Her får du en skøn opskrift på vichyssoise. Det er en fransk suppe med bla. porrer, kartofler og kyllingefond. Kan serveres kold eller varm.
Vichyssoise er en klassisk suppe, der laves med porrer, kartofler og kyllingefond.
Suppen skulle oprindelig stamme fra Frankrig, og faktisk være navngivet efter den franske by Vichy.
Som altid er der ofte lidt forvirring om den præcise oprindelse på disse grundopskrifter, og i dette tilfælde skyldes det, at den franske kok Louis Diat, der arbejdede på Ritz-Carlton hotellet i New York, nævnes som bagmand til den skønne suppe med porrer og kartofler.
Men det er stadig efter fransk tradition, da Louis Diat netop kom fra byen Vichy i Frankrig.
Her er i hvert fald opskriften på en vichyssoise, som du enten kan servere kold eller varm. Oftest serveres suppen faktisk kold, men det er op til dig.
Det eneste der er sikkert er, at en vichyssoise (udtales [vi.ʃi.swaz]) er ret tyk i konsistensen, og det skal den være. Se også min populære opskrift på den klassiske blomkålssuppe.
Opskrift på vichyssoise
Vichyssoise (fransk suppe med porrer og kartofler)
Ingredienser
- 1 stort løg - finthakket
- 3 mellemstore porrer - ca. 400 gram
- 1 spiseskefuld smør - til stegning
- 300 gram kartofler - skrællet vægt, snittet i små tern
- 1 spiseskefuld hvidvinseddike
- 7 deciliter kyllingefond
- 3 deciliter fløde
- salt og friskkværnet peber
- 1 potte purløg
- 200 gram bacon - tørsaltet, skåret i mindre stykker
Sådan gør du
- Find en god suppegryde frem.
- Kom en stor spiseskefuld smør i gryden og lad det bruse af.
- Tilsæt derefter løg og porrer, og lad det sautere et par minutter, så det bliver blødt.
- Kom kartofler ved og lad det sautere et par minutter mere.
- Tilsæt så hvidvinseddike, og lad det næsten koge væk, inden du kommer kyllingefond i gryden.
- Lad det koge op, skru ned for varmen igenm læg låg på og lad nu din vichyssoise koge ved svag varme i ca. 20 minutter. Kartoflerne skal være helt møre.
- Blend suppen direkte i gryden med en stavblender.
- Tilsæt fløde, og lad den franske suppe med porrer og kartofler koge op igen.
- Smag til med salt og friskkværnet peber.
- Steg bacontern sprøde på en pande og hak purløg.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Vichyssoise kan nydes såvel kold som varm. Jeg synes begge dele smager godt, men traditionelt serveres den ofte kold.
Ønsker du alligevel at nyde den skønne suppe med porrer og kartofler varm, kan du pynte den med sprødstegte stykker bacon og purløg.
Et lækkert stykke brød passer også godt til.
Se også disse opskrifter:
Hjemmelavet og cremet tomatsuppe med friske tomater
nancy esager
Fantastisk suppe ..5 stjerner