Pighvar

Pighvar er en lidt overset fladfisk, og det er synd. Kødet er nemlig lækkert fast og hvidt, og kan tilberedes på mange forskellige måder.
Pighvar er sammen med andre fladfisk på top 10-listen over de mest næringsrige fødevarer.
Den er lav på kalorier og høj på Omega3-fedtsyrer, proteiner, magnesium, selen og B-vitaminer. Ikke dårligt for et stykke kød, som smager vildt godt.
Du kan både dampe, stege, grille og koge det fine lyse kød, der smager fint både koldt og varmt.
Da den også er nem at tilberede, er der ikke mange argumenter for at undlade at spise denne fisk. Det skulle da lige være prisen, for fisken er ikke så talrig som for eksempel rødspætter.
Derudover regnes den for en af de fineste spisefisk, så prisen på 400 gram pighvar-filet fra Vesterhavet oppe på ca. 200 kroner.
Hvad er pighvar egentlig for en fisk
Pighvarren kan ligne en overdimensioneret rødspætte. Den bliver dog længere end sine slægtninge - op til en meter lang.
Dette gælder kun for hannerne, hunnerne kan højst blive en halv meter. Vægten kan ryge op på 25 kg., hvis man fanger en af de store fisk.
Den lever på sandbunden i Sortehavet, Middelhavet, Europas vestkyst op til Færøerne og Island samt det sydlige Norge - således også i danske farvande.
Pighvarren har fået sit navn, fordi den har små pigge på oversiden af kroppen. Her er den mørkebrun, på undersiden er den hvid. Kødet er ligeledes hvidt og meget fast.
Opskrifter med pighvar
En dampet pighvar i hvidvin er en enkel og meget lækker ret, som du kan servere både til hverdag og fest.
Du kan også lave en pighvar med hvidvins- og smørsauce som her: Pighvar med beurre blanc.