uden vægt præcis kender mængden af de ingredienser, jeg bruger.

Du får to brød ud af denne opskrift.

Se også de populære opskrifter på:

  • Klassisk formfranskbrød
  • Kærnemælksfranskbrød
  • Sødmælks franskbrød

Opskrift på farmors franskbrød

kurt dahlKurt Dahl

Farmors franskbrød

5 fra 3 stemmer
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 55 minutter min
Hævetid 1 time t 40 minutter min
Samlet tid 3 timer t 5 minutter min
Antal: 2 stk.
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Kalorier: 4935
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 50 g gær - frisk
  • 50 g sukker
  • 200 g smør
  • 1 l sødmælk
  • 0,5 l kærnemælk
  • 50 g salt
  • 2 kg hvedemel - plus lidt ekstra
  • kaffe - en kop, til pensling
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. 50 gram gær røres blødt med 50 gram sukker i et stort fad.
  2. 200 gram smør smeltes i en gryde og 1 liter sødmælk og 0,5 liter kærnemælk tilføjes til ca. 37 grader. Væsken hældes i fadet med gær og sukker og blandes godt.
  3. Der tilføjes 2 kilo hvedemel, der blandes med væsken.
  4. Der tilsættes 50 gram salt og omrøres.
  5. Ca ¼ af blandingen æltes med dejkrog ved lav hastighed i ca 5 min. Der tilsættes løbende ekstra mel indtil dejen slipper kanten og næsten slipper bunden.
  6. Derefter æltes med høj hastighed i ca. 5 min.
  7. Når al dejen er æltet, deles dejen i 2 portioner, der sættes til hævning et lunt sted med et klæde over i 90 minutter.
  8. Hver portion formes til et brød på bagepapir i bagepladens længde.
  9. Hviler med et klæde over i ca. 10 minutter., hvorfor der skæres 3 snit på skrå i hvert brød og de pensles med kaffe.
  10. Sættes i en kold ovn på næstnederste rille og bages i 55 minutter 200 grader over- og undervarme. Enten ved dampfunktion eller med en skål vand i bunden af ovnen.
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Kalorier: 4935kcalKulhydrater: 828gProtein: 131gFedt: 116gMættet fedt: 67gFlerumættet fedt: 8gEnkelumættet fedt: 28gTransfedt: 3gKolesterol: 303mgNatrium: 10813mgKalium: 2334mgKostfibre: 29gSukker: 64gVitamin A: 3722IUVitamin C: 0.03mgCalcium: 1088mgJern: 47mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Tips

Farmors franskbrød kan gøres lidt luftigere ved at tilsætte 3-4 spiseskefulde bageenzym.

Til jul tilsætter jeg hver portion dej en stor håndfuld rosiner. Det er en tradition vi altid har brugt i vores familie.

Rosinfranskbrødet serveres julemorgen med fedt og ost eller rullepølse. Det er et must også blandt børnebørnene.

Holdbarhed

Franskbrødene holder sig friske 2-3 dage, men da de er store anbefales det enten at halvere dem eller i portioner på 2-4 skiver at nedfryse dem.

Efterfølgende kan de opvarmes i ovn og skiverne kan med succes ristes i brødristeren. De bliver som nybagte.

Om Kurt
kurt dahl
Kurt Dahl

Kurt Dahl er pensioneret skoleinspektør med en livslang interesse for madlavning. Har undervist børn og unge i folkeskole og ungdomsskole og ældre i voksenundervisningsregi. Har i sin fritid fungeret som kogekone ved utallige arrangementer i både privat og offentlig regi. Han har selv søgt inspiration ved kurser og rejser i Italien og Frankrig, men især dansk madkultur har haft hans store interesse. Mottoet har altid været: man kan aldrig være for ung eller for gammel til at lære at lave mad.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jane Iversen skriver

    oktober 10, 2024 at 9:59 am

    Franskbrødene ligner noget jeg fik som barn. Men jeg forstår ikke rigtigt det med at 1/4 af dejen skal æltes med dejkrog i 5 min. osv. Hvad med resten af dejen? Og så skal der tilsættes Mel selvom jeg har kommet 2 kg i.
    Det kan godt være du tænker jeg er tumpet. Og det er jeg nok. Men det ser så lækkert ud at jeg gerne vil prøve det.

    Svar
    • Kurt Dahl skriver

      november 14, 2024 at 12:02 pm

      Det hele skal æltes, men de fleste maskiner kan kun klare 1/4 ad gangen. Under æltningen kan der tilsættes mere mel, så dwr ikke hænger dej ved på siden eller i bunden af beholderen.

      Svar
  2. Hans Peter Dylmer Gade skriver

    august 18, 2024 at 5:32 pm

    Det er godt nok en enorm portion dej.

    Svar
« Ældre kommentarer

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required