I dag har organisationen Stop Spild Lokalt 1100 frivillige, der hver dag redder mere end 30 tons overskudsmad og hjælper mere end 3000 danskere med at få mad på bordet.
Denne artikel er sponsoreret af Stop Spild Lokalt Danmark
Vi skal syv år tilbage. Rasmus Erichsen er på det tidspunkt en almindelig 17-årig dreng, der går i 1.g på HHX i Slagelse. En helt almindelig aften falder han over et Facebookopslag. Det var et opslag, hvor en familie havde lavet for meget aftensmad og derfor spurgte, om der var nogen ville hente resten af det. Tankerne begynder at kredse og det går op for Rasmus, at de i hans hjem faktisk også smider en del mad ud - alt for store portioner på tallerkenerne bliver nemlig, på stort set daglig basis, til overfyldte skraldeposer.
Den første Facebookgruppe bliver til
Rasmus opretter derfor Facebookgruppen ”Stop Spild Lokalt”. Ideen var, at man skulle dele ud af det overskud, som man havde derhjemme. Alt fra resterne af aftensmaden til den pose æbler, du alligevel ikke når at spise.
Klima var ikke som sådan et emne til at starte med, men med afsæt i en politisk aktiv familie, hvor det var en del af opdragelsen, at hjælpe mennesker, som havde det svært, så kunne Rasmus se, at det kunne være en god idé med Facebookgruppen, hvor alle kunne byde ind og evt. hjælpe nogen med mad, som måske ellers ville springe måltider over.
Tingene tager fart
Den store ambition, da Facebookgruppen blev oprettet var, at Rasmus gerne ville have hele 500 mennesker fra Korsør, Rasmus’ hjemby, til at melde sig ind i gruppen. Men allerede indenfor et par timer var der 500 medlemmer, og ikke nok med det, så væltede det ind med beskeder til Rasmus fra alle mulige mennesker i andre byer med et ønske om flere lokale Facebookgrupper. Og inden måneden var omme, så var der Facebookgrupper i 40 danske byer og hele 10.000 medlemmer.
Ambitionerne vokser i takt med problemerne
Lynhurtigt går det op for Rasmus, at det ikke bare er i de private hjem, vi har en tendens til at smide meget mad ud. Tværtimod bliver der hver evig eneste dag smidt helt vanvittig store mængder rigtig fin og god mad ud fra diverse supermarkeder rundt omkring i landet. Det bliver derfor en ambition for Stop Spild Lokalt at gøre noget ved madspildet – men hvordan gør man det?
Madoasen tager form
Efter mange snakke frem og tilbage med detailhandlen får Rasmus og Stop Spild Lokalt deres aller første aftale med en lokal Nettoforretning, og det bliver startskuddet på det, der i dag er hjertet i Stop Spild Lokalt – nemlig Madoaserne.
I dag har Stop Spild Lokalt 30 lokalafdelinger (Madoaser), hvor 1100 frivillige til dagligt er tilknyttet. De frivillige er fantastiske ildsjæle, som gør en kæmpe forskel. De redder hver dag gennemsnitligt mellem 30-35 tons overskudsmad fra at blive smidt ud. Maden uddeler de til mennesker, som har behov for det, og i alt kommer der gennemsnitligt 3000 mennesker om dagen og henter mad helt gratis fra Madoaserne. Stop Spild Lokalt har i dag samarbejder med både Coop, Salling Group og Dagrofa.

Mening og samarbejde
Udover behovet for at få mad på bordet, så bliver det også ret hurtigt tydeligt, at der blandt de frivillige var et socialt behov, der trængte til at blive dækket. Mange af organisationens frivillige er nemlig ikke en del af det almene arbejdsmarked i dag. Nogle er pensionister, mens mange kommer med udfordringer som for eksempel stress, angst, depression o.l., som gør det svært at passe et ordinært arbejde. Det skaber nogen unikke fællesskaber i Madoaserne. De frivillige oplever pludselig, at de er med til at gøre en kæmpestor forskel for tusindvis af mennesker, og hverdagen bliver derfor meningsfyldt igen.
Rasmus fortæller, at Stop Spild Lokalt drømmer om, at de som organisation også kan være med til at hjælpe de frivillige, der drømmer om det, tilbage i arbejde igen.
Hvis du vil støtte deres indsats, kan du blive månedligt støttemedlem her: https://stopspildlokalt.dk/stottemedlem/
Her kan du høre lidt mere om, hvad indsatsen betyder: