• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Smagstest af fiskefilet - hvilke fiskefileter er bedst i test?

charlotte mithrilCharlotte Mithril
Der er stor forskel på smagen i frosne fiskefileter fra supermarkedet. Smagsdommer og fødevareekspert Charlotte Mithril har lavet en smagstest af fiskefilet. Foto: Charlotte Mithril / Madensverden.dk
Madens Verden: Forside › Smagstest

Oversigt over indhold

  1. Madens Verden har lavet en smagstest af fiskefilet. Se her hvad forskellen er og hvilken, der er smagsdommerens testvinder.
  2. Den gode fiskefilet
  3. Smagstest af fiskefilet
  4. Kæmpe forskel i smag
  5. Dyrt er godt, men ikke altid
  6. Hvor kommer fisken fra?
  7. Fra rene råvarer til kemi
  8. Sådan har vi gjort
  9. Generelt om vores smagstest

Madens Verden har lavet en smagstest af fiskefilet. Se her hvad forskellen er og hvilken, der er smagsdommerens testvinder.

Der er god grund til at lave en smagstest af fiskefilet. Fiskefilet smager skønt på både frokostbordet og til aftensmad.

Det er en klassiker til påske- og julefrokosten og smager fantastisk i et stjerneskud eller med eksempelvis kartofler og friske grøntsager til.

Fisk er desuden sundt, og de fleste af os bør spise mere fisk ifølge kostrådene. En nem måde at få spist mere fisk på, kan netop være fiskefileten, der kan købes på frost i de fleste supermarkeder og let tilberedes hjemme.

Men hvor stor er forskellen på de frosne fiskefileter fra supermarkedet mon? De svinger en del i pris, så kan det svare sig at købe de dyre?

Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har lavet en smagstest af fiskefilet og smagt på seks forskellige slags for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilken der smager bedst.

Så her kan du se, hvilke frosne fiskefileter, der er bedst i test.

Den gode fiskefilet

En god paneret fiskefilet er sprød på overfladen og med en panering, der er tilpas saltet og ikke smager for meget af fedtstof.

Der skal være en god sammenhæng mellem mængden af panering og fisk, så fiskesmagen ikke drukner i panering.

Fisken skal være fast i konsistensen og ikke falde fra hinanden, når du skærer i den. Og så skal fisken selvfølgelig smage frisk.

I denne smagstest af fiskefilet kan du se, hvad der karakteriserer seks forskellige ovnklare fiskefileter i forhold til smag og konsistens.

Smagstest af fiskefilet

Vi har testet ovnklare fiskefileter, der kan købes frosne i et normalt supermarked. Ovnklare fiskefileter er tilsat olie, så de er lige til at putte i ovnen.

Vi har købt seks forskellige varianter og tilberedt dem efter anvisning på pakken. De er derefter smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, lugt og smag.

Efter smagstesten er der set på produktets indhold, pris, mærkninger osv.

Ud fra den samlede bedømmelse er fiskefileterne blevet inddelt i følgende kategorier:

* * * * * Bedst
* * * *    Over middel
* * *       Middel
* *          Under middel
*             Dårligst

Her er fiskefileternes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:

Smagstest af fiskefilet, Navito Panerede rødspættefileter

* * * * *
Navito Panerede rødspættefileter

Testvinder! Navitos rødspættefileter er store og flotte og har en super lækker og sprød panering, og en frisk og saftig fisk. Der er en god balance mellem panering og fisk, og en samlet rigtig god smag.

Pris per 100 gram: 11 kroner (27 kroner for 250 gram i Netto)
Fisk: Rødspætte (65 %), MSC-mærket

Smagstest af fiskefilet, Royal Greenland Middagsrødspætter

* * * *
Royal Greenland Middagsrødspætter

Middagsrødspætter fra Royal Greenland er store og flotte med en god sprød panering og en frisk og saftig fisk. Der er en god balance mellem panering og fisk.

Pris per 100 gram: 12 kroner (30 kroner for 250 gram i Irma)
Fisk: Rødspætte (65 %), MSC-mærket

Smagstest af fiskefilet, Royal Greenland Stor fiskefileter

* *
Royal Greenland Store fiskefileter

Store fiskefileter fra Royal Greenland har en stor flot størrelse, men en ujævn panering. Fisken er usammenhængende og ligner, den er sammensat af fiskestykker og smagen overdøves af smagen fra fedtstof og panering.

Pris per 100 gram: 8 kroner (20 kroner for 250 gram i Netto)
Fisk: Skrubbe (60 %)

Smagstest af fiskefilet, Golden Choice Panerede fiskefileter

* *
Golden Choice Panerede fiskefileter

Fiskefileter fra Golden Choice er meget små og domineres af paneringen, der er hård og tyk om en meget lille fisk. Fisken er sammenhængende og ok i smag, men overdøves af smagen af fedtstof og panering.

Pris per 100 gram: 4 kroner (30 kroner for 800 gram i Netto)
Fisk: Ising (54 %)

*
Royal Greenland Ovnklare fiskefileter

Ovnklare fiskefileter fra Royal Greenland er meget små med en sprød, men tyk panering. Fisken smager ikke frisk og er fedtet og usammenhængende og ligner, den er sammensat af fiskestykker.

Pris per 100 gram: 10 kroner (40 kroner for 400 gram i Netto)
Fisk: Skrubbe (54 %)

*
Fish! Fiskefilet

Fiskefileten fra Fish! har en mellem størrelse, og ser tør ud. Paneringen er ujævn og fisken smager ikke frisk. Fisken er ujævnt fordelt under paneringen. Fisken er desuden usammenhængende og ligner, den er sammensat af fiskestykker.

Pris per 100 gram: 6 kroner (30 kroner for 500 gram i Rema 1000)
Fisk: Skrubbe (60 %)

Kæmpe forskel i smag

Som det ses af testens resultat, er der stor forskel på smagen i de forskellige fiskefileter. De seks varianter er delt i to lejre og ligger enten meget højt i smagstesten eller meget lavt, mens ingen af fiskefileterne får en middel bedømmelse.

Ud af de seks varianter skiller to sig markant ud smagsmæssigt: Navito Panerede Rødspættefileter og Royal Greenland Danske Middagsrødspætter.

De har en god smag af frisk fisk og en lækker sprød panering, der er afbalanceret i forhold til mængden af fisk.

Derimod er alle de andre varianter under middel smagsmæssigt og to så ringe, at de får en delt sidsteplads: Fish! Fiskefilet og Royal Greenland Ovnklare fiskefileter smager simpelthen af gammel fisk, og fisken er usammenhængende og med forskellig farve, og ser ud som om den er sammensat af fiskestykker.

Dyrt er godt, men ikke altid

De to fiskefileter, der får bedst bedømmelse (Navito Panerede Rødspættefileter og Royal Greenland Danske Middagsrødspætter) er testens dyreste til henholdsvis 11 og 12 kroner per 100 gram.

Det er samtidig de to varianter med mest fisk (65 procent), og de er begge lavet med rødspættefileter, mens de andre er lavet med skrubbefileter eller ising. Disse faktorer kan naturligt have en indflydelse på prisen.

Dog kan du ikke altid regne med, at dyrt er godt. De to dårligst bedømte fiskefileter er nemlig ikke de billigste. Royal Greenland Ovnklare fiskefileter, der ligger helt i bunden af smagstesten, koster næsten det samme som testens vinder, nemlig 10 kroner per 100 gram.

Testens billigste fiskefilet, Golden Choice Panerede Fiskefileter, kan fås for knap 4 kroner per 100 gram, men smagen er kedelig, og den får en bedømmelse under middel.

Hvor kommer fisken fra?

Som nævnt, indeholder de forskellige fiskefileter forskellig fisk. De to bedst bedømte fiskefileter er lavet på rødspætter, testens billigste er lavet på ising, mens resten er lavet på skrubber.

Men også hvor fiskene kommer fra, er der forskel på. De to billigste varianter (Golden Choice Panerede Fiskefileter og Fish! Fiskefilet) er begge fisket i farvande uden for Danmark, mens resten alle er fra de danske farvande.

Både fiskeart og oprindelse har naturligt en indflydelse på både pris og smag.

Og der er endnu en grund til at vælge de to bedst bedømte fiskefileter (Navito Panerede Rødspættefileter og Royal Greenland Danske Middagsrødspætter). De har nemlig begge MSC-mærket, der betyder, at de er fisket på en bæredygtig måde.

I denne smagstest af fiskefilet, er det de to eneste varianter, der har MSC-mærket.

Fra rene råvarer til kemi

Laver du selv en paneret fiskefilet skal du typisk bruge fiskefilet, æg, hvedemel, rasp og salt. Mere behøves ikke.

Men ser man på ingredienslisten på de forskellige frosne varianter i denne smagstest af fiskefilet afsløres, at ingredienslisten ser noget anderledes ud.  

Ud over selve fisken og den olie, der er tilsat for, at de er ovnklare, så består de panerede fiskefileter typisk af hvedemel, kartoffelstivelse, salt, gær, sukker og hvedegluten. Dette er det mest positive eksempel som de to bedst bedømte varianter samt Royal Greenland Store fiskefileter indeholder.

Værre står det til med nogle af de andre varianter. Der er tilsat aroma til Royal Greenland Ovnklare fiskefileter, mens testens billigste fiskefilet fra Golden Choice indeholder både maltodextrin, modificeret hvedestivelse, majs og fortykningsmiddel E466.

Sådan har vi gjort

Vi har testet fiskefilet, der kan købes i almindelige supermarkeder. Vi har valgt ovnklare fiskefileter, der købes på frost og tilberedt dem efter anvisning på pakken.

Fiskefileterne er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge.

Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.

Fiskefileterne blev vurderet ud fra følgende egenskaber: Udseende, konsistens, lugt og smag.

Generelt om vores smagstest

Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.

Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.

Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.

Din vurdering
  • Smagstest af fiskefilet
Sending
Stem her
0 (0 stemmer)
Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 346
  • 5
  • 5
  • 2
  • 6
  • 1
  • Delt
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Leif

    februar 06, 2023 at 12:14 pm

    Er det korrekt, endsige lovligt at sælge “fiskekød som er limet sammen” under betegnelse FISKEFILET ?

    Svar

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Hel kylling i ovn med tilbehør og paprikasauce
Margarine - fakta og viden om indhold og sundhed »

Populært indhold lige nu

bananfluer på banan

Bananfluer - slip af med dem med denne fælde

bananpandekager

Bananpandekager - nem og sund opskrift uden sukker

kylling i sennepssovs

Kylling i sennepssovs (opskrift til ovn på 30 min.)

nakkesteg i ovn

Nakkesteg i ovn med hvidløg og kartofler i fad

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

Nyeste opskrifter og artikler

  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter
  • Sønderjyske herrnhut kager med sirup
  • Kålsalat med mandler og sennep
  • Ugens madplan uge 49

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!