Prosecco - fakta om italienernes herlige bobler

Prosecco er en lækker sommerdrink, perlende og boblende med en frisk smag. Her kan du læse om den italienske vin-klassiker, der har overgået champagne-salget.
Prosecco serveres overalt i Italien, som apéritif, til forretten, til desserten, efter maden – ja, det er nærmest svært at undgå et glas, når du befinder i Støvlelandet.
Og det er forståeligt. Det er nemlig en herlig, let vin, som ikke stjæler smagen fra maden som visse typer af Cava og champagne kan gøre.
Prosecco har også langt flere år bag sig end de spanske og franske mousserende vine.
Det første skrevne bevis på vinen går helt tilbage til 1754, men man mener, at den er blevet fremstillet langt tidligere.
Sådan fremstilles vinen
Prosecco får sit brus naturligt ved tilsætning af gær og sukker i store tanke, som sætter anden gæring i gang, som giver brus, alkohol og bundfald.
Bundfaldet fjernes ved filtrering i forbindelse med tapningen, som sker under tryk. Det sker for at bevare bruset. Metoden kaldes også "Cuve Close", og er i dag den mest benyttede metode -bortset fra sodavandsmetoden.
Prosecco er både hurtigere og nemmere at fremstille end champagne, og derfor vil den altid være billigere end de mousserende vine, der er fremstillet ved hjælp af den klassiske champagnemetode.
Dog kan cava ofte købes for tilsvarende priser.
Druerne
Det er primært druerne Glera, der bruges i Prosecco, som fremstilles i det norditalienske Prosecco-distrikt. Egnen har kolde nætter og varme dage, hvilket giver druerne en helt speciel smag.
Og det er kun her i dette distrikt, at vinbønder må kalde deres mousserende vin for Prosecco.
Berømte drinks med Prosecco
Gennem årene er der dukket flere og flere drinks op, der er baseret på den kendte, mousserende vin. Aperol Spritz er en af de drinks, som er blevet trendy i løbet af de sidste fem år.
Men det er blot en ud af mange - for eksempel Bellini, Mimosa og 80-ernes favorit Kir Royal. Du skal selvfølgelig også prøve den populære Aperol Spritz.