Den bedste opskrift på verdens bedste vandbakkelser, og de falder med garanti ikke sammen i ovnen. Vandbakkelserne er meget nemme at lave.
Hvordan laver man vandbakkelser, og falder de ikke altid bare sammen?
Det er faktisk ret nemt at lave dem, og når blot du følger denne opskrift falder de ikke sammen under bagning i ovnen. Så bare rolig.
Samtidig er det en nem opskrift, fordi vandbakkelserne jo blot indeholder fire ingredienser. Grundprincippet er en dej, der nemt koges sammen, hvorefter der piskes æg i. Husk lige at lade dejen køle lidt af, inden du kommer æggene i.
På fransk hedder en vandbakkelsesdej i øvrigt en choux, og det lyder da også lidt finere. Men kunsten er, at få lavet en klistret dej, der giver den sprøde skorpe og fyldige boller, som derefter kan fyldes med creme.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på vandbakkelser
Vandbakkelser
Ingredienser
- 2,5 dl vand
- 125 g smør
- 125 g hvedemel - almindeligt mel
- 3 store æg
Fremgangsmåde
- Kom vand og smør i en kasserolle og kog det op. Når det koger, sigter du hurtigt hvedemel ned i gryden. På den måde undgår du klumper i dejen.
- Pisk det hurtigt sammen mens kasserollen stadig står på kogepladen, og tag så gryden af.
- Jeg plejer at lave dejen til vandbakkelser ved hjælp af et piskeris, fordi det på den måde er nemmest at få pisket dejen godt sammen. Men det kræver nogle kræfter i armen. Du kan også bruge en elpisker, det er nemmere.
- Lad nu dejen køle af i 15 minutter.
- Pisk så æg i dejen et ad gangen, så du får en let og glat vandbakkelsesdej, der dog heller ikke må være for tynd. Men denne opskrift plejer at passe helt præcist. Brug gerne piskeris eller elpisker.
- Til sidst kan du røre dejen sammen med en grydeske af træ, så dejen samles let.
- Nu kan du så putte din dej til vandbakkelse over i en sprøjtepose, eller en frysepose, hvor du klipper hul i det ene hjørne.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig luft (over- og undervarme), og læg et stykke bagepapir på en bageplade. Sprøjt så dejen ud på bagepapiret i den form du ønsker. Du kan jo bage en kagemand, eller bare bage små, lækre vandbakkelser, som du så kan fylde med en lækker flødecreme.
- Du kan også smøre en bageplade, og bage vandbakkelserne direkte på bagepladen. Det fungerer også godt.
- Husk at holde god afstand, da vandbakkelser hæver rigtig meget under bagning. Du skal regne med, at de vokser ud til dobbelt størrelse på alle led. Mindst.
- Bagetiden varierer selvfølgelig meget, afhængig af hvor stor en vandbakkelse du vil bage. Almindelige "boller" af vandbakkelsesdej tager cirka 30 minutter.
- Generelt er din vandbakkelse færdig, når den er flot og gylden (se billedet). De må IKKE blive for mørke.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Ikke åbne lågen
Når du har vandbakkelser i ovnen, skal du ikke åbne lågen til ovnen før vandbakkelserne er HELT færdige.
Ved at åbne lågen risikerer du, at din vandbakkelse falder sammen.
Du kan i øvrigt med fordel lade vandbakkelserne køle af i ovnen. Det gør du ved at åbne ovnlågen halvt når de er færdigbagte - og IKKE før - hvorefter de køles af derinde i ovnen.
Dette trick er med til at mindske risikoen for, at vandbakkelserne falder sammen.
Konsistens
Konsistensen af dejen til vandbakkelserne er meget afgørende.
Følg denne opskrift nøje, og stop først med at røre dejen sammen når den er smidig og glat. Og jo, en vandbakkelsesdej er klistret og våd - og sådan skal den være.
Så opnår du et perfekt resultat hver gang. Skal du bruge fingrene til at arbejde med dejen, så dyp hurtigt hænderne i koldt vand inden. så klistrer dejen ikke fast.
Vandbakkelser med flødeskum
Jeg må indrømme, at jeg elsker vandbakkelse med flødeskum. En ret ukompliceret kage, der samtidig er nem at lave.
Grundopskriften er naturligvis, at du blot skærer vandbakkelserne over, og derefter fylder dem med flødeskum. Det er super lækkert.
Men du kan også variere dem. Kom eks. lidt hindbærmarmelade i bunden af vandbakkelserne, og derefter flødeskum. Eller bland halv mængde flødeskum med halv mængde creme til en lækker konditorcreme. Den er også altid populær.
Og der er helt sikkert mange andre måder at lave fyldte vandbakkelser på.
1 portion vandbakkelser
3 dl piskefløde
- Følg opskriften på dej til vandbakkelser. Den er nem at lave.
- Pisk fløden til en god flødeskum - se eventuelt her hvordan du pisker den perfekt flødeskum.
- Kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernetyl.
- De afkølede vandbakkelser skæres over og fyldes derefter med flødeskum. Læg låget på.
Vandbakkelse med flødeskum serveres straks, men de kan opbevares på køl til dagen efter. Men heller ikke længere.
Det gode er dog, at du helt sikkert har spist dem længe inden. De smager nemlig forrygende godt.
Du kan også lave den lækre walesstang, waleskrans og fastelavnsboller af vandbakkelse.
Kagemand af vandbakkelser
Hvis du ønsker at bage en kagemand af vandbakkelser, er bagetiden selvfølgelig lidt længere.
En kagemand (afhængig af størrelse), skal nok bage i alt 40-45 minutter - men hold øje med overfladen.
Når vandbakkelsen er gylden og lækker, ja så er den færdig. Du kan også bage lækre fastelavnsboller af vandbakkelser.
Overfyld ikke ovnen
Et sidste godt råd er altid kun, at bage én plade med vandbakkelse ad gangen i ovnen.
For fyldt en ovn giver for meget damp, og det kan ødelægge konsistensen.
Lad altid vandbakkelser køle af i 5-10 minutter før du begynder at fylde dem creme, eller pynte som kagemand.
Endnu bedre er det at fylde kagerne med en konditorcreme eller vanlijecreme. Her anvendes lige stor mængde kagecreme og flødeskum, eksempelvis 200 gram creme og 200 gram flødeskum.
Det vendes forsigtigt sammen og kommes i en sprøjtepose eller frysepose, hvorefter vaniljecremen er nem at sprøjte ud.
Hvad er vandbakkelser?
- Vandbakkelser (på fransk: pâte à choux eller "choux-dej") er en let og luftig dej, som hæver uden bagepulver eller gær.
- Navnet kommer af, at dejen koges med vand (eller mælk) og fedtstof, inden æggene piskes i – deraf vand-bakkelser.
- Når de bages, puffes de op og bliver hule indeni – perfekte til at fylde.
Typiske ingredienser
- Vand (eller mælk)
- Smør
- Hvedemel
- Æg
- Evt. en smule salt eller sukker
Ingen hævemidler – det er æg og damp under bagning, der får dem til at løfte sig.
Bagetips
- Bag ved høj varme (ca. 200–210 °C) for at danne damp → hævning
- Åbn aldrig ovnen under bagning! De falder sammen, hvis dampen slipper ud
- Bag i ca. 25–30 min, til de er gyldne og tørre – lyder de hule, når man banker på dem, er de klar
Fyld og anvendelse
- Klassisk: Fyldt med flødeskum eller vaniljecreme og glasur
- Fastelavnsboller laves ofte som vandbakkelser
- Eclairs – aflange franske vandbakkelser med creme og chokoladeglasur
- Profiteroles – små, fyldte og evt. overhældt med chokolade
- Croquembouche – fransk bryllupstårn af vandbakkelser i pyramideform
Opbevaring
- Bedst samme dag, så de forbliver sprøde
- Kan fryses uden fyld – lun dem i ovnen for at få sprødheden tilbage
- Med fyld bør de spises inden for få timer, ellers bliver de bløde
Tekstur og karakter
- Sprød udenpå, luftig og hul indeni
- Meget mild i smagen – derfor perfekt base til søde og salte fyld
- Kan også bruges til fx ostevandbakkelser (gougères) som snack
Sjove facts
- Vandbakkelser går helt tilbage til 1500-tallets Frankrig – skabt af en italiensk kok ved det franske hof
- Ordet choux betyder faktisk "kål" – fordi formen på små vandbakkelser kan ligne små rosenkål
- Den danske klassiker “flødeskumsvandbakkelse” er stadig fast inventar på mange konditorier
- Et “vandbakkelsesfejl” er nærmest et bagemæssigt mareridt – men også en god læringsproces.
Typiske spørgsmål
Åbn aldrig ovnlågen mens vandbakkelserne er i ovnen, og lad dem gerne køle af i ovnen.
Nej, for det øger dampmængden i ovnen, og dermed øger du risikoen for at vandbakkelserne klasker sammen.
Choux er det franske navn på dejen til vandbakkelser. Vandbakkelserne er en fransk opfindelse, og den anvendes til en række konditorkager som eks. eclairs og profiteroles.
Det betyder ikke det store. Du kan således både anvende varmluft eller den almindelige over- og undervarme.
200 grader almindelig over- og undervarme, eller ved 180 grader varmluft.
Kom de afkølede vandbakkelser i en lufttæt beholder eller en pose, hvor de holder et par dage.
Du kan sagtens fryse rå vandbakkelsesdej. Når du skal bage dem tages dejen op og kan anvendes direkte fra frost. Beregn dog lidt længere bagetid, da dejen jo er noget koldere end normalt.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Gry Høj
Jeg vil virkelig anbefale denne her opskrift! Jeg har før prøvet andre opskrifter på vandbakkelser, men den her slår i modsætning til de andre ALDRIG fejl!! Jeg har brugt den her opskrift i jeg tror 4 år, og den er altid min go to! Fyldt med hindbær skum er de farlige at have i køleren🤤🤤😍
Hildegunn Sivertsen
Bakte disse i går, de ble kjempestore, med sprø skorpe og høye og fine. Beste oppskrift jeg har hatt på vannbakkels. Tusen takk for den!
Maria
Har prøvet mange opskrifter nu indtil jeg fandt denne. Den virker 🤩🤩
Holger Rørby Madsen
Hej Maria
Tak - hvor er det sødt af dig - og godt de virker 🙂
Alt det bedste
Holger
Jan Danneris
Hejsa Holger
Jeg bruger dine opskrifter som kokke Vikar, ( ikke udlært, men har lavet mad i over 40 år div. Steder også Hotel på Grønland og Rest. Herhjemme, men nu er det kun i 1 mands katiner
Jeg kunne godt tænke mig at når jeg printer opskrifterne ud, at der følger en allergen visning med i printet, da flere steder jeg er gerne vil / kræver at det er skiltet, det vil gøre mit arbejde noget nemmere,
Så jeg kun behøver afkrysning i felterne på egne sedler der passer i plastik holdere, og som kan skiftes ud efter endt brug, til en ny seddel næste dag, i 1 mands kantiner er der ikke for meget tid at gøre godt med
Og en anden ting…når jeg opgraderer fra 4 pers. Til f.eks. 20.. ville det være dejligt om antal og mænge også blev opgraderet i selve opskriften, så man ikke skal bladre om til side et hver gang, jeg var lige ved at kløjs i den idag, ved tillavning af Chokoladekage, som køler af til imorgen, inden der smøres glasur på.
De bedste hilsner
Jan Danneris
Ps: jeg lavede Middelhavs gryde igår og svamperagout idag, imorgen, Pariserbøf mit alles´
Gode og nemme opskrifrer, det skal du vide, mange tak.
Ag
Ok
Jeanne
Har lavet dem med succes og skal lave nogle flere idag de forsvandt for hurtigt her i huset
Holger Rørby Madsen
Hej Jeanne
Jeg kender det godt - man får aldrig bagt nok vandbakkelser 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Anne grethe
Skønne kager 💖
Mette
Super gode vandbakkelser 😋😋
Per
fint
Anne Mette Bomb
Ikke den perfekte opskrift.☹️
Vandbakkelserne er faldet sammen Inden de bliver bagt.
Holger Rørby Madsen
Hej Anne Mette
Faldet sammen inden de er bagt? Hvordan er det sket?
For det har jeg ikke prøvet før 🙂
Alt det bedste
Holger
Anny Jensen
Mener du har lidt for meget æg i så dejgen er for flydende
Anders Dahl
Forrygende opskrift
Hilda
Brugte 4 mindre æg i stedet for 3 store
Inger Julsgaard
Hej Holger.
Faldt for din opskrift på vandbakkelser, som jo så nem og hurtig ud. Men- men- men, det gik ikke som på dit foto. Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke
Men undrede mig over at æggene ikke skulle vejes, tænkte det havde du nok styr på. Dejen var så blød at den ikke kunne danne topper, men blev til flade kager. Hvad har jeg gjort galt.????
Mvh. I. Julsgaard