Helleflynder - fakta om den fine, store fladfisk

Helleflynder er verdens største fladfisk, og ligesom rødspætter har den hvidt, fint kød. Her kan du få viden om den lækre spisefisk.
Helleflynder er en enorm fladfisk, den kan blive helt op til 4,7 meter og veje op til 300 kilo.
Det er enorm meget kød, og fint kød vel at mærke. Lige som rødspætten og søtungen har en helleflynder nemlig hvidt, velsmagende kød.
Men da den er meget større, vil man ofte købe kødet i fileter og udskårne stykker.
Helleflynderen har sæson året rundt, men smager typisk bedst i de sidste kolde måneder af året.
Fakta om helleflynderen
Kær fisk har mange navne. På latin hedder denne fisk Hippoglossus hippoglossus, på engelsk er den kendt som en Atlantic Halibut.
Den lever i koldt vand blandt andet i Østerssøen, så vi kan fiske efter dem i danske farvande. Hvis den ikke bliver fanget, kan fisken blive 50-60 år.
Helleflynderen er det, man kalder en højrevendt fladfisk. Det betyder, at begge dens øjne sidder på højre side af hovedet.
Det er også højre side, som har grønne og brune farver. Den venstre er hvid.
Helleflynder som spisefisk
Dette kød skal behandles med omhu, så man ikke tilbereder det for meget. Kødet er nemlig fast og saftigt.
Steger du det for længe, kan det blive tørt, så pas på med overstegning eller kogning.
Vi anbefaler, at man damper eller koger kødet, så det bevarer saftigheden. Steger du i ovnen, skal stykker a 2,5-3 cm. ikke have mere end 8 minutters tid.
Da helleflyndere ofte fanges i farvande med overfiskeri, anbefaler Verdensnaturfonden, at vi altid køber MSC-certificeret helleflyndere.
Næringsindhold og vitaminer
Ligesom alle andre fisk indeholder helleflynderen de gode Omega 3-fedtsyrer samt et højt indhold af vitaminerne A, B12 og D.
Fisken er en såkaldt halvfed fisk, og du kan se energifordelingen på 100 gram rå helleflynder her:
Kalorier: 103.
Protein: 20,6 gram.
Fedt: 1 gram.
Kulhydrat: 2,9 gram.
Forskel på helleflynder og hellefisk
Er der forskel på hellefisk og helleflynder? Og hvem er hende Helle? Navnesammenfaldet er påfaldende, og de to fisk har også visse ligheder.
Begge er fladfisk, men hellefisken er meget mindre end helleflynderen. Dens kød er også mere fedt end dens store navnebror. Ofte spiser vi det røget.
At begge hedder helle i begyndelsen af navnet, skyldes ikke en kvinde, der hed Helle.
Helle betyder hellig - altså en hellig fisk. Forklaringen findes i Danmarkshistorien. Før reformationen måtte vi ikke spise kød i fasteperioden, fisk var til gengæld ok.
Derfor forbandt man hellige dage med fisk, og to af dem fik altså navnet helle.