Dyrt er ikke nødvendigvis bedst i denne smagstest af pølsebrød. Klassiske pølsebrød eller brioche? Se vinderen her
Skal du grille i aften? Så se her hvilke pølsebrød, du skal vælge i denne smagstest af pølsebrød.
Prisen for et enkelt pølsebrød varierer fra under 1 krone til næsten 7 kroner, men der er også stor forskel på størrelsen af pølsebrødet.
Ser man på kiloprisen, er de dyreste dog stadig betydeligt dyrere med en kilopris på 137,50 kroner, mens de billigste kun koster 28 kroner per kilo.
Men hænger pris, smag og kvalitet sammen, eller kan du lige så godt købe de billige?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet fem forskellige varianter af pølsebrød for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilke, der smager bedst.
Se flere smagstests:
Smagen af pølsebrød
Klassiske pølsebrød har en let sødlig smag, der afbalancerer den salte og fede pølse godt.
Sammen med den syrlige ketchup og stærke sennep, giver det klassiske pølsebrød et sødt indspark til de andre grundsmage og fuldender dermed smagsoplevelsen.
Konsistensen bør være sprød udenpå med en blød og saftig krumme. Brødet bør ikke være for tørt eller flække, når det skæres op til en hotdog.
Klassisk pølsebrød, hotdogbrød eller brioche?
Pølsebrød er ikke længere bare pølsebrød. Det klassiske pølsebrød, som vi husker fra barndommen, kan stadig fås, men en række nye varianter er kommet på markedet.
De små bløde brød er i dag både vokset i størrelse og fås i mere gourmet-agtige varianter – hvis man kan kalde et pølsebrød for gourmet.
Brioche-dejen har vundet indpas i burgerboller og findes nu også i pølsebrød.
Om man er til de klassiske pølsebrød med en let sødlig smag eller de mere salte brioche-brød er selvfølgelig en smagssag.
Smagstest af pølsebrød
I denne smagstest af pølsebrød indgår fem forskellige varianter. De er smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, duft og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er de inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er bedømmelserne fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * *
The diner route
Hotdogbrød
Hotdogbrød fra The diner route har en mild og sødlig smag af klassiske pølsebrød. Krummen er god og saftig med en tynd og sprød skorpe. Det er hverken tørt eller porøst og flækker eller sprækker ikke, når det skæres igennem. Et godt gammeldags klassisk pølsebrød i en lidt større størrelse.
Pris: 12 kr for 360 gram (Netto).
Kilopris: 33 kr - pris per pølsebrød: 1,50 kr
Tilsætningsstoffer: Melbehandlingsmiddel (E300).
* * *
Jalm&B
Brioche pølsebrød
Jalm&B Brioche pølsebrød er mere rustikke i udseendet med en mørkere farve og en blank overflade. De har en mild duft af smør og en tydelig smørsmag. Smagen er anderledes end klassiske pølsebrød med en mere salt smag i stedet for det sødlige. De har en luftig krumme, der måske er en anelse tør samtidig med, at den er lidt fedtet. Et anderledes pølsebrød.
Pris: 27,50 kr for 200 gram (Irma).
Kilopris: 137,50 kr - pris per pølsebrød: 7 kr
Tilsætningsstoffer: Melbehandlingsmiddel (E300).
* *
Rema 1000
Pølsebrød
Pølsebrød fra Rema 1000 er et lille klassisk pølsebrød, der let sprækker når det skæres over. Det virker lidt tørt med en sprød skorpe, der flager lidt. Smagen er mild og sødlig, men smager ellers ikke af meget. Det har en lidt underlig bismag og er generelt kedeligt. Samme som Salling pølsebrød.
Pris: 12 kr for 430 gram (Rema 1000).
Kilopris: 28 kr - pris per pølsebrød: < 1 kr
Tilsætningsstoffer: Konserveringsmiddel (E282), melbehandlingsmiddel (E300).
* *
Salling
Pølsebrød
Salling pølsebrød er et lille klassisk pølsebrød, der let sprækker når det skæres over. Det virker lidt tørt med en sprød skorpe, der flager lidt. Smagen er mild og sødlig, men smager ellers ikke af meget. Det har en lidt underlig bismag og er generelt kedeligt. Samme som Rema 1000 pølsebrød.
Pris: 12 kr for 430 gram (Føtex).
Kilopris: 28 kr - pris per pølsebrød: < 1 kr
Tilsætningsstoffer: Konserveringsmiddel (E282), melbehandlingsmiddel (E300).
* *
Premieur
Brioche hotdogbrød
Premieur brioche hotdogbrød er store og mørke med en blank overflade. De har allerede snit i toppen. De har en meget syrlig og kunstig smag, der er langt fra et klassisk pølsebrød. De har en tynd og sprød skorpe og en luftig og fedtet krumme. De efterlader en fedtet og ru belægning i munden.
Pris: 23 kr for 270 gram (Netto).
Kilopris: 85 kr - pris per pølsebrød: 4 kr
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E471), farve (E160a), vaniljearoma, ethylalkohol (sprit).
Testvinder fra Netto
Vinderen af denne smagstest af pølsebrød er The diner route hotdogbrød fra Netto.
De lidt større pølsebrød har en klassisk og let sødlig smag og en god og saftig konsistens med en tynd og sprød skorpe.
Testvinderen ligger i den billige ende med en stykpris på kun 1,50 krone for de lidt større brød og en kilopris på 33 kroner.
Bagt med surdej
De to bedst bedømte pølsebrød er begge bagt med surdej - det er testvinderen The diner route hotdogbrød samt Jalm&B brioche pølsebrød.
Jalm&B brioche pølsebrød er testens dyreste pølsebrød med en pris på næsten 7 kroner for et enkelt pølsebrød i Irma.
Fokus på råvarerne i dyreste pølsebrød
I de dyre pølsebrød fra Jalm&B er der fokus på råvarerne. De er bagt med æg og smør fra Thise og er eneste økologiske variant.
Smørret kan tydeligt smages, og de har en anderledes og mere salt smag end den klassiske sødlige smag.
De er desuden det eneste pølsebrød, der ikke indeholder palmeolie, men indeholder smør, rapsolie og solsikkeolie i stedet.
De øvrige fire varianter indeholder alle palmeolie, men Rema 1000 bruger RSPO-certificeret palmeolie.
Farvestof, konserveringsmiddel og sprit
De to bedst bedømte pølsebrød, The diner route og Jalm&B brioche, indeholder desuden færrest tilsætningsstoffer, nemlig kun melbehandlingsmiddel.
De helt billige pølsebrød, Rema 1000 og Salling, indeholder begge konserveringsmiddel, mens Nettos gourmet-variant, Premieur Brioche hotdogbrød, indeholder både emulgator, farvestof, aroma og ethylalkohol (sprit).
Gourmet ikke nødvendigvis godt
Nettos Premieur produkter er deres gourmet-serie ”fra øverste hylde”.
Ifølge Nettos hjemmeside består serien af produkter med ”kompromisløs kvalitet baseret på de bedste råvarer”.
Du betaler da også en god pris for produkterne, og deres Premieur pølsebrød fra Frankrig koster cirka 4 kroner per styk med en kilopris på over 85 kroner.
De er altså testens næstdyreste pølsebrød, men fortællingen om de bedste råvarer og kompromisløse kvalitet er svær at tro på, når man ser listen af tilsætningsstoffer.
De er de eneste pølsebrød i denne test, der indeholder farvestof, aroma, emulgator og sprit, og smagen er derefter: Kunstig.
Kohberg i forklædning
De billige pølsebrød fra Rema 1000 og Salling ligner hinanden til forveksling og er da også begge produceret af Kohberg.
Smag og konsistens er ens for de to varianter og ser man på indhold og ingredienser, er de to brød også ens.
Begge pølsebrød får en bedømmelse under middel, da de er lidt tørre og har en underlig og ubestemmelig bismag.
Du får altså samme pølsebrød, men prisen er også tilsvarende ens.
Bag pølsebrød selv
Vil du undgå tilsætningsstoffer og være sikker på, hvad du spiser, så kan du også sagtens bage dine pølsebrød selv – det er slet ikke så svært.
Vil du have en lidt sundere udgave kan du tilsætte fuldkornshvedemel, så du får pølsebrød med sunde og mættende kostfibre.
Få opskriften på hjemmelavede pølsebrød her.
Se også disse artikler:
Sådan har vi gjort
Vi har testet pølsebrød, der kan købes i almindelige supermarkeder. De er alle opvarmet efter anvisning på pakken.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages.
De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Produkterne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Din vurdering
-
Smagstest af pølsebrød