Kom kiks i en pose og bank på den, så kiksene smuldrer.
Hak de 50 gram mandler groft.
Smelt smørret og tilsæt kiks og mandler. Rør godt rundt.
Læg et bagepapir i bunden af en springform, klip den til udefra. Hæld derpå kiksemassen i bunden, pres den godt ned, så den bliver nogenlunde plan. Sæt i køleskabet.
Risalamande og creamcheese-cremen
Kog risengrød: Bring 3 dl. vand i kog i en tykbundet gryde, når det koger hælder du risengrynene i. Pisk i to minutter.
Hæld mælken i, mens du pisker. Tilsæt salt. Skru helt ned for varmen - til 2 eller 3 - og lad risengrøden simre i 45 minutter. Rør af og til rundt, så den ikke brænder på.
Når grøden er færdig, hældes den i en skål og sættes straks i køleskabet.
Når grøden er kold, kan du lave risalamanden: Finhak de smuttede mandler, pisk piskefløden til skum og vend den i grøden sammen med portvin, mandler, sukker og vanilje.
Opløs de 3,5 blade husblas i koldt vand i ti minutter. Bland imens osten med fintrevet citronskal samt flormelis og vaniljesukker.
Når husblasbladene er bløde, vrider du dem fri fra vand og rører dem sammen med citronsaften. Hæld det ned i ostemassen og rør godt.
Bland risalamanden og ostemassen forsigtigt ved at vende det med en spartel.
Smør risalamande-massen ud over kiksebunden i din springform. Fordel omhyggeligt og sæt på køl i et par timer. Du kan nøjes med en times tid, men her risikerer lidt af kirsebærsaucen at løbe ned i risalamanden. Det betyder intet for smagen.
Kirsebærgele
Læg husblas i blød i ti minutter.
Kom sukker i en gryde. Hæld kirsebærsaucen i en si, så saften ryger ned i gryden.
Varm sovsen op, så den lige når at koge, inden du tager den af varmen.
Vrid husblas fri for vand, smelt den i en gryde og læg dem ned i kirsebærsovsen. Rør godt rundt og køl sovsen ned i køleskabet, til den er fingervarm.
Nu hælder du kirsebærsovsen over risalamanden og sætter endnu engang cheesecaken i køleskabet. Denne gang skal den helst stå mindst fire timer, så er den klar til servering.
Servering
Pynt med guldstøv, hele kirsebær eller smuttede mandler.