Få den fantastiske opskrift på farmors franskbrød, der er et virkelig lækkert brød med god holdbarhed. Et godt og traditionelt hvedebrød.
Opskriften på farmors franskbrød er en overlevering fra min oldemor, som var gift med bygmesteren og mølleejeren i Olling ved Sdr. Hygum i Sønderjylland.
Her fik lokalbønderne malet deres korn, og min oldemor var ferm til at bage med alle de melsorter, møllen fremstillede.
Fremgangsmåden, på det vi kalder farmors franskbrød, er overleveret til min mormor og mor og nu til mig, og som mange andre husmødre lavede de meget sjældent mad efter opskrifter.
De slumpede sig frem, og det meste bagværk og mad var gengangere fra fest til fest og fra årgang til årgang. De havde det i hænderne, som man sagde. Og disse gentagne processer slog sjældent fejl.
Jeg har det lidt på samme måde med mange af de retter, jeg fremstiller, og sådan er det vel med de fleste, der jævnligt laver mad. Jeg har derfor måtte veje alle ingredienserne til dette brød, fordi jeg uden vægt præcis kender mængden af de ingredienser, jeg bruger.
Du får to brød ud af denne opskrift.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på farmors franskbrød
Farmors franskbrød
Ingredienser
- 50 g gær - frisk
- 50 g sukker
- 200 g smør
- 1 l sødmælk
- 0,5 l kærnemælk
- 50 g salt
- 2 kg hvedemel - plus lidt ekstra
- kaffe - en kop, til pensling
Fremgangsmåde
- 50 gram gær røres blødt med 50 gram sukker i et stort fad.
- 200 gram smør smeltes i en gryde og 1 liter sødmælk og 0,5 liter kærnemælk tilføjes til ca. 37 grader. Væsken hældes i fadet med gær og sukker og blandes godt.
- Der tilføjes 2 kilo hvedemel, der blandes med væsken.
- Der tilsættes 50 gram salt og omrøres.
- Ca ¼ af blandingen æltes med dejkrog ved lav hastighed i ca 5 min. Der tilsættes løbende ekstra mel indtil dejen slipper kanten og næsten slipper bunden.
- Derefter æltes med høj hastighed i ca. 5 min.
- Når al dejen er æltet, deles dejen i 2 portioner, der sættes til hævning et lunt sted med et klæde over i 90 minutter.
- Hver portion formes til et brød på bagepapir i bagepladens længde.
- Hviler med et klæde over i ca. 10 minutter., hvorfor der skæres 3 snit på skrå i hvert brød og de pensles med kaffe.
- Sættes i en kold ovn på næstnederste rille og bages i 55 minutter 200 grader over- og undervarme. Enten ved dampfunktion eller med en skål vand i bunden af ovnen.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Farmors franskbrød kan gøres lidt luftigere ved at tilsætte 3-4 spiseskefulde bageenzym.
Til jul tilsætter jeg hver portion dej en stor håndfuld rosiner. Det er en tradition vi altid har brugt i vores familie.
Rosinfranskbrødet serveres julemorgen med fedt og ost eller rullepølse. Det er et must også blandt børnebørnene.
Holdbarhed
Franskbrødene holder sig friske 2-3 dage, men da de er store anbefales det enten at halvere dem eller i portioner på 2-4 skiver at nedfryse dem.
Efterfølgende kan de opvarmes i ovn og skiverne kan med succes ristes i brødristeren. De bliver som nybagte.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Jane Iversen
Franskbrødene ligner noget jeg fik som barn. Men jeg forstår ikke rigtigt det med at 1/4 af dejen skal æltes med dejkrog i 5 min. osv. Hvad med resten af dejen? Og så skal der tilsættes Mel selvom jeg har kommet 2 kg i.
Det kan godt være du tænker jeg er tumpet. Og det er jeg nok. Men det ser så lækkert ud at jeg gerne vil prøve det.
Kurt Dahl
Det hele skal æltes, men de fleste maskiner kan kun klare 1/4 ad gangen. Under æltningen kan der tilsættes mere mel, så dwr ikke hænger dej ved på siden eller i bunden af beholderen.
Hans Peter Dylmer Gade
Det er godt nok en enorm portion dej.
Kirsten
De lyder som min farmors st franskbrød bagt i gl.dags gasovn. Det har jeg også gjort i mine unge dage. Det her må jeg prøve. Fra en årg.45
Hanne
Dem kan jeg også huske fra min og jeg er snart 80 år🥰🥰
Aase Hansen
Kan brødene fryses?
Holger Rørby Madsen
Hej Aase
Det kan du tro - det kan de sagtens. Men lad brødene køle af først.
Alt det bedste
Holger
Jane Iversen
Jeg vil gerne prøve at bage dette brød, men 50g salt? Er det ikke for meget?
Holger Rørby Madsen
Hej Jane
Godt du spørger, men nej. Det er jo to store brød 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du bruger opskriften, og du er meget velkommen med din mening her.