Mad over bål smager altid godt, fordi det er hyggeligt at lave og spise. Her er Jon Lindbergs opskrift på porter-ribben med ribs fra hans nye bog 'Bålkogebogen'.
Mad over bål kan være besværligt, men når det lykkes, er det umagen værd.
Intet smager så godt, som noget man selv har tilberedt over ilden, og hvis nogen ved det, er det Vildmarks-Jon, vinderen af den første udgave af 'Alene i vildmarken'.
Han har netop udgivet 'Bålkogebogen' i samarbejde med outdoor-kokken Kresten Kronborg, og vi har fået lov at bringe en af de "vilde" opskrifter: Porter-ribben med ribs.
Det er fingermad, som er nemt at spise uden de store foranstaltninger, og så smager det godt. Velbekomme.
Grej til opskriften
To gryder og en rist eller et hjemmelavet ophæng til ribbenene.
Opskrift på porter-ribben til bål
Mad over bål: Vildmarks-Jons opskrift på porter-ribben
Ingredienser
- ribben - fra svin, lam eller vildt - så mange I kan spise
- 1 løg
- vilde krydderurter som røllike - enebær, granskud eller gråbynke
- salt - 1 teskefuld per liter vand til kogelagen
- ribs - friske eller frosne
- 1 porter øl
- 1 glas honning
- enebær
- sukker
Sådan gør du
- Tænd et bål med hårdt træ, så du får gode gløder, der holder længe.
- Sæt en gryde med koldt vand, salt, halve løg, vilde krydderurter og ribbenene over bålet, og lad den koge stille og roligt i ca. 40 minutter.
- Pluk ribsene imens, og tag dem fra stilkene.
- Sæt en lille gryde over bålet, og kog porter og honning ind til en marinade til ribbenene. Smag den til med salt, og knus nogle enebær og kom i.
- Når ribbenene er møre, tages de op af vandet og køler lidt ned. Gem eventuel kogelagen til en suppe eller gryderet.
- Smør honning/porter-marinaden på ribbenene, og grill dem dejligt sprøde på en rist over bålets gløder.
- Tilsæt et par skefulde sukker til ribsene, og vend dem godt rundt.
- Spis det hele med fingrene, og smid knoglerne ud til ræven.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Fakta om Bålkogebogen
Forfatter: Jon Lindberg, der vandt første udgave af DRs 'Alene i vildmarken' i 2017, i samarbejde med outdoor-kokken Kresten Kronborg.
Indhold: En masse tips blandt andet til at bygge et godt bål og sanke urter og bær samt 45 opskrifter på mad over bål fra blåbærpandekager til dyrekølle.
Vejledende pris: 249,95 kroner.
Forlag: Turbine.
Udgivelsesdato: Maj 2020.
Del dine ideer og tanker med os andre her: