Romanesco

Romanesco er en af de flotteste kåltyper der findes, og den skal kun koges i kort tid. Og her afliver jeg også en myte om den sunde og smukke kål.
Romanesco er smuk - og det er sjældent man kan sige det om kål.
Kålen kommer oprindeligt fra Italien, og er nærmest en blanding mellem blomkål og broccoli - med mest smag af blomkål.
Myten
Og jeg kan jo starte med at aflive en myte om romanescoen: Mange tror det er en moderne krydsning mellem blomkål og broccoli, men det er altså ikke tilfældet.
Faktisk har man kendt kålen siden middelalderen i Italien, så den har mange år på bagen.
Og den er altså ikke en nymodens opfindelse.
Dyrkning
Du kan sagtens dyrke romanesco i danske haver, men den tager tid.
Derfor bliver de danske frilandsudgaver af romanescoen da også sjældent så store som dem vi ser fra især Sydeuropa.
Men smagen er stadig perfekt, så du kan roligt selv dyrke dem i haven.
Kogning af romanesco
Og så til hvordan man koger en romanesco.
Vigtigst er det at sige, at du IKKE skal koge den for lang tid!
Skær romanescoen ud i mindre buketter, som du plejer at gøre med blomkål og broccoli.
Sæt en gryde vand over, og kom lidt salt i. Det skal blot være letsaltet.
Kog vandet op, og når det koger kommer du kålen i. Læg låget på, og kog din romanesco i tre minutter. Hæld straks vandet fra og servér.
Du skal ikke koge kålen længere, da den så mister både smag og den flotte farve.
Smagen
Og skal jeg måske lige huske at skrive, at romanescoen er mild og let sødlig i smagen, og derfor meget børnevenlig.
Så hvis du gerne vil have ungerne til at spise kål, ja så start med denne.