• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Dessert › Sådan laver du koldskål som mormor - nem opskrift

Sådan laver du koldskål som mormor - nem opskrift

billede med koldskål
Hjemmelavet koldskål er en dejlig dansk sommerdessert, som er nem at lave. Her selvfølgelig serveret med kammerjunkere og jordbær. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  17. september 2024 - Udgivet:  29. juni 2023

Del gerne:
77
SHARES
FacebookMessenger77PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Koldskål
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Med kammerjunkere
  8. En gammel ret
  9. Populær sommerspise
  10. Med blåbær
Gå til opskrift

Opskriften på gammeldags og hjemmelavet koldskål her består af kærnemælk, æg, sukker, vanille og citron.

Helt simpelt og sådan her laver du sommerens bedste kærnemælkskoldskål! Ja, måske verdens bedste koldskål direkte fra mormors køkken.

Opskriften her er beregnet til fire personer, og det er den gode, gammeldags opskrift denne populære klassiker. Se også min video med fremgangsmåde.

Se også disse opskrifter:

  • Kærnemælkskoldskål
  • Rabarberkoldskål
  • Crunch til koldskål
  • Koldskålsis

Opskrift

billede med koldskål

Koldskål

Her er sommerens bedste koldskål. En super nem og lækker opskrift på kærnemælkskoldskål med vanilje, tykmælk, sukker og lidt citron. Mums.
Bedømmelse
4.7 fra 27 stemmer
RetDessert
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Samlet tid: 5 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 50 g sukker - lidt mere hvis du ønsker en sødere koldskål
  • 0,5 vaniljestang - korn fra en halv stang
  • 5 dl kærnemælk - evt. økologisk
  • 2 spsk citronsaft
  • 5 dl tykmælk
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Hæld æggeblommer, sukker og vaniljekorn op i en stor skål og pisk indtil æggesnapsen bliver lys og luftig.
  • Pisk derefter lidt kærnemælk i, og derefter lidt mere inden resten af kærnemælken piskes let i din koldskål.
  • Tilsæt herefter citronsaften og rør rundt. Brug 1-2 spiseskefuld friskpresset citronsaft, afhængig af hvor syrlig du ønsker koldskålen. Jeg synes to spiseskefulde passer perfekt.
  • Hæld så tykmælk i og rør forsigtigt rundt med en grydeske, så din koldskål ikke sprøjter ud til alle sider.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
233
% Daglig værdi*
Fedt
 
11
g
17
%
Mættet fedt
 
6
g
38
%
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
3
g
Kolesterol
 
127
mg
42
%
Natrium
 
193
mg
8
%
Kalium
 
380
mg
11
%
Kulhydrater
 
25
g
8
%
Kostfibre
 
0.02
g
0
%
Sukker
 
25
g
28
%
Protein
 
10
g
20
%
Vitamin A
 
460
IU
9
%
Vitamin C
 
4
mg
5
%
Calcium
 
307
mg
31
%
Jern
 
0.4
mg
2
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Med kammerjunkere

Lav gerne din kærnemælkskoldskål i god tid inden servering. Den har godt af at stå og trække lidt, så smagen samler sig.

Server koldskålen med kammerjunkere - eller evt. med friske jordbær.

En gammel ret

I gamle dage var koldskål faktisk noget helt andet. Koldskålen kendes helt tilbage fra 1700-tallet.

Dengang var der dog ikke kærnemælk i koldskålen. Den bestod af øl eller vin og brød, der var blødt op i væsken og blandet med frugt og citron.

Populær sommerspise

I dag er koldskål en udbredt sommerspise, som danskerne elsker mest først på sæsonen.

Salget stiger til vejrs samtidig med det gode vejr i maj måned, er størst i juni og juli og falder herefter igen. Især børnefamilier er glade for den friske dessert, som oftest serveres med de små kager, kammerjunkere.

De fleste køber i dag koldskålen færdiglavet. Men det er faktisk et forholdsvis nyt fænomen. For det var først i 1979, at det første danske mejeri, Esbjerg Mejeri, satte koldskålen i produktion.

Men det er meget nemt selv at lave sin kærnemælkskoldskål. Det tager kun fem minutter - og så er det bare lækkert med en hjemmelavet koldskål.

Med blåbær

Blåbærkoldskål smager fantastisk! Kom blåbær i koldskålen i stedet for kammerjunker - det giver en skøn og frisk smag og færre kalorier.

Der er flere fordele ved en blåbærkoldskål: De friske blåbær giver masser af lækker smag og struktur, så du kan spare på kammerjunkerne og få en mere kalorielet koldskål.

Blåbær giver ikke kun masser af smag til din koldskål, de giver også en dejlig struktur, så der er noget at bide i.

Normalt tilføjes kammerjunker for at give smag og noget sprødt til koldskålen, så der er forskellige konsistenser og noget at tygge i. En koldskål uden topping, kan være en lidt tam oplevelse.

Men kammerjunker indeholder lige så mange kalorier som småkager, og en portion koldskål med kammerjunker kan derfor være en kalorieholdig dessert.

Kommer du friske blåbær eller anden frugt i din koldskål i stedet for alle eller en del af kammerjunkerne, vil du derfor spare en del kalorier, og gøre din koldskål mere kalorielet.

Det smager skønt på en varm sommerdag. Velbekomme!

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Lone Mathilde Marie Jørgensen

    maj 30, 2024 at 11:11 am

    Det er en RIGTIG mormor-koldskål. Sådan lavede både min mormor og min mor den med nyplukkede jordbær fra haven. Vi unger elskede det ❤ min mormor lavede også selv tykmælk. Det smagte skønt.

    Svar
  2. Kirsten

    juni 29, 2023 at 2:36 pm

    Jeg har før skrevet ang undertekster på din video. Når jeg klikker ind på stjernen står der: undertekster- FRA og jeg kan ikke få den til at stå: TIL
    Hvordan gør jeg for at se undertekster

    Svar
  3. Tina Christensen

    september 23, 2020 at 11:39 pm

    Hej
    Jeg er ikke "til" vaniljestang så vil gerne bruge vaniljesukker i denne lækre koldskål. Hvor meget skal jeg ca. bruge????

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juni 07, 2022 at 12:25 pm

      Hej Tina
      Du kan sagtens bruge vaniljesukker til koldskål. Brug en stor teskefuld, og kom en anelse mindre sukker i. Ønskes mere vaniljesmag kan du komme mere vaniljesukker i. Eller smag dig frem 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required