Stikkelsbær
Stikkelsbær har en helt særlig smag. Egentlig ligner bærrene med de små, stikkende hår ikke noget, man kan spise, men der gemmer sig en skøn smag i dem.
Stikkelsbær er en sommerklassiker. Bærrene, der vokser på stikkelsbærbusken - eller Ribes uva-crispa som er det botaniske navn - smager både sødt og syrligt. Og så er de perfekte i en marmelade eller en grød.
I Frankrig har de kendt til de grønne bær siden 900-tallet, i England fra år 1500, og herhjemme begyndte vi først at dyrke dem i 1800-tallet.
De er i familie med ribs og solbær, og kan fås i grønne, gule og røde farver, men smagen er nogenlunde den samme uanset farve. Og anvendelsen ditto.
Lav en kompot til osten, nogle glas syltetøj, en portion stikkelsbærgrød eller drinks med de små sommerbær - du vil ikke fortryde det.
Sæson
Herhjemme kan vi plukke stikkelsbær fra slutningen af juni måned til midten af august.
Desværre er det svært at få fat i dem i butikkerne.
Næringsindhold
Stikkelsbær består - som de fleste andre bær - mest af vand. De er kalorie- og fedtfattige, og man skal virkelig gå til den for at tage på af at spise dem.
Og så indeholder de både kostfibre, A-, C- og E-vitaminer.
Her ses energiindholdet for 100 gram rå stikkelsbær:
Energi: 44 kalorier
Proteiner: 0,9 gram
Kulhydrater: 7,3 gram
Fedt: 0,5 gram
Opbevaring og holdbarhed
Stikkelsbær smager dejligt direkte plukket fra busken. Hvis du ikke skal bruge dem med det samme, kan du gemme dem i max. fire dage i en lukket pose i køleskabet.
Du kan også fryse bærrene ned, men vælg nogle, der ikke er overmodne - ellers tager de skade af frosten.
Holdbarheden i fryseren er et års tid, bærrene taber lidt af smagen, hvis de opbevares mere end et år i fryseren.
Tips til anvendelse
En kompot bestående af 1 mål sukker, 3 mål stikkelsbær, lidt vanilje og vand giver et lækkert modspil til stærke oste eller brier.
Det hele skal blot simre i 15 minutter, så har du en god kompot.
Du kan også bruge kompoten til trifli med lige dele creme, kompot og knuste makroner eller lady fingers.
En stikkelsbærkage med marcipan serveret med flødeskum eller creme fraiche er en rigtig lækkerbisken til sommerens kaffebord.
En grøn smoothie får tilført en dejlig syre med lettere modne stikkelsbær.
Snapse-entusiaster kan lave stikkelsbærsnaps ved at komme halvt snaps, halvt stikkelsbær i en flaske og lade bærrene trække et par måneder. Derefter sis de fra og snapsen trækker videre et par uger.