Nationaldruen Carmenère blev hentet til Chile fra Bordeaux i 1850'erne og er en fuldblodsvin med dyb farve og rig frugt.
Carmenère kan med fuld ret kaldes nationaldruen i Chile. De fine udgaver af druen har en meget dyb farve og rig frugt (hindbær, kirsebær), en fuldblodsvin, der kan være meget charmerende trods fast syre, fyldig og lang. Og som med fordel kan gemmes op til 7-8 år.
Billig carmenère vin (40-60 kr) vil ofte skuffe - druen har brug for både et lunt klima og ikke for højt udbytte for at yde sit bedste. I en lille vin går den faste smag over i det vegetariske med grøn peber og umodne urter.

Carmenère passer til disse madretter
En god carmenère med 3-5 år bag sig er en god ledsager til en entrecôte, lam og langtidsstegt gris, måske en ikke for krydret gryderet. Servér ikke for kold, dvs. 16-17 grader.
Uddød i Bordeaux, genoplivet i Chile
Carmenère var en af de fine druer i Bordeaux, som var med til at give de store Grands Crus i Médoc deres ry i 1700-1800 tallet.
I 1850'erne hentede vindyrkere fra Chile et stort antal stiklinger fra Bordeaux, som blev plantet omkring hovedstaden Santiago. Blandt dem carmenère, som dog de næste 140 år - ved en fejl - fik navnet merlot.
Først i 1998 opdagede fransk drueforsker, at druen merlot i Peumo rent faktisk var carmenère.
Druen gror i Chile mest i lunere områder tæt på Santiago, som Colchagua, Rapel og Maipo. For mange er Peumo (i Cachapoal) måske bedst. Holdes udbyttet nede, kan her laves carmenère af høj klasse.
Men indtil da troede vinkendere, at druen carmenère var helt uddød, da druen stort set forsvandt, da vinlusen Phylloxera hærgede i Bordeaux fra 1860'erne og frem. I dag ses druen igen, men blot 80 hektar, mest i Médoc.
Chile har med 10.000 hektar op mod 80 procent af arealet med carmenère. Andre lande med carmenère er Kina, Italien og Washington.
Hver uge giver vinkender Jan Sørensen stjerner til de vine, landets supermarkeder har på tilbud. Se hans ugens vine her.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: