• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager › Vandbakkelser der ikke falder sammen i ovnen

Vandbakkelser der ikke falder sammen i ovnen

Billede resultat for vandbakkelser
Nybagte vandbakkelser, der lige er kommet ud af ovnen. Og de holder formen. Men åbn aldrig ovnlågen før vandbakkelserne er færdigbagte, for så risikerer du at de flader sammen. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  23. september 2024 - Udgivet:  1. februar 2018

Del gerne:
5.5k
SHARES
FacebookMessenger5.5kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Vandbakkelser
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Ikke åbne lågen
  8. Konsistens
  9. Med flødeskum
  10. Kagemand
  11. Overfyld ikke ovnen
  12. Hvad er vandbakkelser?
  13. Bagetips
  14. Fyld og anvendelse
  15. Opbevaring
  16. Tekstur og karakter
  17. Sjove facts
Gå til opskrift

Hvordan laver man vandbakkelser, og falder de ikke altid bare sammen?

Det er faktisk ret nemt at lave dem, og når blot du følger denne opskrift falder de ikke sammen under bagning i ovnen. Så bare rolig.

Samtidig er det en nem opskrift, fordi vandbakkelserne jo blot indeholder fire ingredienser. Grundprincippet er en dej, der nemt koges sammen, hvorefter der piskes æg i. Husk lige at lade dejen køle lidt af, inden du kommer æggene i.

På fransk hedder en vandbakkelsesdej i øvrigt en choux, og det lyder da også lidt finere. Men kunsten er, at få lavet en klistret dej, der giver den sprøde skorpe og fyldige boller, som derefter kan fyldes med creme.

Se også disse opskrifter:

  • Marieboller
  • Kartoffelkager
  • Walesstang

Opskrift

Billede resultat for vandbakkelser

Vandbakkelser

Den bedste opskrift på verdens bedste vandbakkelser, og de falder med garanti ikke sammen i ovnen. Vandbakkelserne er meget nemme at lave.
Bedømmelse
4.8 fra 473 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 20 minutter minutter
Tilberedning: 30 minutter minutter
Samlet tid: 50 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 2,5 dl vand
  • 125 g smør
  • 125 g hvedemel - almindeligt mel
  • 3 store æg
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Kom vand og smør i en kasserolle og kog det op. Når det koger, sigter du hurtigt hvedemel ned i gryden. På den måde undgår du klumper i dejen.
  • Pisk det hurtigt sammen mens kasserollen stadig står på kogepladen, og tag så gryden af.
  • Jeg plejer at lave dejen til vandbakkelser ved hjælp af et piskeris, fordi det på den måde er nemmest at få pisket dejen godt sammen. Men det kræver nogle kræfter i armen. Du kan også bruge en elpisker, det er nemmere.
  • Lad nu dejen køle af i 15 minutter.
  • Pisk så æg i dejen et ad gangen, så du får en let og glat vandbakkelsesdej, der dog heller ikke må være for tynd. Men denne opskrift plejer at passe helt præcist. Brug gerne piskeris eller elpisker.
  • Til sidst kan du røre dejen sammen med en grydeske af træ, så dejen samles let.
  • Nu kan du så putte din dej til vandbakkelse over i en sprøjtepose, eller en frysepose, hvor du klipper hul i det ene hjørne.
  • Tænd ovnen på 200 grader almindelig luft (over- og undervarme), og læg et stykke bagepapir på en bageplade. Sprøjt så dejen ud på bagepapiret i den form du ønsker. Du kan jo bage en kagemand, eller bare bage små, lækre vandbakkelser, som du så kan fylde med en lækker flødecreme.
  • Du kan også smøre en bageplade, og bage vandbakkelserne direkte på bagepladen. Det fungerer også godt.
  • Husk at holde god afstand, da vandbakkelser hæver rigtig meget under bagning. Du skal regne med, at de vokser ud til dobbelt størrelse på alle led. Mindst.
  • Bagetiden varierer selvfølgelig meget, afhængig af hvor stor en vandbakkelse du vil bage. Almindelige "boller" af vandbakkelsesdej tager cirka 30 minutter.
  • Generelt er din vandbakkelse færdig, når den er flot og gylden (se billedet). De må IKKE blive for mørke.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
391
% Daglig værdi*
Fedt
 
29
g
45
%
Mættet fedt
 
17
g
106
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
8
g
Kolesterol
 
207
mg
69
%
Natrium
 
258
mg
11
%
Kalium
 
93
mg
3
%
Kulhydrater
 
24
g
8
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
0.2
g
0
%
Protein
 
8
g
16
%
Vitamin A
 
983
IU
20
%
Calcium
 
35
mg
4
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Ikke åbne lågen

Når du har vandbakkelser i ovnen, skal du ikke åbne lågen til ovnen før vandbakkelserne er HELT færdige.

Ved at åbne lågen risikerer du, at din vandbakkelse falder sammen.

Du kan i øvrigt med fordel lade vandbakkelserne køle af i ovnen. Det gør du ved at åbne ovnlågen halvt når de er færdigbagte - og IKKE før - hvorefter de køles af derinde i ovnen.

Dette trick er med til at mindske risikoen for, at vandbakkelserne falder sammen.

Konsistens

Konsistensen af dejen til vandbakkelserne er meget afgørende.

Følg denne opskrift nøje, og stop først med at røre dejen sammen når den er smidig og glat. Og jo, en vandbakkelsesdej er klistret og våd - og sådan skal den være.

Så opnår du et perfekt resultat hver gang. Skal du bruge fingrene til at arbejde med dejen, så dyp hurtigt hænderne i koldt vand inden. så klistrer dejen ikke fast.

Med flødeskum

Jeg må indrømme, at jeg elsker vandbakkelse med flødeskum. En ret ukompliceret kage, der samtidig er nem at lave.

Grundopskriften er naturligvis, at du blot skærer vandbakkelserne over, og derefter fylder dem med flødeskum. Det er super lækkert.

Men du kan også variere dem. Kom eks. lidt hindbærmarmelade i bunden af vandbakkelserne, og derefter flødeskum. Eller bland halv mængde flødeskum med halv mængde creme til en lækker konditorcreme. Den er også altid populær.

Og der er helt sikkert mange andre måder at lave fyldte vandbakkelser på.

1 portion vandbakkelser
3 dl piskefløde

  • Følg opskriften på dej til vandbakkelser. Den er nem at lave.
  • Pisk fløden til en god flødeskum - se eventuelt her hvordan du pisker den perfekt flødeskum.
  • Kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernetyl.
  • De afkølede vandbakkelser skæres over og fyldes derefter med flødeskum. Læg låget på.

Vandbakkelse med flødeskum serveres straks, men de kan opbevares på køl til dagen efter. Men heller ikke længere.

Det gode er dog, at du helt sikkert har spist dem længe inden. De smager nemlig forrygende godt.

Du kan også lave den lækre walesstang, waleskrans og fastelavnsboller af vandbakkelse.

Kagemand

Hvis du ønsker at bage en kagemand af vandbakkelser, er bagetiden selvfølgelig lidt længere.

En kagemand (afhængig af størrelse), skal nok bage i alt 40-45 minutter - men hold øje med overfladen.

Når vandbakkelsen er gylden og lækker, ja så er den færdig. Du kan også bage lækre fastelavnsboller af vandbakkelser.

Overfyld ikke ovnen

Et sidste godt råd er altid kun, at bage én plade med vandbakkelse ad gangen i ovnen.

For fyldt en ovn giver for meget damp, og det kan ødelægge konsistensen.

Lad altid vandbakkelser køle af i 5-10 minutter før du begynder at fylde dem creme, eller pynte som kagemand.

Endnu bedre er det at fylde kagerne med en konditorcreme eller vanlijecreme. Her anvendes lige stor mængde kagecreme og flødeskum, eksempelvis 200 gram creme og 200 gram flødeskum.

Det vendes forsigtigt sammen og kommes i en sprøjtepose eller frysepose, hvorefter vaniljecremen er nem at sprøjte ud.

Hvad er vandbakkelser?

  • Vandbakkelser (på fransk: pâte à choux eller "choux-dej") er en let og luftig dej, som hæver uden bagepulver eller gær.
  • Navnet kommer af, at dejen koges med vand (eller mælk) og fedtstof, inden æggene piskes i – deraf vand-bakkelser.
  • Når de bages, puffes de op og bliver hule indeni – perfekte til at fylde.

Bagetips

  • Bag ved høj varme (ca. 200–210 °C) for at danne damp → hævning
  • Åbn aldrig ovnen under bagning! De falder sammen, hvis dampen slipper ud
  • Bag i ca. 25–30 min, til de er gyldne og tørre – lyder de hule, når man banker på dem, er de klar

Fyld og anvendelse

  • Klassisk: Fyldt med flødeskum eller vaniljecreme og glasur
  • Fastelavnsboller laves ofte som vandbakkelser
  • Eclairs – aflange franske vandbakkelser med creme og chokoladeglasur
  • Profiteroles – små, fyldte og evt. overhældt med chokolade
  • Croquembouche – fransk bryllupstårn af vandbakkelser i pyramideform

Opbevaring

  • Bedst samme dag, så de forbliver sprøde
  • Kan fryses uden fyld – lun dem i ovnen for at få sprødheden tilbage
  • Med fyld bør de spises inden for få timer, ellers bliver de bløde

Tekstur og karakter

  • Sprød udenpå, luftig og hul indeni
  • Meget mild i smagen – derfor perfekt base til søde og salte fyld
  • Kan også bruges til fx ostevandbakkelser (gougères) som snack

Sjove facts

  • Vandbakkelser går helt tilbage til 1500-tallets Frankrig – skabt af en italiensk kok ved det franske hof
  • Ordet choux betyder faktisk "kål" – fordi formen på små vandbakkelser kan ligne små rosenkål
  • Den danske klassiker “flødeskumsvandbakkelse” er stadig fast inventar på mange konditorier
  • Et “vandbakkelsesfejl” er nærmest et bagemæssigt mareridt – men også en god læringsproces.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Gry Høj

    marts 01, 2025 at 5:33 pm

    Jeg vil virkelig anbefale denne her opskrift! Jeg har før prøvet andre opskrifter på vandbakkelser, men den her slår i modsætning til de andre ALDRIG fejl!! Jeg har brugt den her opskrift i jeg tror 4 år, og den er altid min go to! Fyldt med hindbær skum er de farlige at have i køleren🤤🤤😍

    Svar
  2. Hildegunn Sivertsen

    januar 19, 2025 at 9:42 am

    Bakte disse i går, de ble kjempestore, med sprø skorpe og høye og fine. Beste oppskrift jeg har hatt på vannbakkels. Tusen takk for den!

    Svar
  3. Maria

    november 26, 2024 at 5:05 pm

    Har prøvet mange opskrifter nu indtil jeg fandt denne. Den virker 🤩🤩

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 26, 2024 at 7:52 pm

      Hej Maria
      Tak - hvor er det sødt af dig - og godt de virker 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Jan Danneris

    november 05, 2024 at 5:39 pm

    Hejsa Holger
    Jeg bruger dine opskrifter som kokke Vikar, ( ikke udlært, men har lavet mad i over 40 år div. Steder også Hotel på Grønland og Rest. Herhjemme, men nu er det kun i 1 mands katiner
    Jeg kunne godt tænke mig at når jeg printer opskrifterne ud, at der følger en allergen visning med i printet, da flere steder jeg er gerne vil / kræver at det er skiltet, det vil gøre mit arbejde noget nemmere,
    Så jeg kun behøver afkrysning i felterne på egne sedler der passer i plastik holdere, og som kan skiftes ud efter endt brug, til en ny seddel næste dag, i 1 mands kantiner er der ikke for meget tid at gøre godt med
    Og en anden ting…når jeg opgraderer fra 4 pers. Til f.eks. 20.. ville det være dejligt om antal og mænge også blev opgraderet i selve opskriften, så man ikke skal bladre om til side et hver gang, jeg var lige ved at kløjs i den idag, ved tillavning af Chokoladekage, som køler af til imorgen, inden der smøres glasur på.
    De bedste hilsner
    Jan Danneris
    Ps: jeg lavede Middelhavs gryde igår og svamperagout idag, imorgen, Pariserbøf mit alles´
    Gode og nemme opskrifrer, det skal du vide, mange tak.

    Svar
  5. Ag

    september 13, 2024 at 2:12 pm

    Ok

    Svar
  6. Jeanne

    juli 03, 2024 at 9:10 am

    Har lavet dem med succes og skal lave nogle flere idag de forsvandt for hurtigt her i huset

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juli 03, 2024 at 1:28 pm

      Hej Jeanne
      Jeg kender det godt - man får aldrig bagt nok vandbakkelser 🙂
      God bagelyst.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  7. Anne grethe

    juni 29, 2024 at 5:05 pm

    Skønne kager 💖

    Svar
  8. Mette

    juni 22, 2024 at 2:21 am

    Super gode vandbakkelser 😋😋

    Svar
  9. Per

    juni 08, 2024 at 12:25 pm

    fint

    Svar
  10. Anne Mette Bomb

    april 16, 2024 at 5:45 pm

    Ikke den perfekte opskrift.☹️
    Vandbakkelserne er faldet sammen Inden de bliver bagt.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 16, 2024 at 6:10 pm

      Hej Anne Mette
      Faldet sammen inden de er bagt? Hvordan er det sket?
      For det har jeg ikke prøvet før 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
    • Anny Jensen

      februar 16, 2025 at 3:07 am

      Mener du har lidt for meget æg i så dejgen er for flydende

      Svar
  11. Anders Dahl

    marts 30, 2024 at 10:38 am

    Forrygende opskrift

    Svar
  12. Hilda

    marts 18, 2024 at 4:53 pm

    Brugte 4 mindre æg i stedet for 3 store

    Svar
  13. Inger Julsgaard

    januar 22, 2024 at 5:03 pm

    Hej Holger.
    Faldt for din opskrift på vandbakkelser, som jo så nem og hurtig ud. Men- men- men, det gik ikke som på dit foto. Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke
    Men undrede mig over at æggene ikke skulle vejes, tænkte det havde du nok styr på. Dejen var så blød at den ikke kunne danne topper, men blev til flade kager. Hvad har jeg gjort galt.????
    Mvh. I. Julsgaard

    Svar
« Ældre kommentarer

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required