• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Vintest › Vueltaen: Spansk vin på 5 minutter

Vueltaen: Spansk vin på 5 minutter

Rioja
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 11. maj 2022 - Udgivet: 14. maj 2022

Spanien er det største vinland i verden på areal og nummer 3, når man tæller antallet af producerede flasker. Bliv klogere på spansk vin her.

Spanien er et af verdens mest spændende vinlande og især kendt som den foretrukne jagtmark for den prisbevidste vinelsker.

Her laves især en masse rødvin. Kraftige, ofte stærke bløde rødvine med frugt og krydderi. Der er også meget hvid og pink, som kan nydes unge.

Spanien er det største vinland i verden i areal (1,4 millioner hektar) og leverer 4,5 milliarder flasker om året. En masse vin, men i mængde er landet kun nr 3 - bagefter Italien og Frankrig.

Høsten er mindre pga. tørt klima og ingen kunstvanding. Det giver bløde vine, som dog har lidt mere smag ud mod havet og længst mod nord. Her ses også de bedste hvidvine.

vinkender Jan Sørensen Madens Verden
Vinkender Jan Sørensen guider dig igennem junglen af vine, og finder de bedste tilbud til dig. Grafik. Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Rødvin domineres af druen tempranillo, som i kvalitet varierer fra jævn dagligvin til sublim stjernevin.

Øst for Barcelona dominerer grenache ved floden Ebro, mens monastréll (mourvèdre) dominerer omkring Alicante.

Hvid og pink vin er præget af varmt klima, dog er der vådere og køligt ud mod Atlanterhavet, mens der laves godt brus (Cava) i højderne bag Barcelona.

I syd dominerer hedvinene Sherry og Montilla, der kan være alt fra knastør til ekstremt sød.

Den vinøse "Vuelta" i 8 afsnit

Vueltaen starter øverst i midten og ruller rundt med uret:

Spanien - vinkort

Grafik: Jan Sørensen

1. Rioja, Navarra

I læ af Baskerlandet laves elegant rød af tempranillo + lidt carignan og grenache. Rioja omkring Logroño, mens navnet er Navarra i syd for Pamplona, kendt for Hemingway’s tyrefægterløb. Så pas på ikke at komme i vejen…

2. Aragón

Ligger mellem Rioja og Catalunya. Her dominierer druen garnacha, der leverer blød, stærk rød og rosé fra bjergene over floden Ebro.

3. Barcelona i Catalunya

Den mousserende Cava (udtal: Gar-va) laves af druer fra det meste af Spanien, men laves i kældre syd for Barcelona.

Her skabes formuer, som 2-4 store koncerner investerer i Penedés syd for Barcelona.

Navnet Catalunya tillades til al vin, fra de mondæne Priorat og Montsant til baglandets Terra Alta og Costers de Segre.

Vinene afhænger af talent og ambitioner på vingården.

4. Valencia, Alicante

Syd for Catalonien er klimaet tørt og mildt - perfekt til druen monastréll (mourvèdre).

Både supervin og god dagligvin under navne som Alicante, Yecla og Jumilla (og Almansa lidt længere inde i landet).

De fleste vine kan også sælges som Valencia. Bobal giver rustik rosé og rød i Utiel-Requena.

En god del drikkes af turisterne, der flokkes omkring paella og strande omkring Alicante.

5. Sherry og Co.

Det varme klima i Andalucia er perfekt til Sherry, som skabes på hvid kalkjord ved Jerez ikke langt fra Gibraltar.

Naboerne leverer vine af samme type, som Montilla ved Cordòba og Málaga.

Længere mod nord har Ribera de Guadiana fundet ud af at levere fyldig blød vin ikke ulig Alentejo på den anden side af grænsen i Portugal.

Gastronomisk har tapas vist sig at være en af Spaniens mest kendte eksportvarer, hvor små bidder ost, pølse eller andet serveres - ofte på en pind - med et glas rustik rød eller tør hvid.

6. La Mancha - Verdens største vinområde

Det høje plateau syd for Madrid og Toledo er Europas største område med mere end halvdelen af al vin fra Spanien - en god del dog af den hvide airén destilleret til Jerez brandy. Rød laves mest af tempranillo.

Valdepeñas, Ribera de Jucár leverer lignende vin. Kvaliteten er på vej op.

Vi andre kender nok mest området fra de vindmøller, som Don Quijote gik i krig med i bogen, som anses for den første moderne roman.

7. Ribera del Duero & Co

Ved floden Duero nær Valladolid, Spaniens gamle hovedstad, laves Ribera del Duero, på højt liggende vinmarker, fyldig rød tempranillo med virkelig race og kraft.

Toro mod vest leverer lignende vin, mens Rueda’s hvide verdejo kan være superb. Léon mod nord og Àvila leverer lignende vin.

8. Caminoen og Galicien

Caminoen går tværs gennem Nordspanien og ved Sct. Jacobs grav i pilgrimsbyen Santiago de Compostela.

Her er vådt, blæsende og koldt - og vinene er lette og sprøde, desværre ofte med højt udbytte.

Spaniens måske bedste hvide på druen albariño (Portugals alvarinho og godello. Bierzo mod øst leverer original rød af druen mencía.

Årgange og klassifikation?

Glem det! Spanien tager sig ikke af det, og vinene kræver sjældent en kælder i flere år (et par ekstremt dyre vine undtaget).

Kun få vine lagres i eg mere end et par måneder.

Så… Bare skru kapslen af (eller en prop) og drik. Men husk - kælderkold rød og køligere hvid og rosé!

Læs alle Jan Sørensens vintest her.

Om Jan
Jan Sørensen, vinkender på Madens Verden
Jan Sørensen

Jan Sørensen er en af de allerbedste vinkendere, og her deler han sin viden med dig her Madens Verden. Blandt andet får du ugens vintest, hvor Jan gennemgår de bedste vine på tilbud lige nu.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Ugens vine, uge 36, 2025
    Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs
  • Ugens vine, uge 35, 2025
    Ugens vine, uge 35, 2025: Frankrig dominerer med 9 topkøb
  • uge34-bedsteVinkøbMV
    Ugens vine, uge 34, 2025: 20 topkøb fra Australien til Champagne!
  • uge33-bedsteVinkøbMV
    Ugens vine, uge 33, 2025: Masser af skøn hvidvin til sensommeren

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 37

Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Forsiden lige nu

Madplan uge 37
Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad→ Se opskriften
billede med cassoulet
Cassoulet (nem opskrift på klassisk fransk gryderet)→ Se opskriften
Æblegalette
Æblegalette - nem opskrift på rustik fransk tærte→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller (fakta og hvad kan du bruge dem til)→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her