Palmekål

Palmekål minder om grønkål, men smager anderledes friskt. Den er særligt elsket i Italien, hvor den bruges i mange opskrifter, og her er fakta om kålen.
Palmekål har fået sit navn, fordi kålen gror ud til siderne som palmeblade. Det er det eneste eksotiske ved kålen, som oprindeligt stammer fra Italien.
Her bruges den lige så flittigt, som vi bruger grønkålen. Det er nemlig ikke mange år siden, at vi har taget palmekål til os.
Grønkål og palmekål er nært beslægtet, men der er forskelle. Vigtigst er strukturen - her er palmekålen mere grov og knudret end grønkålen - og smagen, hvor palmekål har flere nuancer end grønkålen.
Man kan ane en smag af nødder og spinat bag kålsmagen. Kålen her har også blålige blade i forhold til grønkålens klare grønne. Italienerne kalder den derfor "sort kål", cavalo nero.
Næringsindhold
Kål er superfood, fordi de bugner med vitaminer og mineraler. Det gælder naturligvis også palmekål, som blandt andet har et højt indhold af D-vitaminer, kalcium og magnesium.
Udover det indeholder kål antioxydanterne glucosinolat og glucoraphanin, som skulle være kræfthæmmende.
Her er energifordelingen per 100 gram rå palmekål:
Energi: 50 kJ.
Kulhydrater: 10 gram.
Proteiner: 3,3 gram.
Fedt: 0,7 gram.
Opbevaring
Hvis du opbevarer kålen i en lufttæt pose i køleskabets grøntsagskuffe, kan den holde sig helt op til tre uger.
Du kan også fryse kålen, men husk at skylle den godt først.
Anvendelse
Palmekål er som skabt til wokmad. De grove stokke svitses et par minutter mere end selve bladene, der ikke skal i retten før de sidste par minutter på blusset.
Det er også lækkert at bruge palmekålblade i salater, eller du kan nemt lave stegt palmekål med hvidløg som tilbehør.
Du kan også gøre som italienerne: Hakke den og bruge den i risotto.