Spanien er det største vinland i verden på areal og nummer 3, når man tæller antallet af producerede flasker. Bliv klogere på spansk vin her.
Spanien er et af verdens mest spændende vinlande og især kendt som den foretrukne jagtmark for den prisbevidste vinelsker.
Her laves især en masse rødvin. Kraftige, ofte stærke bløde rødvine med frugt og krydderi. Der er også meget hvid og pink, som kan nydes unge.
Spanien er det største vinland i verden i areal (1,4 millioner hektar) og leverer 4,5 milliarder flasker om året. En masse vin, men i mængde er landet kun nr 3 - bagefter Italien og Frankrig.
Høsten er mindre pga. tørt klima og ingen kunstvanding. Det giver bløde vine, som dog har lidt mere smag ud mod havet og længst mod nord. Her ses også de bedste hvidvine.

Rødvin domineres af druen tempranillo, som i kvalitet varierer fra jævn dagligvin til sublim stjernevin.
Øst for Barcelona dominerer grenache ved floden Ebro, mens monastréll (mourvèdre) dominerer omkring Alicante.
Hvid og pink vin er præget af varmt klima, dog er der vådere og køligt ud mod Atlanterhavet, mens der laves godt brus (Cava) i højderne bag Barcelona.
I syd dominerer hedvinene Sherry og Montilla, der kan være alt fra knastør til ekstremt sød.
Den vinøse "Vuelta" i 8 afsnit
Vueltaen starter øverst i midten og ruller rundt med uret:
Grafik: Jan Sørensen
1. Rioja, Navarra
I læ af Baskerlandet laves elegant rød af tempranillo + lidt carignan og grenache. Rioja omkring Logroño, mens navnet er Navarra i syd for Pamplona, kendt for Hemingway’s tyrefægterløb. Så pas på ikke at komme i vejen…
2. Aragón
Ligger mellem Rioja og Catalunya. Her dominierer druen garnacha, der leverer blød, stærk rød og rosé fra bjergene over floden Ebro.
3. Barcelona i Catalunya
Den mousserende Cava (udtal: Gar-va) laves af druer fra det meste af Spanien, men laves i kældre syd for Barcelona.
Her skabes formuer, som 2-4 store koncerner investerer i Penedés syd for Barcelona.
Navnet Catalunya tillades til al vin, fra de mondæne Priorat og Montsant til baglandets Terra Alta og Costers de Segre.
Vinene afhænger af talent og ambitioner på vingården.
4. Valencia, Alicante
Syd for Catalonien er klimaet tørt og mildt - perfekt til druen monastréll (mourvèdre).
Både supervin og god dagligvin under navne som Alicante, Yecla og Jumilla (og Almansa lidt længere inde i landet).
De fleste vine kan også sælges som Valencia. Bobal giver rustik rosé og rød i Utiel-Requena.
En god del drikkes af turisterne, der flokkes omkring paella og strande omkring Alicante.
5. Sherry og Co.
Det varme klima i Andalucia er perfekt til Sherry, som skabes på hvid kalkjord ved Jerez ikke langt fra Gibraltar.
Naboerne leverer vine af samme type, som Montilla ved Cordòba og Málaga.
Længere mod nord har Ribera de Guadiana fundet ud af at levere fyldig blød vin ikke ulig Alentejo på den anden side af grænsen i Portugal.
Gastronomisk har tapas vist sig at være en af Spaniens mest kendte eksportvarer, hvor små bidder ost, pølse eller andet serveres - ofte på en pind - med et glas rustik rød eller tør hvid.
6. La Mancha - Verdens største vinområde
Det høje plateau syd for Madrid og Toledo er Europas største område med mere end halvdelen af al vin fra Spanien - en god del dog af den hvide airén destilleret til Jerez brandy. Rød laves mest af tempranillo.
Valdepeñas, Ribera de Jucár leverer lignende vin. Kvaliteten er på vej op.
Vi andre kender nok mest området fra de vindmøller, som Don Quijote gik i krig med i bogen, som anses for den første moderne roman.
7. Ribera del Duero & Co
Ved floden Duero nær Valladolid, Spaniens gamle hovedstad, laves Ribera del Duero, på højt liggende vinmarker, fyldig rød tempranillo med virkelig race og kraft.
Toro mod vest leverer lignende vin, mens Rueda’s hvide verdejo kan være superb. Léon mod nord og Àvila leverer lignende vin.
8. Caminoen og Galicien
Caminoen går tværs gennem Nordspanien og ved Sct. Jacobs grav i pilgrimsbyen Santiago de Compostela.
Her er vådt, blæsende og koldt - og vinene er lette og sprøde, desværre ofte med højt udbytte.
Spaniens måske bedste hvide på druen albariño (Portugals alvarinho og godello. Bierzo mod øst leverer original rød af druen mencía.
Årgange og klassifikation?
Glem det! Spanien tager sig ikke af det, og vinene kræver sjældent en kælder i flere år (et par ekstremt dyre vine undtaget).
Kun få vine lagres i eg mere end et par måneder.
Så… Bare skru kapslen af (eller en prop) og drik. Men husk - kælderkold rød og køligere hvid og rosé!
Læs alle Jan Sørensens vintest her.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: