Tranebær kan forebygge blærebetændelse, eller kan de? Læs bla. om bærrenes sundhedsværdi og se forskellen er på de tørrede og friske bær.
Tranebær er specielle bær. De er næsten uspiselige, hvis de ikke bliver tørret eller tilberedt på anden vis. Smagen er meget bitter og syrlig, men så snart de bruges i syltetøj eller saft, ændrer den sig, og får en mildere smag.
Amerikanere elsker tranebær. Thanksgiving ville ikke være det samme uden cranberry sauce, tranebærsauce. Den løfter kalkunens neutrale smag, og på samme måde kan vi bruge tranebær til at gøre maden mere interessant.
De tørrede tranebær er sødere end de friske. De kan drysses i alt fra salater til müsli. De friske er gode til at give en ret kant, hvad enten det er en fiskeret eller kylling.
Medicinske bær
Tranebær har været brugt som medicin i hundredvis af år: 'De ere meget lædskende i Feberhede; imod Skjörbug ere de fortrinlig gode', som der står i 'Medicinsk Plantelaere for studerende Laeger og Pharmaceutiker' fra 1825.
Og netop skørbug, sygdommen, der opstår af vitaminmangel, kunne faktisk bekæmpes med tranebær. De små røde bær bugner nemlig af A- og C-vitaminer.
Du har sikkert hørt, at tranebærsaft kan bruges som middel mod urinvejsygdomme som blærebetændelse. Det er en sandhed med modifikationer.
Studier viser, at der skal spises utrolige mængder bær for at få en virkning, når man har for eksempel blærebetændelse. De er altså ikke et mirakelmiddel. Til gengæld kan et til to glas tranebærsaft dagligt beskytte mod urinvejsinfektioner.
Næringsindhold i tranebær
Årsagen til at tranebær kan virke forebyggende overfor urinvejsinfektioner skyldes nogle stoffer, der forhindrer bakterier i at sætte sig fast i blærens slimhinde. Men bærrene har andre sundhedsmæssige fordele.
De indeholder ikke så meget sukker som mange andre bær, og så er de rige på vitaminer og mineraler som kalium, kalcium, magnesium og fosfor.
Her er energifordelingen for 100 gram rå bær:
Energi: 42 kalorier.
Proteiner: 0,4 gram.
Kulhydrater: 7,6 gram.
Fedt: 0,1 gram.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet.
De tørrede bær vi kan købe i en pose, er ofte sødet med rørsukker eller æblesaft. Her vil kalorieindholdet som regel være fem-seks gange højere.
Tips til anvendelse
- Drinken Cosmopolitan har en smuk farve og intens smag. Det skyldes tranebærjuicen, der blandes med blandt andet vodka.
- Madens Verden har en masse skønne salater, hvori der er tørrede tranebær. Prøv for eksempel en salat med pærer, tranebær og pinjekerner eller en hvidkålssalat.
- Bærrene klæder også farsretter som forloren hane og forloren agerhøne.
- Du kan lave en cranberry sauce på følgende måde: Kog 2,5 deciliter vand og 200 gram sukker, til sukkeret er opløst. Hæld en liter friske eller frosne tranebær i og lad dem koge ca. 10 minutter, indtil der går hul på skindet og de bliver bløde. Lad saucen køle af ved stuetemperatur.
- Udskift rosinerne med tranebær i en gløgg.
- I de fleste kage- og brødopskrifter med rosiner, kan du erstatte halvdelen eller alle rosinerne med tranebær og få en dejlig syrlig smag.
Sæson
Tranebærbusken er en såkaldt dværgbusk i familie med lyng. Den vokser i USA, Mellemeuropa og Nordeuropa samt Vestgrønland.
Sæsonen her strækker sig fra oktober til december, men de kan købes frosne, hvor næringsindholdet stort set er det samme som i de friske.
Jørgen
Hej. Her i omtalen af friske tranebær henviser du til opskriften på forloren agerhøne, men denne er med tørrede tranebær. Er det samme mængde, man bruger?
Venlig hilsen
Jørgen