Pistacienødder

Pistacienødder er både flotte, populære og sunde. Her er opskrifter og fakta om den ægte pistacienød, kalorier, næringsindhold, opbevaring og holdbarhed.
Salte snacks eller lækker smagsgiver i dine kager og desserter? Man kan fristes til at spørge: hvorfor vælge? Pistacienødder er nemlig en alsidig størrelse og kan bruges i mange variationer.
Her kan du blive lidt klogere på den lille smukke pistacienød med de fine farver.
Er pistacienødder en sund superfood?
Det er en veldokumenteret opfattelse, at mandler er sunde snacks på grund deres indhold af sunde fedtstoffer. Men hvad med pistacienødder – er de ligeså sunde?
Mandler består af op til 90% umættet fedt og en masse vitamin E.
Pistacienødder indeholder næsten den samme mængde umættet fedt og har den samme gode fedtsyrefordeling, som er karakteristisk for de fleste nødder.
Så du kan med nogenlunde god samvittighed snacke løs af nødderne, som erstatning for de søde sager – dog er kalorieindholdet forholdsvist højt.
Vær også opmærksom på saltmængden i de saltede udgaver af nødderne – vælg evt. de usaltede for at undgå for megen salt.
Prøv at bruge pistacienøddekernerne i en lækker salat, som finthakket drys på din chokoladekonfekt eller til at give smag og konsistens til dine kager og desserter.
Pistacienøddens oprindelse
Pistacienødden er en lille, ca. 1-2 cm lang, lysende grøn nød med mørkerød/violet hinde. Den ligger inden i en hård skal, som ved modning åbnes i den ene side.
Nødderne kan siges også at have været en lækkerbisken for hulemændene. Den daterer den sig efter sigende tilbage til ca. 6.000 år før vores tidsregning. Den er sågar også nævnt i Biblen.
Nødden er det spiselige frø af pistacietræet (Pistacia vera). Pistacietræet er medlem af cashew-familien og er naturligt hjemmehørende i Centralasien og Mellemøsten.
Næringsindhold
Pistacienødder er en god kilde til protein, fiber, kalcium, kalium, magnesium og fosfor.
100 g pistacienødder indeholder:
Kalorier: 562
Protein: 23 gram
Kulhydrater: 11 gram
Fedt: 52 gram
Fibre: 7 gram
Opbevaring og holdbarhed
Pistacienødder opbevares bedst ved –3 til 0 grader og ca. 65-75 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 12 måneder.
I køkkenskabet kan de holde sig i cirka tre måneder – bedst i lufttæt beholder, så de ikke optager smag fra andre fødevarer.
Opbevar aldrig pistacienødder i sollys. Så kommer de til at smage dårligt.
Fakta om pistacienødder
I Iran kaldes pistacienødden for ”Den smilende nød” og i Kina ”Den glade nød”. Det skyldes, at den åbne side kan ligne et smil.
Ofte gives pistacienødden som gave i forbindelse med Kinesisk Nytår som symbol på lykke, godt helbred og en god skæbne.
Mange steder kaldes den også ”den grønne mandel”.
Pistacienødder indeholder lige så meget protein som æg.
Pistacietræet kan blive op til 150 år gammelt.
Iran og USA er de største producenter og står for ca. ¾ af verdensproduktionen.
Studier har vist indikationer af, at pistacienødder i skal hjælper med at reducere vores kalorieindtag.
Muligvis fordi arbejdet med at åbne skallerne giver hjernen tid til at mærke mæthed, men også fordi de åbne skaller giver os et visuelt bevis for, hvor meget, vi har spist – og det kan få os til at spise færre.