Sprøde rundstykker kan være en udfordring, men med denne opskrift er du altid sikker på, at rundstykkerne bliver både luftige og sprøde.
Her er først opskriften på sprøde rundstykker, og længere nede kan du se mine bemærkninger og gode tips til og tricks til bagning af rundstykker derhjemme.
Opskriften giver 12 rundstykker.
Opskrift på sprøde rundstykker
Sådan laver du bagerens sprøde rundstykker
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTEREST GEM OPSKRIFTIngredienser
- 300 gram vand lunkent
- 25 gram gær gerne økologisk
- 500 gram hvedemel
- 10 gram salt
- 10 gram hvedesur
- 10 gram bageenzymer
Til pensling og pynt anvendes
- vand
- sesamfrø
Sådan gør du
- Kom det lunkne vand i en skål til røremaskinen og smuldr gæren i. Sæt dejkrogen på og rør gæren ud i vandet.
- I en anden skål vejer du hvedemel af med salt, hvedesur og bage enzym.
- Kom det gradvist i skålen og ælt nu dejen ved lav hastighed i fem minutter, hvorefter du ælter ved høj hastighed i yderligere fem minutter.
- Du får en rimelig fast dej, og det er meningen.
- Tag dejen ud på bordet og del den i 12 lige store stykker.
- Tril dem til rundstykker/boller, som sættes på en bageplade med bagepapir - eller på en hullet bageplade.
- Pensles med vand og drysses med sesamfrø (eller birkes).
- Overdæk med plastic og lad rundstykker hæve i 45 minutter.
- Varm ovnen op til 250 grader varmluft. Stil en bradepande i bunden af ovnen.
- Stil pladen med rundstykkerne ind midt i ovnen, hæld to deciliter vand i bunden af bradepanden, og luk lågen. Skru ned på 210 grader varmluft.
- Nu skal rundstykkerne bages i 18-20 minutter, indtil de er sprøde, flotte og gyldne. Luk gerne lidt af dampen ud af ovnen de sidste par minutter.
Tips
Stil rundstykkerne til afkøling på en bagerist, og nyd ellers de sprøde rundstykker.
Gode råd til bagning af sprøde rundstykker
Jeg har her anvendt bage enzym og hvedesur, der begge købes i pulverform.
Du kan købe begge i specialbutikker, og ellers er de nemme at bestille hjem over nettet, for der findes flere webbutikkerme, der sælger både bage enzym og hvedesur. Og det er ikke specielt dyrt.
Når rundstykkerne stilles til hævning, skal det ske et lunt sted, og de skal overdækkes med plastic for at holde på fugten i brødet.
Og så er der det med dampen til bagning af rundstykker, for at få både den rette krumme og skorpe.
Jeg har købt en særlig bageplade til bagning af brød, hvor pladen er fuld af huller. Det tillader dampen at komme rundt om hele brødet, og dermed gøre det mere sprødt.
Du kan også anvende en almindelig bageplade, men hulpladen giver lige det sidste.
Damp i ovnen
De færreste har en dampovn, men det betyder ikke så meget. Sæt en bradepande ind i bunden af ovnen, og varm den op sammen med ovnen.
Hæld et par deciliter vand i ind bundet af fadet når brødene kommer ind, og luk straks lågen. Så får du masser af damp til bagning af dit brød eller rundstykker. Læs mere om damp i ovn her.
God bagelyst med de sprøde rundstykker.
Se også mine opskrifter på:
Vi har forsøgt rundstykkerne 2 gange. Begge gange havde vi samme oplevelse som anden her i tråden. Dejen nærmest flød ud på bordene og klistrede sig fast. Kunne øses op på hulpladen, men løb gennem hullerne. Er der enzymerne, der gør dejen så klistret og flydende? Venlig hilsen Inge Lise og Jørgen Abildgaard
Hej Mads
Tak for din tilbagemelding, men det har jeg ikke prøvet. Det lyder næsten som om der har været for lidt mel i din dej. Så kom lidt mere mel i næste gang - så får du fantastiske rundstykker.
De bedste hilsner
Holger
Hvordan skal man arbejde med denne dej? Har fulgt opskriften til punkt og prikke indtil dejen skal ud af røremaskinen, og den er så klistret at det er fuldstændig umuligt at få af fingrene. At forme rundstykkerne? Glem det, du kan knap nok få dejen ned på bordet.
Der er ikke noget der hedder at brødet har en god krumme.
Krummer, det er når man spilder på gulvet.
Hej! jeg har kun en gasovn derhjemme. Vil det vaere det samme som at bage i en varmluft ovn?
Hej Marianne
Nope, ikke når du bruger varmluft 🙂
Så tricket med bradepanden er godt - og giver mere sprøde rundstykker.
God fornøjelse.
De bedste hilsner
Holger
Du skriver, at du sætter en bradepande i bunden af ovnen. Forhindrer den ikke, at der kommer varme fra bunden og op på brødet???
Jeg får det skønneste sprøde brød på min stålplade, men kort tid efter det er kommet ud af ovnen bliver skorpen lidt blød.. Hvorfor mon.
Venlig hilsen Hanne