Opskrift på gammeldags gærkringle fra Fanefjord Skovpavillon på Møn. Den fantastiske kringle er med remonce, creme og kransekagemasse.
Hvis du holder af en gammeldags gærkringle, kan du hver søndag slå et smut ind forbi Fanefjord Skovpavillon på Møn, hvor den erfarne kok og restauratør Lars Kleist byder på Danmarks måske bedste kringle.
Kringlen er en god grund til at besøge stedet, som er fantastisk beliggende på skønne Møn, og længere nede får du historien om både skovpavillonen og Lars Kleist, som har været så venlig at dele opskriften på den klassiske gærkringle med os andre.
Opskriften giver fire stk. kringle, men du kan fryse dem ned inden de bages, og så har du altid lige en lækker kringle ved hånden.
OBS: Du kan med fordel lave kransekagemassen dagen før, og vaniljecremen i god tid.
Opskrift på gammeldags gærkringle
Gammeldags gærkringle fra Fanefjord Skovpavillon
Ingredienser
- 2 dl vand
- 50 g gær
- 3 æg
- 3 spsk sukker
- 250 g margarine - blød
- 450 g hvedemel
- 100 g makroner
- 100 g rosiner
- 1 æg - til pensling
- 100 g hasselnøddeflager
- 100 g perlesukker
Remonce
- 250 g smør
- 250 g sukker
- 2 spsk kanel
Vaniljecreme
- 50 g Maizena
- 50 g sukker
- 2 store æggeblommer
- 1 vaniljestang
- 5 dl sødmælk
Kransekagemasse
- 500 g marcipan
- 100 g mandler
- 200 g sukker
- 1 dl æggehvider
Fremgangsmåde
- Start med dejen til den lækre gærkringle. Vand, gær, æg og sukker røres sammen i en skål, så gæren bliver helt opløst. Ælt derefter margarine og hvedemel i dejen. Hæver 30 minutter med et fugtigt viskestykker over skålen.
- Imens laver du fyldet til kringlen. Remonce laves ved at røre smør, sukker og kanel sammen, som derefter rulles til en pølse i en smule hvedemel.
- Vaniljecreme laver du ved at komme Maizena i en lille gryde, og derefter en smule af mælken. Rør det ud så alle klumper er væk. Flæk vaniljestangen og mas kornene ud i sukkeret, som derefter kommes i gryden sammen med vaniljestangen (så vi får al smag med). Tilsæt æggeblommer og resten af mælken, varm op, og rør rundt indtil cremen tykner. Køles af og rulles til en pølse i lidt mel.
- Kransekagemasse laver du ved at blende mandler og sukker sammen, så mandlerne hakkes helt fint. Tilsæt æggehvide og blend videre i et par minutter til en tyk grød. I en røremaskine med spartel røres mandelblandingen godt sammen med marcipan. Kom den færdige kransekagemasse i en frysepose, og læg på køl. Bedst er den efter et døgn på døgn. Trilles til en pølse.
- Tag dejen op, ælt den hurtigt igennem og del i fire lige store stykker.
- Med hånden rulles hvert stykke ud til tyk og aflang pølse, som derefter rulles ud til en firkant med en kagerulle.
- Drys med knuste makroner på bunden, og derpå lægges rosiner, en passende pølse med henholdsvis remonce, kagecreme og kransekagemasse. Se evt. billedet herunder.
- Fold enderne ind, derefter sider og sørg for at kringlen er godt lukket, så fyldet ikke løber ud. Sådan laver du alle fire stænger.
- Lad gærkringlerne hæve 30 minutter. Eller frys dem ned nu, hvis du skal bruge dem på et senere tidspunkt.
- Pensl hver gærkringle med sammenpisket æg, og drys med hasselnøddeflager og perlesukker.
- De gammeldags gærkringler bages syv minutter ved 225 grader varmluft, og derefter i 7-8 minutter ved 200 grader.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Fanefjord Skovpavillon
Den fantastiske gærkringle stammer som sagt fra Fanefjord Skovpavillon, der ligger idylisk på Møn.
Her driver Gitte og Lars Kleist skovpavillonen i udkanten af den smukke Fanefjord Skov, og både restauranten og skoven er bestemt et besøg værd.
Parret overtog stedet i 2014, men faktisk har Fanefjord Skovpavillon en historie, der strækker sig mere end 100 år tilbage.
Siden 1906 har der været afholdt rigtig mange festlige arrangementer på stedet, og den dag i dag kan man fortsætte slå vejen forbi, nyde noget af Lars's lækre mad.
Og om søndagen altså indtage en kop kaffe og et stykke lækkert gærkringle.
Fanefjord Skovpavillon byder ellers også på både a la carte restaurant og selskabslokaler, og åbningstiderne med mere finder du på deres hjemmeside.
Hvis du i øvrigt synes du måske genkeder stedet på billedet, så er det muligvis også fordi Fanefjord Skovpavillon blev brugt som lokation til Hotel Udsigten i den populære TV2-serie Badehotellet.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Mia Lagergaard
Der må være noget galt her. Jeg var nødt til at komme væsentlig mere mel i, og dejen var stadig tynd og klistret.
Efter de første 7 min i ovn på 225 gr varmluft var mine kringler forkullede ovenpå! Øv! Hvordan man får 7 min ekstra på 200 gr er mig en gåde
Marianne Jensen
Margarine føj for klamt. Det troede jeg ikke blev brugt i dagens Danmark. Jeg ville aldrig spise sådan et sted.
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Aaah, så slem er margarine heller ikke. Du kan læse mere om margarinen her: https://madensverden.dk/margarine-fakta/
Du kan i øvrigt nemt erstatte margarinen med smør i samme mængdeforhold 🙂
Alt det bedste
Holger
Kirsten Larsen
Har i ikke en opskrift på galop kringle, kan huske jeg fik den som barn, fik dsv ikke opskriften fra min mor inden hun gik bort. Vh. Kirsten Larsen
Lise Rasmussen
Hej,
Tak for mange dejlige opskrifter.
Når jeg fryser Gammeldags gærkringle fra Fanefjord, skal den så optøes helt inden den bages eller hvordan gør jeg?
Venlig hilsen
Lise
Holger Rørby Madsen
Hej Lise
Tak for de venlige ord - de glæder mig.
Ja, hvis det er en ubagt kringle, vil jeg tø den helt op og derefter bage den færdig.
Man kan også bage kringlen helt, fryse den ned, og så lune den i ovnen.
Med de bedste hilsner og ønsket om god jul
Holger
Dora jacobsen
Super gode opskrifter