• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Vintest › Chateauneuf du Pape - den franske vin på 5 minutter

Chateauneuf du Pape - den franske vin på 5 minutter

Chateauneuf du Pape
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  17. oktober 2023 - Udgivet:  18. oktober 2023

Vinkender Jan Sørensen introducerer dig her til den franske vin Chateauneuf du Pape. Bliv klogere på vinen fra Rhone.

Chateauneuf du Pape -"Kongens nye Slot" er et smukt vinområde i Rhone dalen lidt nord for Avignon, som er kendt for Pavens sommerslot, i dag ruin, som hæver sig over byen.

Vinen gror på meget mager jord. Den sparsomme jord er ofte dækket af et tykt lag rullesten, som varmes op af solen og afgiver varmen om natten.

Der laves årligt ca. 10-12 millioner flasker/år omkring den lille charmerende by.

Vinen gror på godt 3000 hektar vinstokke i området mellem Avignon og Orange.

Vinen kan som andre vine fra Rhone nydes ung (ofte 2-4 år) og kun de få bliver bedre efter 7-8 år (dvs. 4-6 år på flaske).

Druerne er de samme som resten af Rhone dalen, dvs. grenache (70-90 procent) - som giver vinen styrke og provencalsk frugt - mens resten er et skønsomt udvalg af bl.a. mourvèdre, cinsault, syrah, vaccarèse, counoise og mange andre -ialt tillades 13 druer til Châteauneuf du Pape.

Vinen er middel i farve, men stærk i alkohol (13,5-14 procent , ofte mere) og kan have en rig duft provence urter, kød og bær.

Smagen er ofte ret blød, især i de billigere (100-200 kr), som til gengæld mangler den dybe frugt og bouquet samt den lange smag, der kan være i de dyre (300-400+ kr) "Pavevine".

Se også: Her finder du ugens bedste vinkøb!

Pavens nøgler og lidt historie

Pave Klemens V frygtede for sit liv, hvis denne franske pave tog til Rom, så paverne ledede den kristne verden fra paveslottet i Avignon fra ca. 1300-1400.

Nord for Avignon opførte han et sommerslot, hvor han også groede lidt vin.

I løbet af de sidste 100 år er vinen fra markerne omkring hans sommerslot blev så populær, at naboer fra nær og fjern begyndte at bruge navnet.

Derfor skabte vingårdene omkring Paveslottet deres egen flaske med gravering af pavehat og -nøgler.

I dag fås 2-3 udgaver af denne graverede flaske! De bedste har som regel ét ord -"Controlée"- stående vandret under pavetegnet (koster oftest 200-500+ kr).

De billigere har ordene "appellation controlée" stående i en halvcirkel under nøglerne (fås for 100-200 kr).

De graverede flasker har siden bredt sig. I dag har ikke mindst stærke kooperativer sørget for, at stort set alle områder i det sydlige Rhone hver hver sin flaske, bl.a. Gigondas, Vacqueyras, Cairanne, Lirac - og såmænd også den almindelige Cotes du Rhone.

Om Jan
Jan Sørensen, vinkender på Madens Verden
Jan Sørensen

Jan Sørensen er en af de allerbedste vinkendere, og her deler han sin viden med dig her Madens Verden. Blandt andet får du ugens vintest, hvor Jan gennemgår de bedste vine på tilbud lige nu.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her